Foto: Shutterstock
Lai arī vasara sākās jau pirms mēneša, šogad tikai pāris reizes laikapstākļi ir bijuši atbilstoši tam, lai bez drebināšanās staigātu kleitās un šortos. Tomēr tas nenozīmē, ka tas, kā izskatās mūsu kājas, nav svarīgi. Lai to āda būtu maiga, liela nozīme ir prasmīgai lieko matiņu likvidēšanai, tāpēc piedāvājam visbiežāk pielietotās un maciņam draudzīgākas metodes, kā arī profesionāļu padomus tam, lai tavas kājas būtu gludas un to āda maiga.

Vaksācija

Lieko matiņu vaksācija, izmantojot cieto vai šķidro vasku, ir viena no finansiāli izdevīgākajām metodēm, kā iegūt maigu un gludu ādu ne tikai tik delikātās zonās, kā paduses un bikini apvidus, bet arī uz kājām, jo, regulāri veicot vaksāciju, matiņi ataugs trauslāki un lēnāk, ļaujot gludai ādai saglabāties ilgāk.

Noderīgus ieteikumus, kā veikt Brazīlijas vaksāciju mājas apstākļos, meklē šeit.

Gadījumā, ja esi izlēmusi vaksāciju veikt mājas apstākļos pašas rokām, tā ietaupot līdzekļus, ko par procedūru iztērētu profesionālā salonā, vasku vari pagatavot pati, izmantojot cukuru. Jāpiebilst, ka, tā kā cukurs pret ādu ir saudzīgāks, vaksācijas procesā netiek traumēta āda, izceļot tikai matiņus no to saknēm, nevis noraujot arī ādas virskārtu.

Kā pagatavot cukura vasku?

Lai pagatavotu cukura vasku, tev būs nepieciešami 450 grami cukura, 50 mililitri ūdens un 50 mililitri citrona sulas. Minētās sastāvdaļas sajauc kopā un kausē katliņā uz lēnas uguns, uzmanoties, lai cukurs nepiedeg. Kad masa ieguvusi zeltaini brūnu krāsu un uzmetusi pirmo burbuli, tekstūras ziņā kļūstot līdzīga medum, katliņu nocel no uguns, iepildi tā saturu traukā un ievieto to ledusskapī.

Kad vasks būs atdzisis, varēsi to lietot, uzklājot plānu kārtiņu ādai un tad raujot vasku nost, darot to pretēji matiņu augšanas virzienam. Savukārt, ja izvēlēsies vasku lietot, masai vēl esot siltai, izmanto papīra vai auduma strēmeles, kas paredzētas vaksācijai.

Jāpiebilst, ka vienu cukura vaska porciju, mīcot masu rokās, ir iespējams lietot vairākkārt, tā iztērējot mazāku daudzumu līdzekļa un apstrādājot plašākas ādas zonas.

Depilācijas krēmi

Ja vaksāciju tomēr nespēj izturēt sāpju dēļ, izvēlies mazāk efektīvu, tomēr arī plaši lietotu metodi matiņu likvidēšanai – depilācijas krēmu lietošanu. Jāpiebilst, ka tie gan nebūs piemēroti jutīgas ādas īpašniecēm, kā arī eksperti matiņus likvidējošos krēmus aicina lietot vien uz kājām. Nekādā gadījumā neizmanto tos bikini zonas apkopšanai, kā arī padusēm – krēmu ķīmiskais sastāvs var radīt spēcīgu ādas kairinājumu!

Skūšanās

Neraugoties uz metode īslaicīgo efektu, skūšanās ir viens no izplatītākajiem un arī nosacīti vienkāršākajiem liekā apmatojuma likvidēšanas veidiem. Lai efekts būtu pēc iespējas labāks, pirms skūšanās veic ādas pīlingu (tas gan ieteicams arī pirms vaksācijas un depilācijas krēmu lietošanas), pēc tam ļaujot ādas porām atvērties, ejot dušā vai vannā. Tas ļaus matiņus noskūt tuvāk ādai, mazinot arī kairinājuma iespējamību.

Noderīgu informāciju par lieko matiņu likvidēšanu, izmantojot skuvekli, meklē šeit.

Jāpiebilst, ka labākam efektam vari lietot speciālās skūšanās putas, taču eksperti iesaka izmantot arī citas to alternatīvas, kas arī mīkstinās ādu, novēršot sagriešanās risku.

Matu kondicionieris

Kondicionieris mīkstinās ādu un padarīs to gludāku un mitrinātāku, tā ļaujot ātri un efektīvi noskūt liekos matiņus, pie viena arī mazinot ādas kairinājuma un traumu risku.

Ķermeņa eļļa

Lai gan šī skūšanās putu alternatīva izklausās samērā neparasti, galvenais ir panākt ādas slīdamību, ko eļļa spēj nodrošināt. Pēc skūšanās procesa higiēnas un arī drošības apsvērumu dēļ neaizmirsti kārtīgi noskalot ādu, kā arī iztīrīt dušu vai vannu, kur esi atbrīvojusies no matiņiem.

Jāpiebilst, ka skūšanās procesā vari izmantot arī šobrīd skaistumkopšanā tik populāro kokosriekstu eļļu, kam piemīt antibakteriālas un ādu dziedējošas īpašības, eļļai mazinot tās kairinājumu un nodrošinot ādas mitrināšanu un pabarošanu.

Šī sviests

Lai gan šķiet, ka to jālieto pēc skūšanās, patiesībā šī sviestu vari izmantot arī kā bāzes produktu. Tā lieliskais sastāvs nodrošinās maigu un gludu ādu, ievērojami atvieglojot arī skūšanās procesu.

Alvejas želeja

Šis līdzeklis būs īpaši piemērots pludmales sezonai, kad iespējamā saules nodarītā kairinājuma dēļ skūšanās šķiet neiespējama. Alveja dziedē un atvēsina ādu, to arī bagātīgi mitrinot.

Kā cīnīties ar izplatītākajām ķermeņa matiņu likvidēšanas problēmām?

Ieauguši matiņi

Ieauguši matiņi ir visbiežāk sastopamā problēma pēc to likvidēšanas, izmantojot dažādas metodes. Lai to mazinātu, veic ādas pīlingu pirms un pēc procedūras, kā arī nodrošini pienācīgu ādas mitrināšanu!

Vairāk informācijas par cīnīšanos ar ieaugušiem matiņiem un to radīto diskomfortu, meklē šeit!

Kairinājums

To visbiežāk jutīsi pēc skūšanās, žiletei traumējot ādas virskārtu. Tomēr arī pēc vaksācijas, kad matiņi tiek izrauti ar visām saknēm, un arī depilācijas krēma lietošanas, kā sastāvs kairina ādu, tā būs apsārtusi un jutīga.

Lai kairinājumu mazinātu, skūšanos veic maigi, pārlieku nespiežot skuvekli pie ādas, kā arī izvairoties no atkārtotas vienas zonas apstrādes. Lai kairinājumu novērstu, ir svarīgi arī ādu pienācīgi sagatavot skūšanās procesam – mitrini to, ļauj porām atvērties un izvēlies kvalitatīvus skūšanās piederumus.

Tāpat nav ieteicams izvēlēties ziepes, lai nodrošinātu skūšanai vajadzīgās putas – to sastāvs ir pārlieku agresīvs maigajai ādai un sausina to. Šai sakarā arī atceries par ādas mitrināšanu pēc skūšanās procesa.

Izsitumi

Ādas kairinājums visbiežāk iet roku rokā ar sīkām pumpiņām un apsārtumu. Lai to novērstu, ievēro jau iepriekš minētos ieteikumus un nelieto skuvekļus ar nolietotām vai arī pārlieku asām žiletēm.

Iekaisums

Ieaugušajiem matiņiem iekaistot, uz ādas var veidoties īpaši lieli izsitumi un pat augoņi, attīstoties lokālai infekcijai. Ja tā noticis, izvairies no pieguloša apģērba valkāšanas, kas varētu lieki kairināt traumēto zonu, lieto antibakteriālus līdzekļus iekaisušās vietas dezinficēšanai, kā arī nākamajā matiņu likvidēšanas reizē, izvēloties vaksāciju vai skūšanās metodi, ievēro visus iepriekš minētos nosacījumus drošai un ādai draudzīgai matiņu likvidēšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!