Foto: Shutterstock
Veseli un spēcīgi nagi ne vien lieliski izskatās, bet arī liecina, ka ar tavu veselību viss ir kārtībā. Ja nagi ir trausli un šķeļas, nemēģini tos paslēpt zem mākslīgajiem nagiem vai manikīra. Tas noteikti nenovērsīs problēmu, par ko signalizē neveselīgie nagi un arī vizuāli palīdzēs tikai neilgu laiku, jo uz veseliem nagiem lakas kārta vai gēla pārklājums turēsies ilgāk.

Lai saprastu, kas ar nagiem nav kārtībā, ir jāpievērš uzmanība tam, kāda veida bojājumi uz tiem parādās. Tas var pastāstīt, kāpēc nagi lūzt un šķeļas, kā arī atrast piemērotāko risinājumu. Tāpat ieteicams papildināt savu ēdienkarti ar vērtīgiem produktiem, kas uzlabos nagu veselību. Kad nagus esi savedusi kārtībā, nekautrējies tos lakot košās krāsās vai padarīt par īstiem mākslas darbiem. Par šogad aktuālajām tendencēm manikīrā un nagu dizainā lasi šeit.

Nagu veselības vājinātāji un vienkārši risinājumi katrai situācijai

Nagi var šķelties un būt trausli ļoti dažādu iemeslu dēļ. Lai uzlabotu to stāvokli, ir svarīgi saprast, kas rada problēmas – uztura bagātinātāji nepalīdzēs, ja nagu stāvokli pasliktina sadzīves ķīmija. "Prevention" ir apkopojis biežākos nagu šķelšanās iemeslus, kā arī ieteikumus, lai tie būtu veseli un spēcīgi. Nagu bojājumi ir dažādi, tāpēc rūpīgi paskaties, kā un kur tavi nagi šķeļas vai lūzt, lai saprastu, kāpēc tas notiek.

Organismā trūkst dzelzs

Ja nagi ir trausli un ieliekti, nedaudz atgādinot karotes iekšpusi, vainojams varētu būt dzelzs trūkums vai pat anēmija. Dzelzs palīdz radīt hemoglobīnu, kas vajadzīgs, lai apgādātu tavu ķermeni un nagus ar skābekli. Bez tā nagi aug ļoti vāji. Ja tev šķiet, ka nagi ir trausli un vāji dzelzs trūkuma dēļ, dodies pie ārsta un veic analīzes. Ja dzelzs līmenis asinīs būs pārāk zems, būs nepieciešams pārskatīt savu ēdienkarti vai lietot uztura bagātinātājus.

Datora taustiņu klabināšana un īsziņu rakstīšana

Foto: Shutterstock
Skaļi klakšķi, kas rodas, rakstot īsziņas telefonā vai esot pie datora, ne vien kaitina apkārtējos, bet arī bojā tavus nagus. Ja ar klaviatūru vai tālruņa ekrānu regulāri saskaras arī tavi nagi, tie tiek traumēti, izraisot šķelšanos, lūšanu vai maliņu nodriskāšanos. Lai nagus pasargātu, tie ir jāapgriež vai jānovīlē patiešām īsi – tā lai baltais galiņš būtu pavisam neliels. Īsi nagi ļaus rakstīt, izmantojot tikai pirkstu spilventiņus. Tikai ņem vērā, ka nagus nevajadzētu novīlēt pārāk īsus.

Nepietiekama roku un nagu mitrināšana

Lai rokas būtu mīkstas un nagi stipri, roku krēmu vajadzētu lietot pēc katras roku mazgāšanas. Ūdens un ziepes sausina ādu. Ja āda ap kutikulām ir sausa, tad tāda ir arī nagu saknes zona. Tas nozīmē, ka nagiem būs nosliece uz šķelšanos, lūšanu un plaisāšanu. Nagu stāvokli var uzlabot, biežāk lietojot mitrinošu roku krēmu, īpašu uzmanību pievēršot tam, lai krēms nokļūtu arī uz kutikulām.

Nagu laka paliek nenotīrīta pārāk ilgi

Visas nagu lakas satur sastāvdaļas, kas sausina naga virskārtu un to padara vājāku. Pat saudzīgas nagu lakas, kas nagu sausina minimāli, to tomēr dara. Tas gan nenozīmē, ka nagus lakot nedrīksti vispār. Nagu laku notīri ne vēlāk kā piecas dienas pēc uzklāšanas – lielākajā daļā gadījumu tā jau tāpat būs nolobījusies. Pirms lako nagus atkārtoti, ļauj tiem atpūsties vismaz pāris dienas.

Nagu lakas bāze uz nesagatavota naga

Foto: Shutterstock
Iespējams, tu domā, ka rīkojies pareizi, uzklājot nagu lakas bāzi uz naga, kas tikko noslaucīts ar nagu lakas noņēmēju. Tas, iespējams, palīdz lakojumam turēties ilgāku laiku, bet pilnīgi noteikti padara nagu trauslāku, jo visas bāzē esošas ķimikālijas iesūcas nagā. Pretēji tam, ko dara skaistumkopšanas salonā, pirms lakošanas, uz nagiem uzklāj roku krēmu. Ļauj tam iesūkties un piepildīt mikroskopiskās nagu plaisiņas. Kad krēms iesūcies un nožuvis, notīri nagus ar tīru salvetīti. Pēc tam lako nagus kā parasti

Kutikulas griešana un noņemšana

Aizmirsti par kutikulas knaiblītēm vai šķērēm! Āda pie naga pamatnes ir ļoti svarīga aizsardzība – tā pasargā nagu no ūdens, baktērijām un jebkā, ko tu aiztiec. Ja tu nogriez kutikulu, aizsardzība ir zudusi. Tā vietā, lai grieztu, kutikulu vari atbīdīt pēc tam, kad esi bijusi dušā vai vannā. Nekad neatbīdi kutikulu, ja tā ir sausa.

Vitamīnu un uzturvielu trūkums

Daudziem liekas, ka uztura bagātinātāji sievietes skaistumam reālu labumu nenes. Tomēr tā nebūt nav. B vitamīna vai olbaltumvielu trūkums var izraisīt nagu šķelšanos. Šādos gadījumos var palīdzēt uztura piedevas. Tikai ņem vērā, ka to iedarbību pamanīsi vien pēc pāris mēnešiem. Pirms sāc lietot uztura bagātinātājus, konsultējies ar ārstu un pārliecinies, ka uzturvielu trūkums patiešām ir īstais nagu šķelšanās iemesls.

Nepareizi izvēlēts nagu lakas noņēmējs

Tas, ka nagu lakas noņēmējs nav tavu nagu veselības eliksīrs, noteikti nav nekāds pārsteigums. Acetons, kas ir ļoti daudzu nagu lakas noņēmēju sastāvā, notīrīs ne vien laku, bet arī dabīgās eļļas, kas aizsargā nagu. Arī lakas noņēmēji, kuru sastāvā nav acetona, var padarīt nagus ļoti sausus. Izvēlies nagu lakas noņēmēju, kas nesatur acetonu un ir gatavots uz sojas bāzes, kā arī kura sastāvā ir nagiem nepieciešamas eļļas. Pēc nagu lakas noņemšanas uz rokām un nagiem uzklāj mitrinošu roku krēmu.

Pārskati savu ēdienkarti – produkti, kas stiprinās nagus

Ja vēlis, lai nagi būtu veseli un stipri, ir būtiski tos ne vien pareizi kopt, bet arī ēst veselīgi. Pareizs uzturs stiprinās gan tavus nagus, gan matus. "Health" norāda, ka veseliem nagiem un matiem ir nepieciešamas olbaltumvielas. Ja katru dienu kādam veselības kokteilim pievienosi karoti kviešu proteīna, nagi kļūs spēcīgāki un mati mirdzošāki. Turklāt tas palīdzēs remdēt izsalkumu. Daudz vērtīgu olbaltumvielu ir arī sarkanajā gaļā. Turklāt tā palīdzēs izvairīties arī no dzelzs trūkuma organismā. Tikai ņem vērā, ka sarkanā gaļa satur piesātinātās taukskābes, tāpēc to nevajadzētu ēst pārāk bieži.

Foto: Shutterstock
Ļoti veselīgas ir mellenes. Tajās ir ļoti daudz antioksidantu, kas pozitīvi ietekmē visu ķermeni, ieskaitot nagus. Ieteicams ēst arī mandeles, jo tajās ir daudz olbaltumvielu un magnija. Vertikālas rieviņas nagā ir viena no pazīmēm, kas liecina par magnija trūkumu. Šī minerālviela ir atrodama arī lapu zaļumos un sojas pupiņās.

Nagu veselībai svarīgs ir arī cinks, ko lielā daudzumā var atrast austerēs, liellopu un mājputnu gaļā, pupiņās, bagātinātās brokastu pārslās un citos produktos. Neaizmirsti arī par D vitamīnu, ko parasti uzņem no saules starojuma. Tas ir atrodams arī pienā un virknē citu produktu. Vairāk par šiem produktiem vari uzzināt šeit. Arī olas satur daudz D vitamīna. Turklāt tajās tavs organisms atradīs arī nagiem ļoti vajadzīgus B vitamīnus.

Tāpat dažādas vērtīgas uzturvielas, kas nepieciešamas veseliem nagiem, atradīsi arī lasī, Brazīlijas riekstos un valriekstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!