Foto: Shutterstock

Šobrīd kokosriekstu eļļa ir kļuvusi par kulta produktu ne tikai kulinārajā pasaulē (starp citu, iesakām to izmēģināt), bet arī skaistumkopšanā, tāpēc portāls health.com ķēries ''vērsim pie ragiem'' un apkopojis noderīgus padomus, kā savā labā izmantot šo brīnumlīdzekli.

Matu maska

Kokosriekstu eļļa sākotnēji ir diezgan cieta, tāpēc to nepieciešams nedaudz uzkarsēt, novietojot aizvērtu trauku zem karstas ūdens strūklas vai arī uz mirkli ielikt to karstā ūdenī, tad masa pakusīs un būs vieglāk izmantojama. Šādā konsistencē eļļa ir lielisks līdzeklis, ko izmantot matu maskas aizstāšanā. Pirms matu mazgāšanas iezied tos un arī galvas ādu ar kokosriekstu eļļu un ļauj tai iedarboties vismaz piecas minūtes, bet pēc tam kārtīgi izmazgā ar šampūnu un izskalo ar siltu ūdeni. Regulāri lietojot kokosriekstu eļļu, mati kļūs zīdaini mīksti, mirdzoši, bet galvas āda kļūs ievērojami veselīgāka. Starp citu, kokosriekstu eļļa būs glābiņš, ja mati mēdz savelties un pinkoties jau mazgāšanas procesā, jo eļļa tos nogludinās. Kokosriekstu eļļu var izmantot kā masku, uz nakti ieziežot sausos matu galus ar eļļu, un no rīta izmazgājot tos ar šampūnu.

Ķermeņa eļļa

Ne tikai matiem kokosriekstu eļļa būs ļoti pateicīgs, līdzeklis, arī āda būs labi pabarota un mitrināta, tāpēc iezied ķermeni pēc dušas vai vannas apmeklējuma un izbaudi eksotisko smaržu. Kokosriekstu eļļa ļoti labi uzsūksies ādā, ja to iesmērēsi pēc mazgāšanās, kad āda ir silta. Tā kā aktīva sauļošanās sezona vairs nav aiz kalniem, atceries par kokosriekstu eļļas izmantošanu, jo tā ļoti labi mitrinās un pabaros saules lutināto ādu.

Lūpu balzams

Sasprēgājušas vai sausas lūpas noteikti nerada komfortablu sajūtu, taču kokosriekstu eļļa spēs tikpat veiksmīgi un dažreiz pat vēl labāk tikt ar to galā nekā dažs labs lūpu balzams. Kokosriekstu eļļa ļoti labi mitrinās plāno lūpu ādu un arī labi uzsūksies, tāpēc to noteikti var izmantot lūpu balzama vietā, turklāt smarža būs ļoti patīkama. Vēl jo vairāk, kokosriekstu eļļa ir dabisks produkts, atšķirībā no lētajiem lūpu balzamiem, tāpēc paturi prātā šo padomu.

Kutikulas mitrināšanai

Ja arī tavi nagi pavasarī cieš no vitamīnu trūkuma vai arī kutikula ir sausa neatkarīgi no sezonas, izmanto kokosriekstu eļļu šim nolūkam un mitrini plāno ādu pie nagiem. Eļļa mitrinās ādu neļaus tai plaisāt, turklāt iemasējot to kutikulā, tā sniegs vērtīgas vielas arī nagu augšanai.

Ādai zem acīm

Nav nepieciešamība iegādāties speciālu krēmu zem acīm, jo šo uzdevumu ļoti labi izpildīs arī kokosriekstu eļļa. Tā kā āda zem acīm ir ļoti plāna, un nereti tur rodas arī tumšie loki, kokosriekstu eļļa būs ļoti pateicīgs līdzeklis, kā mazināt tūsku un mitrināt ādu arī šajā sejas zonā.

Matu aizsardzībai

Ja esi regulāru matu veidošanas piekritēja, tad noteikti zini, ka bez aizsarglīdzekļiem to nav ieteicams darīt, lai nesabojātu veselīgos matus. Šim nolūkam pavisam droši vari izmantot arī kokosriekstu eļļu, nelielu daudzumu iesmērējot rokās un izvelkot tās cauri matiem. Taču centies neaizskart matu saknes, pretējā gadījumā mati ātrāk kļūs taukaini. Eļļas izmantošana sausos matos ne tikai izveidos aizsargslāni matiem, bet arī padarīs tos mīkstākus un spīdīgākus.

Sejas krēma aizvietotājs

Ne reizi vien dzirdēts, ka sejas krēms pavisam droši var tikt aizvietots ar kādu dabīgo eļļu, un kokosriekstu eļļa tik tiešām būs patīkams atklājums jebkurai sejas ādai, it īpaši sausai ādai. Izmanto kokosriekstu eļļu šķidrā veidā, iezied pavisam nelielu daudzumu uz sejas, un tā mirdzēs kā vēl nekad. Starp citu, kokosriekstu eļļu ieteicams ieziest arī pēc uzacu raustīšanas, ja radies apsārtums.

Kosmētikas noņēmējs

Ja ir iespēja dekoratīvo kosmētiku nomazgāt ar kādu dabisku līdzekli, kāpēc gan to nedarīt? Izmanto kokosriekstu eļļu kosmētikas nomazgāšanai - iezied seju, acu plakstiņus, skropstas, uzacis un pārējo sejas daļu ar eļļu un pēc tam noskalo ar siltu ūdeni. Vari arī ieziest vates gabaliņu ar eļļu un nomazgāt kosmētiku tādā veidā, bet jebkurš paņēmiens būs labvēlīgs un ādai veselīgs.

Ķermeņa skrubis

Sajaucot traukā jūra sāli, cukuru un kokosriekstu eļļu, iegūsi dabisku ķermeņa skrubi, kas atbrīvos ādu no atmirušajām šūnām un pabaros to ar vitamīniem. Pēc šī skrubja izmantošanas āda būs neticami maiga un mīksta, un tāpēc vien ir vērts izmēģināt šo paņēmienu.

Skūšanās krēms

Nebūt nav nepieciešams iegādāties speciālos skūšanās krēmus vai želejas, jo to visu ļoti labi var aizstāt kokosriekstu eļļa, kas padarīs ādu gludāku skūšanās brīdī un ļaus žiletei nevainojami slīdēt. Turklāt eļļa pie reizes mitrinās ādu, tāpēc apsārtums būs ievērojami mazāks.

Interesanti fakti par kokosriekstu eļļu:

  • Kokosriekstu eļļu iegūst no kaltētiem kokosriekstu kodoliem.
  • Kokosriekstu eļļa satur minerālvielas, vitamīnus un citas bioloģiski aktīvās vielas un tiek uzskatīta par vienu no veselīgākajām eļļām.
  • Neapstrādāta, auksti spiesta kokosriekstu eļļa ir vislabākais dabīgais līdzeklis ādas aizsardzībai no ārējās vides negatīvajiem faktoriem – saules, aukstuma un vēja.
  • Kokosriekstu eļļa pasargā no brīvo radikāļu iedarbības, kā arī palīdz aizkavēt pigmentācijas laukumu rašanos saules un novecošanas procesu ietekmē.
  • Kokosriekstu eļļa palīdz uzturēt saistaudu elastību, aizkavējot grumbu rašanos un ādas atslābšanu. Āda ļoti labi absorbē šo eļļu, tādējādi iekļūstot dziļākos ādas slāņos un palīdzot mazināt saules apdegumu radītās negatīvās sekas.
  • Veikalu piedāvājumā var atrast ļoti dažādas kvalitātes kokosriekstu eļļas, tāpēc pievērs uzmanību etiķetē rakstītajam.
  • Kokosriekstu eļļas kušanas temperatūra ir +24°C.
  • Kokosriekstu eļļai nav kontrindikāciju, tā nav alerģiska.
  • Eļļas uzglabāšanas termiņš ir 24 mēneši.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!