Foto: Shutterstock
Pirmie sirmie mati ir daudzu sieviešu bieds. Ko darīt: krāsot matus, nelikties ne zinis vai izraut, ja sirms ir tikai viens vai daži mati? Risinājumi var būt atšķirīgi, bet, iespējams, tev neviens no tiem nav nepieciešams, jo ar sirmiem matiem jūties gan skaista, gan laimīga.

No sirmiem matiem pilnībā izvairīties nav iespējams. To, kādā vecumā tu nosirmosi, nosaka iedzimtība. Citi faktori šo procesu ietekmē pavisam nedaudz. Tomēr ir gadījumi, kad pie matu iekrāsošanās sudrabainā tonī vainojams cilvēka dzīvesveids un paradumi.

Jāpiebilst arī, ka tad, ja sirmo matu izrauj, tā vietā neizaugs, trīs, pieci vai deviņi citi. Mati aug no folikuliem. Tie ir savstarpēji nodalīti, un no katra folikula var izaugt tikai viens mats. Tomēr matu izraušanai var rasties citas negatīvas sekas – ja to dara regulāri, attiecīgajā vietā mats var pārstāt augt vispār. Vairāk par to, kas notiek, izraujot sirmos matus, lasi šeit.

Matu nosirmošanu novērst nav iespējams

Foto: Shutterstock
Kā skaidro "Cosmopolitan.com", matu nosirmošana, līdzīgi kā krunciņas, ir viena no novecošanas pazīmēm, un to pilnībā novērst nav iespējams. To, cik ātri cilvēks nosirmo, galvenokārt, ietekmē ģenētiski faktori, tomēr to nedaudz var ietekmēt arī ieradumi un cilvēka ikdiena, piemēram, stress, uzturs un hormonu svārstības.

Parasti sievietei pirmie sirmie mati parādās 30 gadu vecumā, bet, sasniedzot 50 gadu slieksni, apmēram puse matu kļūst sirmi. Tas, kad cilvēks sāk sirmot, ir atkarīgs no iedzimtības. Tas nozīmē – ja tavi vecāki nosirmoja agri, arī tavi mati, ļoti iespējams, agri kļūs balti vai pelēki.

Gadījumā, ja tu sāc nosirmot krietni agrāk nekā tevi ģimenes locekļi, vainojams var būt kāds cits faktors, nevis gēni. Iespējams, tev trūkst noteiktu vitamīnu, ikdienā ir pārāk daudz stresa, bet varbūt ir pienācis pēdējais brīdis atmest smēķēšanu. Par to, kas vēl var izraisīt matu nosirmošanu, tu vari lasīt šeit.

Rīcības plāns, parādoties pirmajiem sirmajiem matiem

Foto: Shutterstock
Reakcijas, pirmajiem sirmajiem matiem, var būt dažādas, tomēr liela daļa sieviešu vēlas tos noslēpt un no tiem atbrīvoties. Viens no variantiem ir matu krāsošana. Lai mati iegūtu vienmērīgu un dabīgu toni, izvēlies matu krāsu, kas nokrāso arī sirmos matus. "Women's Health" iesaka izvēlēties matu krāsu, kas matus mitrina un nepadara nedzīvus. Tāpat pēc krāsošanas pievērs pastiprinātu uzmanību matu kopšanai – izvēlies atbilstošu šampūnu un kondicionieri.

Pievērs uzmanību arī matu veidošanai. Daži sirmi mati būs grūtāk pamanāmi, ja mati būs kupli, nevis pieglausti pie galvas ādas. Iegādājies suku matu veidošanai un žāvē matus ar fēnu. Tikai neaizmirsti – karsts gaiss var bojāt matus, tāpēc izvēlies saudzīgu matu žāvēšanas režīmu un neaizmirsti par līdzekļiem matu aizsardzībai. Uzzināt par citiem paņēmieniem, kas palīdzēs matiem piešķirt apjomu, tu vari šeit.

"Women's Health" arī atgādina, ka īsos un krāsotos matos pamanīt sirmas saknes ir vieglāk nekā garos, tāpēc griezt īsus matus nevajadzētu. Jo mati būs garāki, jo vairāk tie novērsīs uzmanību no sirmajām matu saknēm.

Neslēpies! Kāpēc sirmiem matiem nav ne vainas

Foto: Shutterstock
Protams, ne visas vēlas slēpties. Visi kļūst vecāki. Tas nav nekas slikts. Kāpēc gan ķerties pie matu krāsas, ja visu dzīvi esi iztikusi bez tās? "Woman's Day" norāda, ka ir virkne iemeslu, kāpēc sirmiem matiem nav ne vainas. Matu krāsošana prasa laiku un līdzekļus. Ne vienmēr ir vērts tos ieguldīt.

Vai esi kādreiz iedomājusies, kādu kaitējumu videi nodara dažādi kosmētikas līdzekļi? Atsakoties no matu krāsošanas, tu neļausi dažādām ķimikālijām nokļūt vidē, kā arī tās neliksi pati sev uz galvas. Jāpiebilst arī, ka netrūkst sieviešu, kas matus krāso sirmos toņos, jo viņām tas vienkārši patīk. Pērn tā bija viena no karstākajām modes aktualitātēm.

Tāpat sirmi mati kombinācijā ar stilīgu apģērbu un koptu ārieni izstaros pārliecību par sevi, nevis nevērību pret savu izskatu. Tāpat jāpiebilst, ka sirmi mati piestāv ikvienam cilvēkam, un teicami izskatīsies ar jebkuras krāsas apģērbu. Un neaizmirsti – nosirmo tavi mati, nevis tu pati. Pārliecība un skaistums neslēpjas tavā matu krāsā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!