Spogulīt, spogulīt... Veselības spogulis ir āda. Mēs visi vēlamies, lai tā būtu skaista, svaiga, nevainojama, elastīga, gluda un ar labu tonusu. Diemžēl spoguļattēls bieži neatbilst vēlmēm.
Vairākums no mums zina, ka ir četri atšķirīgi ādas tipi:
normāla, sausa, taukaina un kombinēta
. Katram ādas tipam ir savas raksturīgās pazīmes, un katram ādas tipam vajadzīga atšķirīga kopšana.

Sausa āda Āda ir sausa, ja tajā nav pietiekams mitruma un tauku sastāvs. Vairākumā gadījumu sausā ādā nav gan viena, gan otra, tomēr tauku trūkums ir būtiskāks faktors. Šādā gadījumā tauku dziedzeri nespēj pietiekamā daudzumā izdalīt taukus un āda nespēj piesaistīt vajadzīgo mitruma daudzumu. Sekas ir izmaiņas hidrolipīdu aizsargslānī, kas savukārt nespēj pietiekami pretoties ārējiem kairinātājiem, un ādas jutīguma palielināšanās. Tauku trūkuma izraisīts ādas sausums pārsvarā sākas no 45. mūža gada, bet mitruma sastāva veicinātas problēmas var parādīties 30–45 gadu vecumā.

Sausas ādas funkcijās notikušas vairākas pārmaiņas: pazeminājies ādas mitruma sastāvs, nepietiekami funkcionē tauku dziedzeri, traucēts ādas pārragošanās process. Ja ādas tauku un sviedru dziedzeri nefunkcionē pietiekami, tad parasti sieviete ar sausu ādu arī nesvīst. Tauku dziedzeru darbību ietekmē arī novecošana, kas atnes līdzi hormonālās izmaiņas. Gadiem ejot, āda var kļūt atrofiska un līdzīga pergamentam.

Pazeminātā mitruma sastāva dēļ āda nespēj pietiekami piesaistīt un saglabāt mitrumu, ādas virsma var kļūt raupja un sākt lobīties. Ādas mitruma sastāva samazināšanos veicina arī tauku trūkums, jo ādas virsmu aizsargājošais hidrolipīdu slānis nesatur pietiekamu daudzumu lipīdu. Sausā ādā ir arī palēnināta asinsrite – tomēr sejas krāsa, tam par spīti, bieži ir samērā laba, jo āda ir plāniņa. Asinsrites palēnināšanās dēļ var veidoties kuperoze un teleangiektāze jeb hronisks kapilāru paplašinājums.

Sausā ādā parasti nav komedonu jeb melno piņņu, tomēr ilglaicīgi nekoptā ādā tādas var rasties. Toties bieža parādība ir baltās pinnes – cieti, balti veidojumi no ragvielas, kalcija sāļiem un taukiem. Tos likvidē kosmētiķis.

Ādas sausumu var izraisīt arī pārragošanās procesa traucējumi. Tas nozīmē, ka raga kārtā sakrājas daudz pārragojušos šūnu, kas padara ādu raupju, tāpēc samazinās ādas pretestības spēja – āda nespēj rūpēties par mitruma regulāciju. Visi iemesli ir savā starpā saistīti.

Sausas ādas rašanās iemesli Tas, kas notiek organisma iekšienē, atspoguļojas arī mūsu ārienē un jo sevišķi ādā. Ja, piemēram, traucētas asinsrites dēļ āda nesaņem pietiekami daudz skābekļa un barības vielu, tā kļūst sausa. Tāpat ādas sausumu var izraisīt iekšējās sekrēcijas dziedzeru traucējumi vai slimības. Sausumu izraisa arī:

  • ādas slimības, piemēram, ihtioze, atopiskā ekzēma vai liels vitamīnu trūkums;
  • iedzimta nosliece, kas ir ģenētiski iekodēta un ko nevar mainīt (taču ādu kopt var vienmēr);
  • ilgtošs stress, vecums un hormonāli traucējumi;
  • meteoroloģiskie apstākļi un apkārtējās vides ietekme – pārāk liels vai nepietiekams UV starojums, auksts vējš rudenī un ziemā, pilsētās lielais gaisa piesārņojums. Birojos un jaunākās celtnēs bieži ir gaisa kondicionētāji, arī tiem ir ādu un gļotādu sausinoša iedarbība. Centrālās un elektriskās apkures dēļ iekštelpās ir sauss gaiss, un ādu sausina arī iekštelpu augstā temperatūra;
  • nepareizi kopšanas līdzekļi vai nevērīga attieksme pret ādas kopšanu. Nekopta āda šķiet "velkoša" pat jauniem cilvēkiem un bieži ir jutīga.
  • saskarsme ar spēcīgas iedarbības ziepēm, tīrīšanas līdzekļiem, citiem ķīmiskiem kairinātājiem un "cietu" ūdeni, kas no ādas virsmas iznīcina taukus un vairo ādas sausumu;
  • nepareiza barība – stingras un vienpusīgas diētas nozīmē vitamīnu, minerālvielu un ūdens trūkumu.
  • Ieteikumi kopšanai mājas apstākļos

    Izvairieties no visa, kas sausina ādu! Izvēloties kopšanas līdzekļus, svarīgi ņemt vērā gadalaiku. Ādas kopšanai mājas apstākļos jāizvēlas sausai ādai domāti izstrādājumi, kas bieži satur dabiskas eļļas, linolskābi, hialuronskābi, kolagēnu, alantoīnu, ārstnieciskos augus, mitrinošus aļģu ekstraktus, keramīdus un vitamīnus. Svarīgi, lai izstrādājumi saturētu lipīdus un mitrinošus komponentus. Tīrīšanas līdzekļiem jābūt maigiem: ārstniecisko augu ekstraktus saturošiem losjoniem bez alkohola sastāva, ar lipīdiem bagātām tīrīšanas emulsijām. Ūdens lietošana ādas attīrīšanai jāpārtrauc vai jāsamazina līdz minimumam.

    Sausu ādu nav ieteicams katru nedēļu lobīt ar skrubi, pietiek ar reizi divās nedēļās. Laiku pa laikam ādu vajadzētu uzmundrināt ar mitrinošām un barojošām maskām.

    Pavasarī, kad āda ir nogurusi no ziemas un zaudējusi dzidrumu, to var atveldzēt ar A un C vitamīnu saturošiem serumiem. Nedrīkst aizmirst arī pavasara sauli – lai izvairītos no pigmentu plankumu rašanās, ādu jāsāk aizsargāt jau februārī.

    Sausai ādai domātā nakts krēmā jābūt vitamīniem, minerālvielām un neaizstājamām taukskābēm (izvēloties izstrādājumus, vienmēr jāņem vērā arī savs vecums). Zem krēmiem var lietot mitrinošus vai tonizējošus serumus. Dienai piemērots būs lipīdus saturošs mitrinošais krēms.

    Nedrīkstētu aizmirst arī ādu ap acīm un kaklu – tās kopšanai vajadzīgi speciāli kopšanas līdzekļi.

    Teleangiektāzes gadījumā ādas aizsardzībai vajadzētu lietot īpašu krēmu. Būtiska nozīme ir pareiziem kopšanas līdzekļiem, tīra ūdens dzeršanai un veselīgai pārtikai. Lai saglabātu ādas veselību, nepārvērtējami svarīga ir šāda triāde – ūdens, lipīdi, proteīni.

    Taukaina āda

    Taukainai ādai ir divi apakštipi: eļļaini taukaina āda (Seborrea oleosa) un sausi taukaina āda (Seborrea sicca). Eļļaini taukainas ādas īpaša pazīme ir sviedru un tauku maisījums uz ādas virsmas, kas neļauj no ādas iztvaikot mitrumam. Āda ir eļļaini spīdīga, bieži taukaina ir arī galvas āda. Pastiprinātas tauku izdalīšanās dēļ mitruma sastāvs ādā ir normāls, taču traucēts ir hidrolipīdu slāņa līdzsvars, tā pH bieži ir sārmains.

    Sausi taukainas ādas īpašā pazīme ir ādu klājošs sviedru un tauku maisījums, kur tauki ir biezi un cieti. Lai arī tauki izdalās pastiprināti, tomēr āda ir sausa, asa un lobās, lobīties var arī galvas āda. Virskārtas sausuma dēļ āda izskatās nedzīva un pelēcīga, bieži tā ir jutīga. Ādas mitruma sastāvs ir pazemināts, raksturīga arī pārmērīga pārragošanās.

    Taukainas ādas rašanās iemesli

    Pārmērīgas tauku izdalīšanās precīzie iemesli nav noskaidroti, taču par galveno uzskata paātrinātas tauku dziedzeru funkcijas. Būtiski iemesli ir arī:

  • iedzimta nosliece – ja vienam no vecākiem vai abiem ir taukaina āda, tāda visticamāk ir arī bērnam;
  • hormonālas izmaiņas, menstruālā cikla traucējumi, vairogdziedzera un hipofīzes funkciju pārmaiņas – tie visi ietekmē ādas taukainību. Būtiska ietekme ir arī vīrišķajam dzimumhormonam androgēnam;
  • ādas problēmu rašanos veicina arī vāja perifērā asinsrite, nervu sistēmas nelīdzsvarotība, stress un spriedze;
  • par pārtikas (picas, hamburgeru, taukaina siera, riekstu, šokolādes utt.) kvalitātes ietekmi taukainas ādas rašanās procesā nav vienotu uzskatu, tomēr cilvēki, kam ir šī problēma, apstiprina, ka uzņemtā pārtika ietekmē viņu ādas stāvokli.
  • Ieteikumi kopšanai mājas apstākļos

    Abu taukainas ādas apakštipu gadījumā kopšanas līdzekļi tiek izraudzīti pēc vieniem principiem. Būtisks ir arī izstrādājumu pH līmenis, kam jābūt skābam. Noteikti vajadzētu lietot ūdenī šķīstošu tīrīšanas emulsiju un papildus 2–3 reizes nedēļā krēma ziepes vai putas. Tīrīšanas rezultāta uzlabošanai palīgā var ņemt sejas otiņu. Ieteicams tonizējošs, poras sašaurinošs losjons ar nelielu alkohola sastāvu. Lobīšanu varētu veikt 1–2 reizes nedēļā, lielāku uzmanību pievēršot taukainajām zonām. Krēmiem jābūt viegliem, tādiem, kas ātri iesūcas un padara ādu matētu. Ar masku palīdzību var tīrīt ādu un līdzsvarot tauku izdalīšanos: liekos taukus var labi uzsūkt māla un dūņu maskas. Taukainas ādas gadījumā noderēs antiseptisks izstrādājums, ko lietot kritiskās situācijās. Vajadzētu iegādāties arī speciālus krēmus ādai ap acīm un kaklam. Sauļojoties ieteicams izvēlēties izstrādājumu bez lipīdiem, tā iespējams izvairīties no poru aizsprostošanās. Pēc sauļošanās āda jāattīra un jāieziež ar vieglu, mitrinošu dienas krēmu. Sausi taukainās ādas gadījumā visproblemātiskākā ir taukainā T zona, kas gan lielākoties nespīd. Lietot ļoti sausinošus līdzekļus nedrīkst, jo tas veicina pārmērīgu pārragošanos. Zem krēmiem varētu klāt mitrinošus un nomierinošus serumus. Laba ietekme ir arī mitrinošai maskai reizi nedēļā.

    Novecojoša āda:

    Ādas novecošana ir ļoti individuāls process. Fizioloģiskā novecošanās sākas apmēram no 25 gadu vecuma, bet redzama novecošana apmēram 30 gados. Salīdzinot ar citiem orgāniem, āda noveco lēnām. Ātrāka ādas novecošana notiek tajās zonās, kas ir atvērtas apkārtējās vides ietekmēm.

    Sejas visjutīgākās zonas ir āda ap acīm un muti. Ap acīm parādās pirmās novecošanas pazīmes, jo āda ir plāniņa un acis nemitīgi tiek mirkšķinātas un miegtas. Novecošana vērojama arī ar taukaudiem nabagajā mutes apvidū, krunciņu rašanos veicina arī lūpu nemitīgā kustēšanās un sausums.

    Taukaina novecojoša āda

    Novecojot āda parasti kļūst sausāka, taču ir gadījumi, kad ādas taukainība laika gaitā saglabājas vai pat palielinās. Sejas āda var būt vai nu daļēji, vai pilnībā taukaina, var būt arī periodisks sausums, piemēram, vasarā. Pieaugušai sievietei tā ir nopietna problēma. Āda spīd, sejas krāsa ir blāva un arī dekoratīvā kosmētika lāgā neturas. Ādas tauku izdalīšanos parasti saista ar jaunību un hormonālajām izmaiņām. Dažādos dzīves periodos izdalīto tauku daudzums ir individuāls un novecojot parasti samazinās, lai gan tauku dziedzeri palielinās. Šī procesa iemesli nav skaidri, taču acīmredzot to ietekmē:

  • iedzimta nosliece – meitas parasti manto tēva, bet dēli – mātes ādas tipu;
  • hormonāli iemesli – kā sieviešu, tā vīriešu ķermenī ir gan sievišķie, gan vīrišķie dzimumhormoni (estrogēni un androgēni). Noteicošie, protams, ir sava dzimuma hormoni. Estrogēni ietekmē ādu, bet androgēni – tauku dziedzerus;
  • stress, satraukums, ātrais dzīves ritms – āda ir mūsu lielākais orgāns un reaģē gan uz ārējiem (klimatiskie apstākļi, nepareizi kopšanas paņēmieni), gan jūtu dzīves kairinājumiem. Smadzeņu sūtītā informācija var vairot ādas taukainību. Stress veicina sausi taukainas ādas rašanos;
  • gaisa piesārņojums;
  • pārmērīga sauļošanās un dzīvošana siltajās zemēs – temperatūras celšanās un tās izraisīta svīšana palielina tauku izdalīšanos;
  • neveselīgs dzīvesveids un nepiemēroti kopšanas līdzekļi – pārtikas ietekmi uz ādas taukainuma palielināšanos joprojām neuzskata par būtisku, tomēr vitamīnu un minerālvielu trūkums, kā arī smēķēšana var būt ādas taukainuma faktors.
  • Tauku izdalīšanos var palielināt arī intensīvas iedarbības kopšanas līdzekļi un paņēmieni, kā arī nepietiekams svaiga gaisa un kustību daudzums.

    Kopšana

    Pieņēmums, ka taukaina āda nenoveco tikpat ātri kā sausa, ir maldīgs, jo pārmērīga tauku izdalīšanās neaizsargā ādu no novecošanas. Gluži pretēji – novecošana var būt visai strauja, jo hormonālie traucējumi rosina lieku tauku izdalīšanos un pārmērīgs UV starojums paātrina arī taukainas ādas novecošanu. Tā kā āda ir bieza un sejas krāsa blāva, krunciņas un līnijas šķiet dziļākas, un paplašinātās poras padara izskatu vēl "vecāku". Novecojošas taukainas ādas kopšanā ir divi līmeņi: tauku izdalīšanās līdzsvarošana un novecošanās parādību apturēšana. Kopšanā būtiska ir ādas tīrīšana, poru sašaurināšana, asinsrites stimulēšana un ādas mitrināšana un tonizēšana, piemēram, ar serumiem.

    Novecojoša āda rūpīgi jāsargā no UV starojuma un gaisa piesārņojuma. Mājās lietotajiem kopšanas līdzekļiem jābūt iedarbīgiem, viegliem, atsvaidzinošiem un gandrīz bez lipīdiem, kā arī ātri jāiesūcas. Labu rezultātu dod arī dažādas ādas lobīšanas metodes, piemēram, ķīmiskā lobīšana. Nedrīkstētu aizmirst arī krēmus ādai ap acīm un kaklam.

    Sausa novecojoša āda

    Tā kā sausa āda cieš no mitruma un tauku trūkuma, tas redzams arī novecojot. Sausas ādas virskārtā parādās smalku krunciņu tīkls, un āda var kļūt līdzīga pergamentam. Sejas krāsa ir bāla vai pelēcīga, nav dzidruma, var parādīties apsārtumi, lobīšanās. Novecojošā sausā ādā var būt paplašinātas poras, taču tās izraisījis ādas mazelastīgums un nepietiekams mitruma sastāvs.

    Sausā ādā būtiska loma ir raga kārtas taukiem un hidrolipīdu slānim. Šo tauku trūkums veicina mitruma izgaišanu, kas savukārt izraisa traucējumus šūnu enzīmajās funkcijās, tāpēc ādas sausums un lobīšanās palielinās.

    Izmaiņas estrogēna izdalīšanās procesos sevišķi izpaužas uz sejas ādas, jo sejā ir daudz estrogēna receptoru. Estrogēna trūkums pavājina asinsriti, veidojas mazākas šūnas, pigmentācija kļūst neviendabīga un pavājinās tauku dziedzeru funkcijas.

    Kopšana

    Pirmām kārtām vajadzētu atjaunot taukvielu starp raga kārtas šūnām, kas neļauj izgaist mitrumam un pastiprina ādas pretestības spēju. Lai apturētu mitruma izgaišanu no ādas un šo mitrumu saglabātu, būtisks ir arī aizsargājošais hidrolipīdu slānis uz ādas virsmas. Vajadzētu dzert pietiekami daudz ūdens.

    Novecojošai sausai ādai vajadzīgi kopšanas izstrādājumi, kas satur daudz lipīdu (piemēram, keramīdu), neaizstājamās tauskābes, kolagēna un elastīna šķiedras tonizējošas bioaktīvās vielas, kā arī mitrinošus komponentus.

    Sausai ādai ieteicama viegla lobīšana, lai attīrītu ādas virsmu no raga šūnām. Pēc lobīšanas sejas krāsa kļūst dzidrāka, bioaktīvās vielas iesūcas efektīvāk, uzlabojas šūnu veidošanās un skābekļa līdzsvars ādā.

    Uz sausu ādu labi iedarbojas dažādas masāžas, arī limfas drenāža. Iespēju robežās vajadzētu izvairīties no klimatisko apstākļu negatīvās ietekmes un rūpīgi aizsargāt ādu. Mājās ieteicams gaisa mitrinātājs.

    UV starojums vairo brīvo radikāļu daudzumu ādā un paātrina ādas novecošanu. Ļoti svarīgi ir rūpīgi aizsargāt ādu no saules. Lielākā vecumā ir ieteicams arī iekšķīgi lietot ādai vajadzīgas pārtikas piedevas, piemēram, gamma-linolskābi, kviešu asnu eļļu, A, B grupas, C, D un E vitamīnus, minerālvielas: dzelzi, kalciju, magnēziju, cinku un selēnu.

    Cilvēkiem ar sausu ādu mierinājumam var teikt, ka regulāra kopšana ļauj ādai izskatīties skaisti ilgus gadus.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!