Foto: Shutterstock

Ja, izbaudot atpūtu pie dabas, aizvadītajā nedēļas nogalē ir gadījies iegūt saules radītus ādas apdegumus, visticamāk, tava nedēļa ir iesākusies ar kairinātu, sāpīgu un apsārtušu ādu, kas rada ne tikai estētisku defektu, bet arī fizisku diskomfortu. Šai sakarā piedāvājam mediķu ieteikumus ādas kopšanai un sadziedēšanai pēc iegūtajiem apdegumiem, ko, konsultējoties ar ekspertiem, apkopojuši "Prevention" un "Medicine".

1. Lai mazinātu fizisko diskomfortu – svilināšanas un sūrstēšanas sajūtu – uz saulē apdegušās ādas zonas uzliec vēsu kompresi – aukstā ūdenī samitrinātu dvieli. Procedūru atkārto vairākas reizes dienā, kompresi turot un mainot aptuveni 15 minūšu garumā.

Apdegušai un kairinātai ādai palīdzēs arī burvju lazdas ziedūdens, kam piemīt alvejai līdzīgas ārstnieciskās īpašības. Tas dziedēs ādu, novērsīs apsārtumu un mitrinās to, paātrinot ādas audu reģenerāciju.

2. Ādas stāvokli vari uzlabot arī ar pārtikas produktu kompresēm. Piemēram, samaltas un ar ūdeni sajauktas auzu pārslas ādu mitrinās un baros. Tāpat vari lietot arī vājpienu, sajaucot glāzi piena ar četrām glāzēm ūdens, kam pievienoti pāris ledus gabaliņi, un kompresi uz ādas liekot reizi trīs stundās, turot to aptuveni 15 minūšu garumā.

Jāpiebilst, ka, lai gan saulē apdegušai ādai ir aizliegts uzklāt skābo krējumu, ārstniecības nolūkos tomēr drīksti izmantot bezpiedevu jogurtu, kurā esošās olbaltumvielas atjaunos ādas elastību un dabīgo kolagēnu. Farmaceits Vitālijs Mitrohins skaidro, ka, neraugoties uz atvēsinošo efektu, krējumu uz saulē apdegušas ādas lietot noteikti nedrīkst, jo apdegusi āda ir sakairināta, bet krējumā esošās pienskābes baktērijas radīs tikai papildu kairinājumu.

3. Nelieto ziepes! Tās ādu sausinās, tās stāvokli padarot vēl smagāku un diskomfortu – lielāku. Ja āda ir apdegusi stipri, pietiks to noskalot ar vēsu ūdeni dušā vai iegremdēties atsvaidzinošā vannā un pēc tam ādu maigi nosusināt.

4. Vannai vari pievienot dzeramo sodu, kas ādu mīkstinās un mazinās tās kairinājumu, vai arī glāzi ābolu etiķa, tā normalizējot ādas pH līmeni un paātrinot tās atjaunošanās procesus. Tāpat, ja āda niez, ūdenim vannā vari pievienot auzu pārslas, kas ādu nomierinās un mitrinās.

5. Pēc kompresēm un dušas vai vannas ieziežot ādu ar krēmu, izvēlies mitrinošu līdzekli, kas satur alvejas ekstraktu. Atsevišķu pēcsauļošanās kosmētikas līdzekļu sastāvā ir arī lidokaīns – atsāpinoša viela, kas mazinās apdeguma radīto ādas diskomfortu. Papildus efektam krēmu vari uz brīdi ievietot ledusskapī, tā panākot labāku ādas atvēsināšanas sajūtu.

6. Noteikti neaizmirsti dzert daudz ūdens, lai organisms atgūtos pēc iespējas ātrāk!

7. Lai paātrinātu ādas audu reģenerāciju, organismam nepieciešams E vitamīns, kas darbojas arī kā antioksidants. Dzer to iekšķīgi vai uzklāj vitamīna eļļu ādai.

8. Lai mazinātu ādas svilināšanu, uz tās vari uzlikt vēsus melnās tējas maisiņus. Tajā ir tanīns – viela, kas dziedēs ādas sīkās brūcītes un atjaunos vajadzīgo pH līmeni. Tāpat ādas stāvokli uzlabos ledusskapī noturēt un blenderēti gurķi, kas ir teicams antioksidantu avots – uzklāj to pastu uz sejas un ļauj uz ādu iedarboties to mitrinošajām un dziednieciskajām īpašībām.

9. Ja saulē gūtie apdegumi ir nopietnāki un to sekas izpaužas ne tikai kā ādas apsārtums un kairinājums, bet veidojas arī čūlas un jūti nespēku, galvassāpes un nelabumu, konsultējies ar mediķiem, lai gūtu vajadzīgo palīdzību! Vairāk informācijas, kā rīkoties spēcīgu saules apdegumu gadījumā, atradīsi šeit!

Pat tad, ja ādas stāvokli izdodas uzlabot salīdzinoši ātri un šķiet, ka apdegumi nekādas paliekošas sekas nav radījuši, nākamreiz pirms došanās saulē obligāti lieto krēmu, kas paredzēts ādas aizsardzībai pret sauli. Ārsts un biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls uzsver, ka pat piecas minūtes, kas pavadītas saules staros, var kaitēt veselībai un palielināt risku saslimt ar ādas vēzi. Gadījumā, ja esi apdegusi saulē, speciāli pēcsauļošanās krēmi un citas metodes var uzlabot ādas stāvokli, bet nemazinās nodarīto kaitējumu un risku saslimt ar ādas vēzi – par to ir jādomā pirms došanās saulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!