Foto: Shutterstock

Sākoties ilgi gaidītajam karstumam, arī sauļošanās un atpūtas baudīšana pludmalēs un citviet brīvā dabā kļūst arvien aktuālāka. Priecājoties par vasaras iestāšanos, gan nedrīkst aizmirst, ka, izmantojot brīvos brīžus, ko veltīt atpūtai, jāatceras arī par ādas pasargāšanu no saules kaitīgā starojuma, tā nodrošinoties pret veselībai bīstamām sekām, ko ierosina pārmērīga sauļošanās un zināšanu trūkums par to, kā pareizi rūpēties par savu ādu vasaras laikā.

Šai sakarā piedāvājam noderīgus pašmāju ekspertu ieteikumus par to, kā pareizi lietot saules aizsargkrēmu un cīnīties pret ādas sausumu un pigmentāciju, kas ir izplatītākās ādas problēmas vasarā, kā arī padomus, ko apkopojis "Harper's Bazaar" par to, kā sauļoties ādai droši, nodrošināt pēc iespējas ilgāku iedeguma noturību un novērst tā nevienmērīgu veidošanos.

Kā skaidro Dr. Lāsma Kalnbērza ādas sausumu visvairāk pastiprina pārmērīga sauļošanās. Tāpat, lai uzlabotu ādas stāvokli, ieteicams pārdomāt savu uzturu, iespējams, uzsākt papildus iekšķīgi lietot naktssveces eļļu vai zivju eļļu. Mazgājoties ieteicams izmantot saudzīgas, sausai ādai piemērotas ziepes un dušas gēlus, kas nopērkami aptiekā. Savukārt ādas mitrināšanai var regulāri lietot kādu urea (viela, kas aiztur mitrumu) saturošu krēmu. Arī tie nopērkami aptiekā.

Tiesa, jāatceras, ka sausas ādas iemesli var būt saistīti arī ar citām slimībām un orgānu darbības traucējumiem, tāpēc, ja uzlabojuma nav, ieteicams apmeklēt dermatologu vai ģimenes ārstu.

Savukārt, dermatoloģe Linda Kapteine, komentējot ādas pigmenta plankumu veidošanos, to ierosinošus faktorus, kā arī veidus, kā estētisko defektu mazināt, min šādus ieteikumus:

"Pirmkārt, ir jāmeklē iemesls tam, kāpēc veidojas šāda pigmentācija. Ādas pigmentācija nereti ir ne tikai ādas, bet visa organisma problēma.

Pigmentācijai var būt visdažādākie iemesli (medikamentu lietošana, hormonālas izmaiņas organismā, iekšķīgas slimības utt.), tāpēc svarīgi tos precizēt. Ja ir šāda sejas vai ķermeņa ādas īpatnība, tad pirmais solis ir doties dermatologa. Bieži ādas pigmentācijai ir nepieciešama medicīniska terapija, kas izstrādāta kopā ar citiem speciālistiem, piemēram, endokrinologu."

Protams, pigmentāciju kosmētiskā nolūkā var samazināt, pielietojot īpašas sejas un ķermeņa procedūras. Šādu kosmetoloģisko procedūru pamatā gan sejas, gan ķermeņa ādai tiek pielietoti dažāda veida pīlingi ādas attīrīšanai, kā arī speciālas maskas un krēmi pigmentu balināšanai. Protams, tiek piedāvātas arī atsevišķas lazerprocedūras pigmentācijas mazināšanai.

"Ar kosmetoloģiskām procedūrām var panākt labu efektu, tomēr tās ir jāveic regulāri, kā arī paralēli procedūrām ir jāizvairās no pigmentus veicinošiem riska faktoriem (saules, solārija, paštonējošiem kosmētiskiem līdzekļiem utt.), kas šobrīd, gada siltajā sezonā, ir īpaši aktuāli, kā arī ilgstoši un pareizi (pēc kosmetologa ieteikumiem) jālieto mājas kosmetoloģiskie līdzekļi. Vakaros var uzklāt sejas ādu gaišinošos līdzekļus – serumus un krēmus, kas satur augļskābes, C vitamīnu utt.," skaidro Kapteine.

Gada siltajā sezonā katru rītu un, procesu atkārtojot, dienas laikā jāuzklāj saules aizsargkrēms ar SPF indeksu, kas nav zemāks par 50. Līdzeklim noteikti jāsatur aizsargvielas pret citiem stariem, jo saule sevī papildus ietver ultarvioleto starojumu, kas, atkarībā no garuma, iedalās UVA, UVB un UVC staros.

"UVA starojums izraisa priekšlaicīgu ādas novecošanu un ietekmē cilvēka imūnsistēmu, savukārt UVB starojums ir "saules apdeguma" cēlonis. Turklāt uz iepakojuma jābūt norādītam konkrētam skaitlim, nepietiek ar marķējumu anti UVB un anti UVA. Šajā gadījumā nepietiek ar vienkāršu norādi – ir.

UVA un UVB starojuma veidi ir būtiski ādas vēža apdraudējuma veicinātāji. Konkrēta ciparu (3 - 50+) norāde atbilst SPF indeksam - saules aizsargfaktoram, kas galvenokārt atbild par aizsardzību pret UVB starojumu un spēju aizkavēt saules apdeguma rašanos, bet aizsardzība pret UVA stariem nav norādīta, jo tehnoloģiski tos ir grūtāk nobloķēt," komentē speciāliste.

Kā skaidro Kapteine, arī jāatceras, ka saules aizsargkrēms jālieto pietiekamā daudzumā (1 mg/cm2, kas būtu aptuveni 6 tējkarotes pieaugušajam), jo pārlieku plāna kārtiņa nenodrošina pietiekamu aizsardzību (lietojot pusi devas, aizsardzība mazinās par 2/3).

"Parasti gan cilvēki to lieto uz pusi mazāk, bet jāatceras, ka arī jebkura līdzekļa derīguma termiņš ir ierobežots, it īpaši atvērtā veidā! Piemēram, krēms, kuru lietojām pagājušogad, pat, ja tā derīguma termiņš vēl nav beidzies, nākošajā gadā vairs pietiekoši nesargās ādu," brīdina dermatoloģe.

Tāpat jāņem vērā, ka sauļošanās līdzekli labāk uzklāt uz ādas stundu pirms iziešanas saulē. Tādējādi tas labāk reaģēs ar keratīnu ādas virsējā slānī.

Publikācijas turpinājumā iepazīsties ar biežāk pieļautajām sauļošanās kļūdām, kas rada iepriekš minētās ādas veselības problēmas, kā arī ieteikumus, kā tās novērst. Tos apkopojusi dermatoloģe Mona Gohāra.

1. Uz ķermeņa, un sejas kopā ir jāuzklāj pretiedeguma krēms, kas devas daudzuma ziņā atbilst mazajai alkohola glāzītei jeb 50 gramiem.

2. Tas pats ir jāatkārto arī pēc peldes, jo ir krēmi ar zīmēm "waterproof" – ūdensnecaurlaidīgs, un "water resistant"- ūdensizturīgs, kas nav viens un tas pats. Otrajā gadījumā krēma kārtas atjaunošana ir obligāta!

3. Piemeklē pareizo SPF indeksu, izvēloties saules aizsarglīdzekli atkarībā no ādas tipa! Līdzekļi, kuru indekss ir vien 10 vai pat vēl mazāk, lielākajā daļā gadījumu ir neefektīvi.

4. Arī izsmidzināmos aizsarglīdzekļus vajag iesmērēt ādā. Protams, izsmidzināmos pretiedeguma līdzekļus ir viegli uzklāt un to var izdarīt bez smērēšanas, tomēr šādā veidā tas nav vienmērīgi uzklāts un paliek vietas, kur tas vispār nav uzpūsts, tāpēc ieteikums būtu, to uzpūšot ādai, tajā arī iemasēt.

5. Cilvēki, kuriem iedegums turas labāk, pateicoties gēniem (tumša āda, mati, acis), bieži vien nelieto aizsargkrēmus. Tomēr to darīt ieteicams būtu visiem, kuri zināmu laiku dienā pavada. Aizsarglīdzeklis ar indeksu SPF 30 ir nepieciešams ikvienam no mums!

6. Aizsargkrēmi ir ādai jāuzklāj arī tad, kad esam iekštelpās. Neticami, bet arī caur logu stiklu saule spēj iedarboties uz mūsu ādu, tāpēc ir svarīgi uzklāt krēmu, arī pavadot dienu iekštelpās. Īpaši svarīgi tas būtu šoferiem, kuri brauc tālus gabalus.

7. Nereti, lietojot saules aizsarglīdzekļus, mēs aizmirstam dažādas ķermeņa vietas. Ausis, acu plakstiņi, lūpas, pēdu augšdaļa - šīs ir izplatītākās vietas, kuras mēs neievērojam.

Protams, ne vienmēr ir iespējams izbēgt no saules radītiem apdegumiem, un katrs vismaz reizi dzīvē to ir izjutis.

Nopietnākās sekas, ko izraisa saules apdegumi, var būt drudzis, sausuma sajūta mutē, ādas apsārtums un sāpes, pamatīgas slāpes. Dermotologi šai sakarā iesaka izmēģināt dažādas metodes, lai mazinātu apdeguma sekas - vispirms būtu jāsāk ar aukstu vannu vai kompresi, kuru liek uz atsevišķām apdegumu vietām.

Teicami darbosies alojas un mentola krēmi, kas ir ātras iedarbības, tāpēc tiem vajadzētu būt mājas aptieciņā. Neparasts līdzeklis, kas ir katrās mājās, un palīdz pret apdegumiem, ir arī kartupelis. Tas jāsagriež un jāuzliek uz apdedzinātās vietas, bet pēc tam ieteicams ieiet vēsā dušā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!