Foto: Shutterstock
Aknes izraisītas pinnes uzskata par pusaudžu problēmu, bet, ko darīt, ja tev jau ir krietni pāri 20, bet no pumpām uz sejas nav iespējams atbrīvoties? Speciālisti iesaka vispirms noskaidrot, kas izraisa ādas problēmas, un tikai tad meklēt risinājumu. Reizēm var pietikt ar izmaiņām ēdienkartē, kamēr citos gadījumos nepieciešams konsultēties ar speciālistu.

Kā skaidro "VeryWell", akne var rasties dažādu medikamentu dēļ. Tās var izraisīt arī polistisko olnīcu sindroms, bet visbiežāk to iemesls ir izmaiņas hormonu līmenī. Gadījumā, ja uzmetušās pumpas, der ielāgot, ka tās var izraisīt ne tikai akne. Ja pinnes uz sejas parādās pirmo reizi un tās tev traucē, ieteicams apmeklēt ārstu.

Protams, vispirms vari izmēģināt vienkāršākus risinājumus, piemēram, pārliecināties, ka sejas krēms atbilst tavai ādai un tam nav beidzies termiņš. Tāpat vari pārskatīt savu ēdienkarti, jo ēšanas paradumi, kas izraisa sejas ādas problēmas, parasti nelabvēlīgi ietekmē veselību arī citos veidos.

Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc rodas akne, ir izmaiņas hormonu līmenī. Tāpēc arī tā biežāk novērojama sievietēm. Straujas izmaiņas hormonos notiek ovulācijas laikā, pirms menstruācijām, kā arī grūtniecības laikā, pirms menopauzes un tās laikā. Pieauguši vīrieši no aknes cieš retāk nekā sievietes, bet tā viņus skar daudz smagāk pubertātes laikā. Ja akni neārstē, pumpas vīriešiem var mesties pat 10 gadus pēc tam, kad sākusies pubertāte.

Foto: Shutterstock
Tāpat vainojama varētu būt tava kosmētika. Pārbaudi visu, sākot no sejas krēma un dekoratīvās kosmētikas līdz pat matu kopšanas produktiem. Viss, kas nokļūst uz sejas, var aizsprostot poras un radīt iekaisumu.

Tikpat labi ārējie apstākļi varētu arī nebūt vainojami tavās ādas problēmās. Taukaina āda un tādas problēmas kā akne var būt arī iedzimtas. "Prevention" norāda, ka ādas stāvokli pasliktināt un pastiprināt aknes simptomus var arī stress un dažādi pārtikas produkti. Par veidiem, kā nomierināties, vari uzzināt šeit, bet, kuri no tautā populāriem veidiem stresa mazināšanai patiešām strādā, bet kuri nē, vari uzzināt šeit.

Tavai ādai var nepatikt produkti, kas paaugstina cukurā līmeni asinīs, piemēram, miltu izstrādājumi un saldumi. Tāpat problēmas var izraisīt piena produkti, ja tie iegūti no dzīvniekiem, kas dzīves laikā saņēmuši papildu hormonus uzturā vai citā veidā. Tāpat sejas ādu nelabvēlīgi ietekmē pārmērīga šokolādes lietošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!