Foto: stock.xchng
Vai esat kādreiz aizdomājušies, kas īsti notiek ar cilvēka seju, kad tā sāk novecot? Kas tie ir par procesiem, kas novecojot tik graujoši ietekmē mūsu vizuālo izskatu? Mēs maldīgi uzskatām, ka sejas novecošana ir atkarīga no sejas ādas stāvokļa.
Galvenais iemesls redzamajām vecuma izmaiņām sejā ir muskuļu un galvas kausa deformācija. Ar vecumu muskuļiem piemīt īpašība pamazām izkalst un tie kļūt plānāki. Deformācija piemeklē arī galvas kausu un sejas kaulus.

Redzot sevi katru dienu spogulī, mēs neievērojam pašu galveno - to, kā mainās sejas ovāla forma un deformējas sejas iekšējie vaibsti. Ar vecumu mainās apakšējā žokļa stāvoklis, izstiepjas un iekrīt sejas vidusdaļa, lūpas kļūst plānākas un kādam deguns kļūst lielāks. Sejas muskuļi, zaudējot tonusus un atslābstot, vairs nespēj pretoties zemes pievilkšanas spēkam. Procesi, kuri sāk notikt zem ādas, uz sejas izpaužas sekjoši: āda sāk pamazām noslīdēt uz leju, jo atslābinās pieres, pakauša, acs gredzena muskulis un tiem pievienotie audi.

Tas noved pie acu augšējā plakstiņa noslīdēšanas, acis kļūst vizuāli smagākas, nogurušākas un mazākas. Acu gredzena muskuļu un vaigu muskuļu atslābums rada maisiņu veidošanos zem acīm, jo sejas vidējās daļas audi, kuri anatomiski ar tiem ir saistīti, velk atslābušos muskuļus uz leju.

Muskuļi, kas atrodas uz deguna un ap deguna galiņu, arī laikam ejot zaudē tonusu, kā rezultātā deguns sāk pamazām izplūst. Centrālās sejas daļas muskuļu noslīdēšanas rezultātā, iekrīt sejas vaibsti, kuri atrodas no deguna spārniem līdz mutes kaktiņiem. Atslābst vaigu muskuļi, zoda, žokļu līnijas un rodas krunkas uz leju no lūpu kaktiņiem, izplūdušie vaigu muskuļi izveido tā saucamos "buldoga vaidziņus".

Zaudējot tonusu, kakla muskuļi izveido dubultzodu. Visas šīs sejas novecošanas izmaiņas - krunkas, noslīdējušais sejas ovāls un sejas iekšējie vaibsti, veidojas no izmaiņām sejas muskuļu korsetē. Šī korsete, savukārt,atrodas uz galvaskausa, kas arī pakļauts ar novecošanos saistītām izmaiņām. Tieši sejas muskuļi ir karkass, kas neļauj sejas ādai zaudēt elastību un noslīdēt.

Intensīvi nodarbinot sejas muskuļus, labi sāk strādāt asincirkulācija, kura nodrošina sejas ādai barošanu un atjaunošanos. Noteikti vajag lietot arī labus kosmētiku, bet ir jāatcerās, ka tieši pareiza asinscirkulācija būs tā, kas ādu atjaunos un nodrošinās tai nepieciešamo barošanu daudz efektīvāk. Laba asinscirkulācija notiek tajās vietās, kur patstāvīgi strādā sejas muskuļi. Sejas āda parasti ir tā vieta, kur bagātīga asinscirkulācija izpaliek. Sejas Fitness palīdz nekaitīgi organismam atjaunot asinscirkulāciju sejas muskuļos un dermā, bagātinot visus sejas ādas slāņus.

Nākamajā rakstā - konkrēts vingrojumu komplekss sejas fitnesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!