Sejas āda liecina par sievietes attiecībām ar skaistumu un vecumu. Par ideālu tiek uzskatīta nevainojama un gluda āda bez grumbām. Ikviena sieviete vēlas, lai viņas āda izskatītos jaunāka un veselīgāka, bet viņa pati - pēc iespējas skaistāka (vai vismaz tik labi cik iespējams).
Neviena neilgojas pēc grumbām un nošļukušas ādas, un neviena nevēlas ādas defektus. Neviena. Šādu visaptverošu apgalvojumu mēs varam izteikt tāpēc, ka neviena kosmētikas firma pasaulē nemēģina tirgot produktus, kas ādu padarītu grumbainu, vecīgu un neveselīgu. Vismaz apzināti tas netiek darīts.

Diez vai kādai sievietei šķiet, ka viņa varētu gūt kādu labumu no tā, ka izskatīsies vecāka nekā patiesībā. Tāpēc jau šodien padomāsim par to, kā novērst grumbiņas, kas varētu parādīties tikai pēc daudziem gadiem.

Kas parasti notiek ar sejas ādu gadu gaitā

Pēc 30 gadu vecuma sievietes izskatā par sevi liek manīt iedzimtās novecošanas pazīmes. Tā kā šūnu atjaunošanās process palēninās, sejā parādās sīkas rievas un grumbiņas. Parasta parādība ir arī ādas defekti un matu izkrišana. Ap 40 gadu vecumu seja var sākt zaudēt taukus, tādēļ rodas ādas pārpalikums, kam piemīt tendence sakrokoties un nokarāties.

Sākotnējās novecošanās pazīmes ir horizontālas līnijas pierē un mazliet nokarājušies plakstiņi. Vaigu tauku zudums liek abpus zodam izveidoties maziem, tukliem maisiņiem, ko francūži dēvē par "fleur-de-lys". Lūpas var kļūt plānākas.

Līdz 50 gadu vecumam zemes pievilkšanas spēja iespaidā var būt noslīdējuši lūpu kaktiņi, uz leju nostiepjas arī ausu ļipiņas un deguns, bet kakla āda kļūst vai nu cieta vai grumbaina.

Pēc menopauzes sievietes ādas ārējā slāņa pašatjaunošanās kļūst lēnāka. Tajā pašā laikā kolagēns un elastīns ādā sāk noārdīties, āda kļūst plānāka un vieglāk ievainojama, turklāt tajā arī vieglāk veidojas grumbas un rievas. Āda kļūst caurspīdīgāka un kļūst redzami asinsvadi.

Bet tas vēl nav viss. Uz ādas parādās arī vecuma pigmentācija jeb tā dēvētie aknu plankumi - neregulāras formas brūngani aplīši vai balti laukumiņi, ja pigmentācijas trūkst. Sasniedzot 60 gadu vecumu, izmaiņu process ādā paātrinās, ādai kļūstot aizvien plānākai un noārdoties kolagēnam un elastīnam.

Var paiet vairāki gadi, kamēr sieviete sāk izvērtēt savas sejas ādas stāvokli. Taču kāda fotogrāfija vai izteikums par viņas nogurušo izskatu, lai gan sieviete jūtas gluži moža, var likt viņai pievērst uzmanību savam izskatam. Un atklājas, ka sievietes tēls sabiedrībā un privātā dzīvē ir atšķirīgs.

Kas izraisa ādas novecošanu un kā to novērst?

Novecošana turpinās, un daudzas sievietes mēģina apturēt laiku ar kosmētisko operāciju, dermoabrāzijas un ķīmisko pīlingu palīdzību, lai atjaunotu ādas virsmas sākotnējo gludumu un krāsu. Sievietes arī lieto dažādus preparātus un iztērē miljardiem dolāru par ādas kopšanas līdzekļiem. Tomēr lielākā daļa speciālistu ir vienisprātis, ka pirmais aizsardzības līdzeklis ir SPF15 vai vēl spēcīgāks saules filtrs, kā arī izvairīšanās no saules stariem.

Ultravioletie stari sagrumbo, padara sausu un apdedzina ādu, kā arī palielina iespēju saslimt ar ādas vēzi. Taču saule nav tavs vienīgais ienaidnieks. Ādas novecošanās procesu stipri paātrina arī smēķēšana un alkohola lietošana.

1997. gadā izdevums "New England Journal of Medicine" rakstīja, ka vairāk nekā 80 procentus no sejas ādas novecošanas izraisa ultravioletā starojuma iedarbība. Savukārt "Journal of the Society of Cosmetic Chemistry" norāda, ka gan aktīva, gan pasīva smēķēšana atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz ādu.

Citi faktori, kurus sieviete pati varētu ietekmēt, ir diētas kontrole, fiziska aktivitāte, miegs, stress un medikamentu lietošana. Saglabāt veselīgu ādu palīdz arī tādas vienkāršas lietas kā astoņu ūdens glāžu izdzeršana dienā un ēdienkartes papildināšana ar pietiekamu augļu un dārzeņu daudzumu.

Zinātnieki vieš jaunas cerības - būsim skaistas arī vecumdienās!

Jaunu informāciju par pareizu sejas ādas kopšanu sniedz dermatologs no Jēlas universitātes Medicīnas skolas Nikolass Perikone. Pēc 20 gadus ilgiem pētījumiem viņš nonācis pie secinājuma, ka ādai līdz ar vecumu nav obligāti jānoveco. Perikone apgalvo, ka ādas novecošanās patiesībā ir slimība, kuru var ārstēt. Viņš iesaka plašu kosmētisku pasākumu klāstu ādas veselības saglabāšanai, sākot ar pareizu ar insulīnu līdzsvarotu diētu līdz dažādiem orāli lietojamiem preparātiem un šobrīd ļoti aktuālajiem antioksidantiem.

Dr. Perikones pretgrumbu terapija

Izmantojot antioksidantus, lai aizkavētu sejas ādas novecošanos, Dr. Perikones programma piedāvā arī veselīgu dzīves režīmu, īpaši veselīgu un antioksidantiem bagātu diētu, kā arī iesaka lietot šādus ādas kopšanas produktus: C vitamīna ēsterus, alfa taukskābi, DMAE (dimetilaminoetanolu), tokotrienolus (iedarbīgu E vitamīna formu), alfa un beta hidroksiskābes.

Kas nepieciešams veselīgai ādai

Kamēr mums nav pieejami jaunākie sasniegumi ādas kopšanā, ādu varam pasargāt arī saviem spēkiem, lietojot pārbaudītus līdzekļus - tādu uzturu un skaistumkopšanas līdzekļus, kuros ir vitamīni. Lai gan neviens vitamīns viens pats brīnumus ar tavu ķermeni nepaveiks, ir vielas, kas veicina sejas ādas izskata uzlabošanos. Par vēlamajām devām iesakām konsultēties ar mediķiem:

A vitamīns jau sen pazīstams kā iedarbīgs līdzeklis sejas izsitumu ārstēšanai un kā "Retin-A" sastāvdaļa tas palīdz izlīdzināt grumbas un uzlabo ādas faktūru, atjaunojot ādas spēju ražot kolagēnu.

B vitamīns palīdz organismam dažādos veidos un arī aizsargā ādu.

Uzskata, ka A vitamīna iedarbība pastiprinās kombinācijā ar E vitamīnu, kas arī pats par sevi palīdz saglabāt veselīgus ādas audus.

Savukārt C vitamīns organismam palīdz cīnīties ar dažādiem iekaisumiem un aizsargā pret brīvo radikāļu iedarbību. Antioksidants C vitamīns piedalās arī kolagēna ražošanā.

Pētījumi sniedz pārliecinošus pierādījumus, ka sievietēm, kas pēc menopauzes lieto estrogēnu, seja nav tik sausa un grumbu nav tik daudz kā tām, kuras šo hormonu nelieto. Tomēr hormonu preparātu lietošana ir sarežģīts jautājums, tāpēc par to jākonsultējas ar ārstu, apsverot visus par un pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!