Stiliste Vinita no “Birutas salona” sniedz atbildes uz lasītāju jautājumiem par skaistumkopšanu. Šoreiz par to, kādēļ parādās dzimumzīmes; kā vienādot asimetriskas uzacis; kā pasargāt ādu no UVA stariem; kādēļ parādās pigmenta plankumi; kur iespējams likvidēt zemādas asinsvadus; un vai pašbrūninošie krēmi nav kaitīgi?
Lasītājas jautājums:
Pēdējā laikā esmu novērojusi, ka parādās arvien jaunas dzimumzīmes. Kas to izraisa un vai ir pamats satraukumam?

Vinitas atbilde: Atsevišķos gadījumos dzimumzīmes ir iedzimtas, bet pārsvarā tās rodas dzīves laikā un var parādīties jebkurā vecuma posmā. Pastiprināti tās parādās pubertātes vecumā, grūtniecības laikā un pie citām hormonu “lēkāšanām”. Šo procesu regulē iekšējo sekrēcijas dziedzeru darbība, kā arī UV staru iedarbība. Uztraukumam nav pamata, ja dzimumzīmes nepalielinās diametrā, nepaceļas virs ādas un netraucē. Ja tas tomēr notiek, tad vajadzētu griezties pie ģimenes ārsta, onkologa, plastikas ķirurga. Pigmenta dzimumzīmes nekādā gadījumā nedrīkst traumēt. Man pašai arī šāds brīdis bija, kad pirmo reizi sauļojos solārijā. Bet nekādas problēmas tas neradīja.

Lasītājas jautājums: Ko darīt, ja viena uzacs biezāka par otru. Kā to vienādot, nelietojot dekoratīvo kosmētiku?

Vinitas atbilde: Visi cilvēki vairāk vai mazāk ir asimetriski, un ar to jāsamierinās. Šajā gadījumā visvienkāršāk būtu lietot dekoratīvo kosmētiku. Var mēģināt biezāko uzaci padarīt plānāku izraustot, bet tas nebūtu labākais atrisinājums. Es ieteiktu pakonsultēties ar permanentās kosmētikas meistaru. Iespējams, ka viņš varētu palīdzēt un vienādot uzacu biezumu, iezīmējot matiņus. Praktiski tas nebūs manāms. Tā sakot - kurš nezinās, tas neredzēs.

Lasītājas jautājums: Lasīju, ka ādu no UVA stariem labi aizsargājot cinka oksīds, tas atstarojot saules starus, neesot alerģisks un neaizsprostojot poras.

Vinitas atbilde: Cinka oksīds ir antiseptiska viela, kas iedarbojas uz iekaisumus izraisošiem mikroorganismiem uz ādas, gļotādas. To izmanto medicīnā dažādu brūču apdarei un sastrutojumu ārstēšanai. Augstāk minēto faktu dzirdu pirmo reizi. Var jau būt, ka šī viela atstaro saules starus utt. Aptiekās cinka oksīds ir nopērkams baltas ziedes veidā. Varat mēģināt to uzklāt ļoti plānā kārtiņā uz sejas tā, lai nav manāms, nekāds sliktums no tā droši vien neradīsies, bet tas nav kosmētikas līdzeklis, bet gan medikaments.

Lasītājas jautājums: Manai ādai ir tāda īpatnība, ka uz apakšējiem plakstiem saules iedarbībā veidojas pigmenta plankumi. Izskatās it kā es būtu sauļojusies ar saulesbrillēm.

Vinitas atbilde: Patiesībā tie jau ir bezpigmenta plankumi (vitiligo). Pigmentu veidošanās ir sarežģīts fermentatīvs process, kuru regulē veģetatīvā nervu sistēma, iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbība. To var vēl veicināt dažādi iekšējie un ārējie faktori – vitamīnu trūkums, UV staru iedarbība. Šo faktoru ietekmē izzūd vai samazinās melanīna daudzums atsevišķos ādas apvidos.

Konkrētajā gadījumā tas tiešām varētu būt grūtniecības rezultāts, pavasara vitamīnu trūkums un arī spēcīgā pavasara saule. Es no savas puses varu ieteikt lietot krēmus ar augstu SPF (Chanel SPF 25), lietot polivitamīnus un iespēju robežās - dabīgos vitamīnus. Vēl iesaku likt tonējošo krēmu uz gaišajām zonām, var mēģināt arī paštonējošos krēmus, bet tie nav vēlami ikdienas lietošanai, un doties pie sava ģimenes ārsta vai endokrinologa. Par ārstēšanas efektivitāti speciālistu domas dalās. Es domāju, ka ļoti daudz kas atkarīgs no Jums pašas, jāsaved kārtībā sava iekšējā pasaule, tad arī ārējā mainīsies. Lai Jums izdodas!

Lasītājas jautājums: Vai ir iespējams likvidēt zemādas asinsvadus? Man tādi ir uz vaigu galiem. Un cik tas varētu maksāt?

Vinitas atbilde: Ar šo problēmu varētu griezties lāzerķirurģijas centrā Baznīcas ielā. Tur arī uzzinātu par iespējām un izmaksām. Es varu tikai sniegt ieteikumus šādas ādas kopšanai, lai kapilārie asinsvadi nepaplašinātus un neplīstu. Vispirms šādu ādu ir jāсenšas pasargāt no ilgstošas saules, kā arī sala iedarbības ar aizsargkrēmiem, kas paredzēti šādai ādai (“Eris”).

Nedrīkst ilgstoši uzturēties saunā. Sejas kopšanai nav ieteicamas arī tvaika vannas. Mazgājot, slaukot vai tīrot, noteikti nevajag berzt. Jāuzmanās ar pīlinga (scrub) krēmiem. Tos nevajadzētu lietot pārāk bieži un jāizvēlas pēc iespējas maigāki. Jāizvairās seju tīrīt ar alkoholu saturošiem losjoniem.

Ja gatavojat sejas maskas mājās, tad tām jābūt bez medus. No tautas pūra ieteiktu šādu masku: 1 olas dzeltenumu sakuļ ar 1 tējkaroti augu eļļas pamazām piejaucot 1 tējkaroti stipra kumelīšu novārījuma.

Visi augstāk minētie ir vispārīgi norādījumi šādas sejas ādas kopšanai. Vislabāk būtu individuāli aiziet un pakonsultēties pie ārsta – kosmetologa.

Lasītājas jautājums: Vēlos uzzināt, vai, ja lieto pašbrūninošos krēmus, vai tad drīkst kopt seju kā parasti? Vai tie nav kaitīgi?

Vinitas atbilde: Viss, kas par daudz, tas par skādi. Gan dabīgā saule, gan solārijs, gan šie krēmi. To iedarbība ir ķīmiska, tāpat kā matu krāsai, tāpēc nevajadzētu tos lietot ikdienā. Lietojot ikdienā jūs vienkārši izdarīsiet sev “lāča pakalpojumu” un palīdzēsiet ādai ātrāk novecot. Tie nedaudz sausina ādu, tāpēc pirms šī krēma uzklāšanas lietojiet kādu mitrinošo krēmu. Tad arī būs vieglāk vienmērīgi uzklāt paštonējošo krēmu. Visa pārējā ādas kopšana no tā nemainās.

Vienu gan gribētu piekodināt – lietojot šos krēmus, neaizmirstiet par ausīm, zemžokļa rajonu, kaklu un dekoltē zonu. Neizskatās īpaši glīti (maigi izsakoties), ja seju klāj zeltaini brūns iedeguma tonis, bet kakls un ausis ir balti.

Ja tev radušies jautājumi par stilu un kosmētiku, raksti mums sieviete@delfi.lv, un atbildes DELFI sievietēm sagatavos mūsu skaistumkopšanas eksperte Vinita no “Birutas salona”.

Birutas Mageles stilistu koledža uzņem audzēkņus dienas un vakara grupās. Latviešu un krievu plūsma. Mācību ilgums 2,5 gadi. Informācija pa tālruni 7377781 vai Brīvības ielā 196 korp.2 (ieeja no Kr. Barona ielas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!