Pienākot pavasarim aizvien populārāki kļūst solārija apmeklējumi, lai iegūtu skaistu un veselīgu ādas krāsu. Tomēr ārsti iesaka izvairīties no pārmērīgas sauļošanās priekiem.
Ādas sauļošanai vajadzētu veltīt ne vairāk kā 50 saules peldes gadā, un tai skaitā ietilpst gan sauļošanās brīvā dabā, gan arī solārija apmeklējumi. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību pārmērīgas sauļošanās izraisītajām veselības problēmām, piemēram, ādas vēzim un priekšlaicīgai ādas novecošanai, brīdinājumu šonedēļ publicējusi Bavārijas patērētāju centrs Minhenē (Vācijā).

Sauļojoties solārijā ieteicams pievērst uzmanību staru viedam: UVA stari ir ar maigāku iedarbību nekā UVB stari, taču tie mazāk brūnina ādu nekā UVB stari tikpat lielā devā. Gatavojoties saules peldēm brīvā dabā iepriekš nav ieteicama sauļošanās solārijā, kur ir tikai UVA starojums, jo uz ādas tikai UVB staru iedarbībā izveidojas aizsargkārtiņa, kas nedaudz pasargā no saules apdegumiem.

Visiem mākslīgā iedeguma piekritējiem, kuri, par spīti veselības draudiem, kosmētisku apsvērumu dēļ tomēr nevēlas atteikties no solārija paklpojumiem, Vācijas patērētāju centra pārstāvji iesaka izvēlēties labu solārija salonu. Labā salonā redzamā vietā ir izlikti solāriju kvalitātes sertifikāti, personāls sniedz profesionālas konsultācijas un iesaka piemērotāko iedeguma krēmu, kā arī ikvienam apmeklētājam ir pieejamas speciālas aizsargbrilles.

Vienalga, kur jūs sauļojaties, – pludmalē vai solārijā – saules iedeguma dēļ nekādā gadījumā nevajadzētu riskēt ar veselību.

Sagatavots pēc “Amica Online”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!