Foto: PantherMedia/Scanpix
Sejas ādas veselība un izskats ir mūsu organisma kopējā veselības stāvokļa spogulis. Teju katra sieviete sapņo par zīdainu un veselīga toņa sejas ādu, kas ikdienā ļautu iztikt bez ierastās grima kārtas. Turpinājumā piedāvājam vecmāmiņu zelta padomus pievilcīgam sejas tonim un ādas tekstūrai, ko iespējams iegūt ar viņām ierastajiem līdzekļiem - svaigu gaisu, pietiekamu ūdens daudzumu, pareizu ēdienkarti un noderīgām viltībiņām ādas kopšanai ikdienā. Vērts iedvesmoties, vai ne?

Kārtība un tīrība

Mūsu vecmāmiņas, uzklājot grimu, iztika bez šobrīd tik populārajiem sūkļiem un otām, taču vienlaikus arī rūpīgi sekoja kosmētikas maciņa satura tīrībai. Ja ikdienā grimu uzklāj ar sūklīšiem un otām, nevis pirkstiem, atceries, ka tajos dzīvojošie mikrobi nonāk arī uz tavas ādas! Nepieļauj to un novērs lieku ādas kairinājumu un iekaisumu, reizi nedēļā rūpīgi izmazgājot un iztīrot savus kosmētikas piederumus!

Ikvakara rituāls

Ikvienu piemeklē dienas, kad, atgriežoties mājās, gribas vien iekrist gultā un ļauties saldam miegam, taču, pirms to darīt, jāatceras parūpēties par savu ādu – notīri kosmētiku un netīrumus un noskalo seju ar vēsu ūdeni, pēc tam tai uzklājot mitrinošu krēmu un, pēc vajadzības, krēmu acīm. Tik vienkāršais rituāls neļaus veidoties priekšlaicīgām krunkām un zust ādas elastībai un svaigumam.

Kosmētisko līdzekļu vietā – kokosriekstu eļļa

Starp citu, ādu lieliski attīra arī dažādas eļļas. Vari izmantot, piemēram, mandeļu, olīvu vai kokosriekstu eļļu, kas ādu saudzīgi attīrīs, vienlaikus to arī barojot un mitrinot. Vairāk par kokosriekstu eļļas vērtīgajām īpašībām lasi šeit!

Ūdens, ūdens, ūdens

Lai gan šodien par savu izskatu rūpējamies, lietojot dažnedažādus ādas kopšanas līdzekļus, savulaik mūsu vecmāmiņas iztika ar krietni mazāku "ieroču" arsenālu un tomēr izskatījās lieliski. Kāda bija šo panākumu atslēga? Veselīgs uzturs un ūdens. Atceries rūpēties gan par sabalansētu ēdienkarti, atsakoties no nevajadzīgiem saldumiem un neveselīgām uzkodām, kā arī turi pa rokai ūdens pudelīti, lai varētu padzerties, pirms jūti slāpes!

Vairāk par produktiem, kas vairo ādas skaistumu un uzlabo tās veselību, lasi šeit!

Neaiztiec savu seju bez vajadzības

Visticamāk, arī no savas mammas un vecmāmiņas esi saņēmusi rājienu, kad bez vajadzības knibinies gar savu seju. Šādi ne tikai vari itin viegli "noķert" kādu vīrusu, mikrobiem nonākot gļotādās, bet arī lieki kairini ādu.

Parūpējies arī par telefona tīrību

Lai gan mūsu vecumā vecmāmiņas ikdienā neizmantoja mobilos telefonus, šodien tie atrodami teju katras sievietes rokassomiņā, savukārt uz tiem – vesela plejāde visdažādāko mikrobu. Tie, runājot pa tālruni, nonāk arī uz tavas ādas, tāpēc laiku pa laikam notīri savu viedtālruni ar dezinficējošu līdzekli.

Ādas attīrīšana

Reizi nedēļā ādai nepieciešams viegls pīlings. Tā vietā, lai iegādātos dārgus un ne vienmēr efektīvus līdzekļus, vari izmantot kādu tautas metodi. Ja vien tava āda nav jutīga, pretējā gadījumā gūsi tās kairinājumu, iedzīvojoties ādas problēmās un fiziskā diskomfortā, svaiga citrona šķēlīti apkaisi ar cukuru un ar apļveida kustībām noberz ar to seju – šādi gan attīrīsi ādu, gan izlīdzināsi tās toni, sašaurinot arī poras.

Cīņa pret krunkām sākas virtuvē

Nākamajā lietainajā sestdienā veic nelielu skaistuma kūri – sajauc vienu olas baltumu ar tējkaroti svaigi rīvētu burkānu un tējkaroti alvejas sulas. Sajauc mikstūru viendabīgā masā un uzklāj uz sejas. Pēc 30 minūtēm to noskalo ar siltu ūdeni un uzklāj ādai mitrinošu krēmu.

Vairāk ideju, kā palutināt ādu ar mājās gatavotu sejas masku, atradīsi šeit.

Tēja kafijas vietā, maisiņi – uz acīm

Kā zināms, kafijai piemīt organismu atūdeņojoša ietekme, turklāt tajā esošā kofeīna iedarbība ir īslaicīgāka. Mundrākam ķermenim un prātam ikrīta kafijas tases vietā baudi zaļo tēju, savukārt atdzesētus tās maisiņus vari uzklāt uz plakstiņiem. Tie mazinās iespējamo pietūkumu un uzlabos ādas elastību.

Pret izsitumiem ar medu

Ja ciet no izsitumiem, ādas stāvokli uzlabot var palīdzēt medus, kas ne tikai satur virkni vērtīgu vitamīnu un mikroelementu, bet tam arī piemīt antibakteriālas īpašības. Uzklāj to plānā kārtiņā uz ādas, ļauj 20 minūtes iedarboties un noskalo ar siltu ūdeni!

Mitrini gaisu

Nereti ādas izskatu ievērojami pasliktina arī gaisa sausums. Ziemā, kad gaisa kvalitāti mājoklī ietekmē apkures sezona, vari to mitrināt pašas spēkiem – uz radiatora pirms došanās pie miera uzklāj samitrinātu dvieli, kas, pamazām žūstot, mazinās gaisa sausumu telpā.

Par to, kā parūpēties par sausu ādu ziemas laikā, lasi šeit!

Ļauj ādai atpūsties

Ja ikdienā lieto grimu, atrodi nedēļā vismaz vienu dienu, kad ļaut ādai no tā atpūsties! Palutini to ar kādu dabīgu masku (dažādas receptes atradīsi šeit), uzturies svaigā gaisā un priecājies par dabīgo sārtumu vaigu galos!

Lieto piena produktus

Visticamāk, arī tavas vecmāmiņas iecienītākie produkti ir piens, kefīrs, biezpiens un krējums. Un, ne velti! Uzņemot probiotiskās baktērijas, kas ir piena produktu sastāvā, piemēram, bezpiedevu jogurtā, kefīrā utt., uzlabosi zarnu mikrofloru un organisma veselības stāvokli kopumā. Savukārt tas, gluži likumsakarīgi, ietekmēs arī tavas ādas izskatu un veselību.

Kurkumas košais spēks

Gan uzturā, gan veselības stiprināšanā un skaistumkopšanā arvien populārāka kļūst eksotiskā indiešu garšviela kurkuma. Dzeltenais pulveris bagātinās gan tavu maltīti, gan uzlabos veselību, novēršot arī novecošanās procesus. Tāpat kurkumu vari lietot gan dabīgai zobu baltināšanai mājas apstākļos, gan cīņā ar pūtītēm tās antibakteriālo īpašību dēļ (sajauc to ar ūdeni, iegūstot pastai līdzīgu konsistenci un iztīri ar to zobus vai uzklāj ādai).

Izkusties

Kamēr vairums no mums ikdienu pavada ērtā biroja krēslā, mūsu vecmāmiņas gan jaunībā, gan nereti vēl tagad darbojas kā nenogurdināms motoriņš. Iedvesmojies no pozitīvā piemēra un izkusties arī tu, turklāt dari to pēc iespējas biežāk! Veicinot asinsriti un, ideālā variantā, uzturoties svaigā gaisā, tava āda acīmredzami kļūs veselīgāka un starojošāka.

Lūk, vingrojumi, ko veikt darbavietā!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Essence.com, Health.com un Webmd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!