“Labdien! Rakstu Jums, jo mani nomoka viena problēma. Man ir gandrīz 17 gadu, un jau kādu laiku es cīnos ar briesmīgām pumpām uz sejas, dekoltē zonas un muguras. Tas tiešām ir diezgan neciešami, jo ir reizes, kad gribas mugurā vilkt kaut ko īsāku, vasarā jau īpaši.”
“Man ir 20 gadi un problēmas ar sejas ādu. Es to kārtīgi tīru katru dienu, bet neskatoties uz to, man zoda un pieres rajonā pastāvīgi metās pumpiņas. Dažreiz dziļas, dažreiz mazākas. Nezinu, ko lai dara. Ar šo problēmu cīnos jau vairākus gadus. Lietoju arī dažādus uztura bagātinātājus un cenšos ēst veselīgi, ja neskaita saldumus. Kas varētu būt par iemeslu šīm pumpiņām un ko man vajadzētu darīt, lai tās apkarotu? Liels paldies jau iepriekš!”

Šie ir tikai divi no daudzajiem jautājumiem par pinnēm, kas nemitīgi pienāk “Delfi Sievietēm” e-pastkastītē no mūsu lasītājām. Uz šiem jautājumiem apvienotu atbildi sagatavojušas ādas problēmu speciālistes - “Veselības centra 4” dermatoloģe Linda Kapteine un skaistuma klīnikas “4.dimensija” kosmētiķe Ilze Actiņa.

Kas ir pinne (pumpa)?

Normāli, funkcionējot tauku dziedzerim, tas saražo taukvielu, kas pa folikula atveri izdalās uz ādas virsmas. Taukviela kopā ar sviedriem uz ādas veido plēvīti, kas pasargā no nelabvēlīgās ārējās iedarbības un pārmērīga šķidruma zuduma. Taču, ja veidojas strutaini matu maisiņi jeb folikulīts un tauku dziedzeru iekaisums, tas liecina, ka folikuls neļauj taukvielām izkļūst ārā.

Folikula iekšējo sieniņu šūnas ātri atmirst un salīp kopā, izveidojot tauku izvadkanālā “korķi”, kas neļauj sebumam izdalīties, un tā ir pateicīga augsne, kur veidoties baktērijām – šādā gadījumā var runāt jau par saslimšanu ar akni (ādas tauku dziedzeru iekaisums). Šīs baktērijas izdala vielas un enzīmus, kas izraisa iekaisumu. Kad matu maisiņš vairs nespēj saturēt nosprostojumu, tas pārplīst un tās saturs (sebums, atmirušās šūnas, baktērijas) nokļūst ādā, radot apsārtumu, pietūkumu, strutas un iekaisumu.

Kāpēc uzmetas pinnes?

Pinnes signalizē par tauku dziedzeru spēcīgu darbību. Pusaudžu vecumā, kad pamostas dzimumdziedzeri, kas aktivizē tauku dziedzeru darbību, pinnes kļūst par īpaši nopietnu estētisku problēmu. Līdz 25 gadiem šo problēmu var uzskatīt par itin normālu. Tomēr, ja pinnes noklāj visu seju un veido iekaisumu, noteikti jāvēršas pie speciālista.

Atkarībā no sievietes hormonālās darbības, pinnes īpaši “uzliesmo” neilgi pirms mēnešreizēm. Pinnes pastiprināti veidojas, ja nepareizi funkcionē tauku dziedzeri un ādas aizsargslānis ir bojāts. “Nevajadzīgās” baktērijas caur matu folikuliem iekļūst ādā, tauku dziedzerī un izraisa strutu pumpas.

Kaut arī pavasarī, kad poras pēc “ziemas miega” ir vairāk nosprostojušās, vēlams veikt ādas tīrīšanu, pinnes nekalpo par pierādījumu tam, ka regulāri neattīrāt ādu. Ādas stāvokli neiespaido tas, vai katru rītu un vakaru to rūpīgi notīrāt ar pieniņu un tonizējat ar losjonu vai toniku. Tikpat labi var izlīdzēties tikai ar tīru ūdeni (ja nelietojat ūdensnoturīgo tušu un tonālo krēmu).

Dažkārt pat pārmērīgas ādas attīrīšanas rezultātā tās stāvoklis var pasliktināsies (it sevišķi, ja lieto ziepes un skrubjus). Protams, lai āda izskatītos veselīga, par to ir jārūpējas, taču svarīgāk ir izvēlēties atbilstošus ādas kopšanas līdzekļus, ko vislabāk ieteiks speciālists. Tas palīdzēs pat ietaupīt līdzekļus, neizšķiežot naudu nevajadzīgās lietās.

Pumpu parādīšanos var stimulēt arī ciešs, raupjš apģērbs, tā aizdare, rotaslietas, kas saskarē ar ādu veicina svīšanu un kairinājumu. Sevišķi jāuzmanās vasarā, karstos un mitros apstākļos, kad pārāk ciešs vai sintētisks apģērbs var apgrūtināt gaisa cirkulāciju un veicināt pinņu izplatīšanos.

Piņņu veidošanos var veicināt arī vienveidīgs ēdiens, tieksme pārēsties un našķoties, īpaši ar SALDUMIEM, kā arī vajadzētu atturēties no gāzētiem un saldiem dzērieniem, piemēram, Coca Colas. Tajos lielā daudzumā ir nevajadzīgi konservanti, kas, protams, nevairo skaistumu. Arī jebkura stresa situācija var veicināt hormonālas pārmaiņas organismā, kas savukārt var provocēt tauku dziedzera sekrēta pārprodukciju un pūtīšu veidošanos. Taču bieži vien vislielāko ļaunumu nodara pārāk enerģiska un nepārdomāta rīcība, sastopoties ar kārtējo pumpu…

Ko darīt, ja uzmetas pumpa?

Ja uzmetas viena vai vairākas pumpas, tās nevajadzētu spaidīt, lai neizraisītu iekaisuma procesa patiprināšanos. Pūtīšu izspiešanu uzticiet mediķim – kosmetologam, vai vismaz pēc speciālista ieteikuma iemācieties to darīt. Pat visnekaitīgākā pumpā, to pareizi neiztīrot un nedezinficējot, iekļūst baktērijas, kas var izraisīt nopietnus zemādas iekaisumus.

Pinne nozīmē nosprostojušos tauku dziedzeri. Izspiežot tās redzamo virspusīti, pumpas saturs izplūst apkārtējos audos. (Šī taukainā masa ir labvēlīga barotne baktērijām, kuras vienmēr atrodas uz ādas virsmas.)

Parasti neizdodas visu izspiest, līdz ar to var rasties lielāks iekaisums (pietūkt seja), tikt bojāta āda un veidoties rēta. Ja uz sejas parādās nelielas sarkanas pumpiņas (tās lielākoties atspoguļo nepareizu kuņģa, žultspūšļa un aknu darbību), tās noteikti nevajadzētu spiest, lai pēc laika tām neveidotos baltas galviņas. Īpaši nav ieteicams aiztikt pinnes, kas rodas augstāk par virslūpas līniju – šo pinņu iekaisuma attīstība var novest līdz pat smadzeņu iekaisumam. Sejas tīrīšanu labāk uzticēt speciālistam, kurš zina kā efektīvāk un drošāk iztīrīt poras. Lai ikdienā izvairītos no nelielām pūtītēm, vēlams lietot aptiekā iegādājamos bezrecepšu līdzekļus, kas satur tējas koka eļļu, vai citus dezinficējošus losjonus.

Kad jāvēršas pie speciālista un nepietiek tikai ar pašārstēšanos vai pumpu ignorēšanu?

Ja pinnes (pumpas) metas regulāri un to skaits palielinās, jāapmeklē ārsts - dermatologs, ginekologs, endokrinologs vai dietologs, lai precizētu cēloni un pilnībā atbrīvotos no šīs problēmas. Ja pinnes metas vienā un tajā pašā vietā, tas liecina par tauku dziedzeru iekaisumu vai konkrētām saslimšanām organismā. Arī, ja pumpas turpinās pēc 30 gadu vecuma, tas parasti ir saistīts ar iekaisumu, visbiežāk kuņģa zarnu traktā un mutes dobumā, kā arī hormonālo disfunkciju.

Ieteicams konsultēties ar speciālistu arī, ja:

  • Pinnes ir lielas un sāpīgas;
  • Pinnes izraisa rētas;
  • Pinnes traucē jūsu izskatam un labsajūtai;
  • Neapmierina ar bezrecepšu līdzekļiem panāktie rezultāti.

Kāpēc pumpas visbiežāk uzmetas vienās un tajās pašās vietās?

Izsitumus parasti novēro vietās, kur visvairāk sakopoti ādas tauku dziedzerīši un ir vislielākie. Visbiežāk tie sastopami sejas daļā - uz pieres, deguna, zoda, gar matu robežu, kā arī dekoltē rajonā un muguras plecu daļā. Visbiežāk pūtītes rodas uz taukainas ādas.

Aknes gadījumā āda nespēj saražot linolskābi, aizsargājušos antioksidantus vai cinku, kas ir galvenais elements jaunu ādas šūnu, kolagēna, elastīna, asinsvadu un citu ādas daļu veidošanā. Arī tajās vietās, kur ilgstoši norisinās infekcija, ādai trūkst kalcija, un tas izraisa pastiprinātu šūnu atmiršanu, līdz ar to - folikulu aizsprostošanos. Tādā veidā rodas melnie punkti - komedoni, kuros savairojas baktērijas un to vielmaiņas produkti izraisa iekaisumu, kas ir pūtīšu iemesls.

Vai iespējams pilnībā atbrīvoties no pumpām?

Mūsdienās pumpas vairs nav fatāla problēma, jo ir radīti efektīvi un daudzveidīgi ārstniecības līdzekļi un metodes. Katram pacientam tās piemērojot individuāli, var atrast atbilstošāko ārstēšanas veidu. Tomēr pirms piņņu ārstēšanas uzsākšanas nepieciešama veselības stāvokļa pārbaude - hormonālās sistēmas un zarnu trakta izmeklēšana, lai izvēlētos pareizu ārstēšanu.

Vispirms lieto ārīgus līdzekļus, bet, ja tie nepalīdz - iekšķīgus medikamentus. Piņņu ārstēšana balstās uz ilgstošu (vismaz 3 mēnešu) antibakteriālu līdzekļu lietošanu mazās devās. Dažkārt ādas stāvoklis uzlabojas lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes vai citus hormonus regulējošus medikamentus.

Komedonu jeb tauku dziedzeru nosprostojuma gadījumā nepieciešami ārīgi lietojami preparāti, piemēram, Acne fug BP, kuri normalizē ādas pārragošanos un atbrīvo poras. Ādas pārragošanās traucējumus un melnos komedonus novērš Differin, kas regulē tauku dziedzeru darbību. Loboši un dezinficējoši uz ādu iedarbojas krēms Skinoren.

Strutainu izsitumu un pūtīšu gadījumā nepieciešama ādas dezinficēšana un ārīgi lietojami antibakteriāli preparāti, piemēram, Dalacin T šķīdums un eritromicīnu saturošais Akne fug EL. Tiesa, antibiotiski līdzekļi pēc ilgstošas lietošanas vairs nepalīdz, un tad jāizvēlas cits preparāts. Antibiotiku vietā iespējams veikt sejas ādas ārstnieciskas lāzerprocedūras.

Dezinficējoša iedarbība piemīt Austrālijas tējas koka eļļas preparātiem. Vieglos piņņu gadījumos iekaisumu palīdz ārstēt baltā un zilā māla maskas. Noņemt lieko tauku daudzumu palīdz savelkoši un dezinficējoši preparāti. Akūtu iekaisumu gadījumā ieteicama cinka pasta. Smagu formu piņņu gadījumos lieto Roakutānu - a vitamīna atvasinājumu.

Ādas stāvokli var uzlabot vitamīnu komplekss Vitakur plus, kas satur koenzīmu Q 10, naktssveces eļļu un nepiesātinātās taukskābes, kas piedalās ādas raga kārtiņas veidošanā. Reizēm piņņu gadījumā ieteicami B grupas vitamīni, taču dažkārt no tā var veidoties pastiprināti izsitumi.

Ja, ārstējot pinnes, ādas stāvoklis pēc mēneša uzlabojas par 15-20 %, tas ir ļoti labs rādītājs. Parasti efekts parādās ne ātrāk kā pēc pusgada.

Kā kopt piņņainu ādu mājas apstākļos?

Sekmīgas piņņu terapijas pamatā ir regulāra ādas tīrīšana, lai to atbrīvotu no tauku un raga kārtiņas, kas veicina slimības attīstību. Ārstējot pinnes, svarīgi to kopt ar ārstnieciskiem līdzekļiem. Ieteicams izvēlēties bezsārmu mazgāšanas līdzekļus.

Ja āda ir taukaina, tā regulāri jāattīra ar ādas tipam atbilstošiem kopšanas līdzekļiem. Abrazīvos skrubjus, piemēram, Johnson Daily wash ziepes vai Dermovas kompaktās ziepes, un pīlingu, lieto, ja ir nosprostoti tauku dziedzeru izvadkanāli un ādā ir pārragošanās traucējumi. Piņņu rētiņu ātrākai izžūšanai palīdzēs augļskābes saturoši līdzekļi, piemēram, Dercome Activ.

Ādas stāvokli būtiski neietekmē tas, ar kādu pieniņu vai losjonu to attīra. Galvenais, lai tas būtu piemērots jūsu ādas tipam. Bieži vien taukainas ādas īpašnieki ādu attīra pārāk intensīvi un līdz ar to tā zaudē mitrumu. Tādā gadījumā var palīdzēt nepiesātinātās taukskābes, piemēram, krēms Linola. Tāpat labu rezultātu var panākt, lietojot kosmētiskos līdzekļus ar tējas koka eļļu, kas regulē tauku dziedzeru darbību un labi mitrina ādu.

Ja šīs problēmas nomāc jau vairākus gadus un ārstējušies esat pirms pāris gadiem, nebaidieties pie speciālista aiziet uz konsultāciju un mēģināt vēlreiz. Kosmetoloģija un medicīna šobrīd attīstās ļoti strauji un katru gadu nāk klāt jauni līdzekļi, līdz ar to iespējas palīdzēt un izārstēt pinnes palielinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!