Nu jau otro gadu rotu amatniece un zīmola "Dabas rotas" īpašniece Dana Purviņa veiksmīgi attīsta savu mazo biznesu – ekorotas no īstiem augiem un "zaļā" biopolimēra.

Dana pabeigusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāti. Mainoties ģimenes apstākļiem, rokdarbi kļuvuši par peļņas avotu. Vispasaules amatniekus apvienojošā vietne "Etsy.com" pavēra pasaules tirgus durvis un iespēju iepazīt Latvijā vēl neredzētas idejas. Caurspīdīgie polimēri, kuros iestrādāti dabas materiāli, bija viena no tām. Šī ideja ir plaši aprobēta, to izmanto rotu dizaineri visā pasaulē, iekausējot dekoratīvus elementus caurspīdīgos epoksīda sveķos, kas arī Latvijā nopērkami kompozītmateriālu veikalos. Tomēr epoksīda dzidrums, noturība pret skrāpējumiem un liešanas ērtums nav vienīgās prasības, ko Dana izvirzījusi materiālam.

"Ja jau "Dabas rotas", tad par visiem 100% tām ir jābūt ekoloģiskām rotām, arī kompozītmateriālam jābūt patiešām ekoloģiskam. Es strādāju mājās, man ir mazi bērni. Parastais epoksīds darba procesā izgaro toksiskas vielas, lielāka vai mazāka smaka ir jūtama. Arī mazgājot rotu atliešanā lietotos traukus, toksiskās daļiņas nonāk vidē. Statistika liecina, ka ap 10% cilvēku gatavi epoksīda izstrādājumi izraisa alerģiskas reakcijas – ādas apsārtumu, kairinājumu. Bija jāpieliek īpašas pūles, lai atrastu pilnīgi ekoloģisku kompozītmateriālu, jo daudzi t. s. ekoloģiskā epoksīda ražotāji tomēr lieto toksiskus cietinātājus – tajos toksisko vielu ir ievērojami mazāk nekā plaši lietotajā epoksīdā, taču tās tur tomēr ir," stāsta Dana.

"Dabas rotas" tiek ražotas no biopolimēra, kas ir sertificēts kā 100% ekoloģisks, jo tā pamatā ir bioloģiskajā saimniecībā audzētu kaņepju un sojas pupiņu eļļa. Materiāls ir absolūti nealerģisks, netoksisks, elektrību nevadošs un nekaitīgs ūdens organismiem. Šis ir vienīgais šāda veida materiāls pasaulē, turklāt ražotājs garantē pilnīgu noturību pret UV stariem – parastais epoksīds pēc zināma laika dzeltē, bet no ekomateriāla ražotās dabas rotas nedzeltēšot nekad. Rotas izgatavotas tikai ar 925. proves sudraba, lina, ādas vai citu dabisku materiālu ķēdītēm, siksniņām un aizdarēm, tās nesatur niķeli, svinu vai citus alerģiju izraisošus materiālus.

"Ievākt dabas materiālus – ziedus, sūnas, lapiņas, īpaši mazus čiekuriņus – un pēc tam vērot, kā tie iekļaujas rotu formās, pats par sevi ir reizē gan izaicinājums, gan gandarījums, taču sevišķu izgatavošanas prieku man sagādā ozolzīļu rotas. Zīļu piekariņos ir kaut kas mīļš, nevainīgs – tirdziņos un interneta vietnēs tie vienmēr izpelnās īpašas atsauksmes. Caurspīdīgā zīlē ar īstu sarkanā ozola cepuri paslēpies ziediņš vai sūna, vai sīksīks čiekuriņš – tas ir tiešām kas neredzēts. Zīļu piekariņi tiek izgatavoti īstas sarkanā ozola zīles veidnē, līdz ar to zīļu rotām ir gan zīlei raksturīgais asais galiņš, gan viegla visām īstām dabas lietām raksturīgā asimetrija. Vīrieši ir īpaši iecienījuši aproču pogas ar sīksīkiem čiekuriņiem – aptuveni 5 mm lieliem. Tos es uzgāju Lielupes grīvā jūras vētru nogāztu priežu galotnēs. Mazie čiekuriņi nonāk rotās un iegūst jaunu mūžu.

Daudz pūļu un laika jāiegulda eksperimentējot, jo ne visi augi der rotu izgatavošanai. Man daudzi jautā pēc rotām ar magoņu ziedlapām, taču vismaz šobrīd diemžēl nevaru tādas piedāvāt – magones žāvējot izbalē. Arī augu žāvēšana nav tik vienkārša, kā varētu šķist pirmajā brīdī, – ir jāizsver, kādā veidā žāvēt katru konkrēto ziedu vai augu daļu – izberot tāpat kā drogas tējām vai presējot, vai ierokot smiltīs. Latvijas vasara ir samērā īsa, sava burvība piemīt katra auga ievākšanas brīža noķeršanā, piemēram, ir tikai aptuveni viena nedēļa laika, lai paspētu salasīt tikko izplaukušās bērza lapiņas – burtiski dažas dienas, vēlāk tās jau ir par lielu, lai ielietu rotās. Speciāli uz īpašiem ziedu veidiem un to īpašām, maģiskām iedarbībām neorientējos. Es taisu tādas rotas, kādas man pašai patīk, un, domāju, tas ir tas labākais, ko nodot citiem," pārliecināta dizainere.

"Dabas rotas" lēnām izaug par kopīgu ģimenes uzņēmējdarbību – bērni palīdz augu ievākšanā, arī rotu pulēšana viņiem iet pie sirds. Vīrs ir treneris, viņam ir savs sporta klubs, kas arī prasa daudz laika un pūļu, taču bez viņa atbalsta un palīdzīgas rokas "Dabas rotas" nevarētu attīstīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!