Foto: DELFI
Pavisam drīz tiks atklāta slavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde "Pieradinātā daba", kurā atlasīti 100 vēl neredzēti tērpi un vairāk nekā 300 aksesuāri, ko caurvij īsts dabas un dzīvnieku pasaules strāvojums.

Putnu spalvas, dzīvnieku raksti un ziedoši motīvi būs sastopami modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva izstādē "Pieradinātā daba" no 14. jūlija līdz 16. oktobrim, sniedzot ieskatu apģērbu un aksesuāru modē no 18. līdz 21. gadsimtam. Šī izstāde Rīgā ir pasaules pirmizrāde, jo šāda rakstura skate no Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas līdz šim vēl nav veidota.

Kā vēstīts, saskaņā ar kolekcijas īpašnieka un izstādes kuratora ieceri eksponāti netiek grupēti hronoloģiski, bet pasniegti tematiskos blokos – mežs, dārzs, jūra, okeāns, džungļi, savanna un eksotika. Katra apģērbu un aksesuāru (cepures, somiņas, apavi, bižutērija, kažokādas, izstrādājumi no ādas un zamšādas) grupa vēsta savu stāstu par saikni ar dabu. Piemēram, džungļu košās krāsas un to iemītnieki – pitoni, papagaiļi, panteras un paradīzes putni, savannas maigie toņi un krāšņā fauna – ziloņi, zebras, lauvas. Savukārt smilšu krāsas nianses, dzintars un gliemežvāki atgādina par pludmali, bet okeāna plašo zemūdens pasauli atklāj zivis, jūras bruņurupuči, jūras zvaigznes, koraļļi un pērles.

Izstādē spilgti pārstāvēta parku un dārzu kultūras ietekme uz oriģināliem modes risinājumiem: ēnainie koki, greznās puķu dobes, tauriņi un dziedošie putni. Pārsteidzošās audumu apdrukās un izcilu kuturjē dizaina darinājumos apmeklētāji varēs ieraudzīt ne tikai ogas, bet arī pat dārzeņus – salātus, kāpostus, sīpolus un burkānus.

Vairāk par izstādi lasi šeit.

Aleksandrs Vasiļjevs stāsta: "Kā zināms, katram gadsimtam un gadu desmitam ir savi favorīti: tā 18. gadsimtā, Marijas Antuanetes laikā, arī vīrieši bija iecienījuši ziedu vītnēm izšūtas vestes, 19. gadsimtā aktuālas bija koraļļu rotaslietas, pērlīšu izšuvumi, izstrādājumi no perlamutra un bruņurupuču kaula. 20. gadsimta pirmajā desmitgadē greznas dāmas nēsāja sermuļādas uzročus, korsetes, veidotas no vaļu ūsām, un lielas ziediem rotātās cepures, 30. gados ļoti populāri kļuva lapsādas boa, 40. gados parādījās mode uz apaviem no pitona ādas, somiņas no krokodilu, krupju un ķirzaku ādām, bet 50. gados katras sievietes garderobē noteikti atrastos kāda romantiska ziedu rakstu kleita, piemēram, ar maijpuķītēm."

Aleksandrs Vasiļjevs ir leģendārais modes mākslinieks, kurš nācis no Maskavas, taču profesionāli sevi pierādījis Parīzē, kur sācis strādāt Francijas teātros. Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, ka arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām. Viņš ir vieslektors, kurš pasniedz lekcijas par modes vēstures un skatuves dizaina tēmām, vada meistarklases un kursus, ir daudzu grāmatu autors un strādājis tādos žurnālos kā "Vogue" un "Harper's Bazzar". Tāpat piedalās televīzijas raidījumu veidošanā, ir to autors un vadītājs. Un, protams, izpelnījies cilvēku atzinību visā pasaulē.

Jāteic, ka arī pērn Vasiļjevs mūs priecēja ar savu gaumi, atrādīdams greznus balles tērpus izstādē "Ielūgums uz gadsimta balli", apmeklētājiem ļaujot klātienē aplūkot 87 vakarkleitas, septiņus vīriešu smokingus un vairāk nekā 720 aksesuārus, kas kalpo kā spilgtas laikmeta liecības. Greznos balles tērpus vari aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!