Foto: Shutterstock
Gada nogale ir tas brīdis, kad steidzam iegādāties greznas kleitas un kostīmus, jo klāt ir aktuālais svētku laiks. Tā vien šķiet, ka šajos svētkos ir atļauts viss, taču uzmanies, nepārcenties, jo tu taču nevēlies iegūt nomināciju "Gada stila kļūda"!

"Apmeklējot dažādas balles un saietus, es esmu novērojusi, ka bieži cilvēki, gatavojoties pasākumam, nav iepazinušies ar ielūgumā norādīto dreskodu vai nezina, ko norādītais dreskods nozīmē," lai palīdzētu novērst šādas kļūdas un iepazīstinātu ar populārākajiem dreskodiem, ieteikumos dalās iepirkšanās kluba Stilago.lv pārstāve Latvijā Katrīna Dorošenoka.

„White Tie” jeb „balta kaklasaite”

Foto: Shutterstock

Šis ir visformālākais no ģērbšanās stiliem. Ja esi saņēmusi ielūgumu ar šādu dreskodu, tad noteikti šajā pasākumā būs ļoti smalka publika, kurai etiķete nav sveša. Sievietei ir jātērpjas garā vakarkleitā (ieteicams līdz grīdai), cimdos, augstpapēžu kurpēs un ar mazu clutch somiņu.

Nekādā gadījumā nedrīkst ierasties ar izlaistiem matiem, kailām rokām, kā arī nav ieteicams vilkt bižutēriju. Izcils piemērs "White Tie" dreskodam ir Britu karaļnama oficiālās pieņemšanas.

Savukārt vīriešiem ir jātērpjas frakā ar baltu tauriņu vai kaklasaiti, lakādas kurpēs un vestē, kurai ir jābūt baltā krāsā, pilnīgākam koptēlam ir ieteicams uzvilkt arī baltus cimdus.

„Black Tie” jeb „melna kaklasaite” vai „tumšs uzvalks”

Foto: Shutterstock

Šis ir viens no populārākajiem dreskodiem, bieži tiek izvēlēts Ziemassvētku ballēm, kāzām vai teātra pirmizrādēm. Sievietēm, ierodoties uz pasākumu ar šādu dreskodu, ir jātērpjas klasiskā kokteiļkleitā, tai ir jābūt ar nelielu dekoltē, un tās garums nedrīkst būt īsāks par plaukstas platumu virs ceļgala.

Drīkst arī tērpties garā vakarkleitā vai greznā kostīmā, taču jāatceras, ka kostīmam ir jābūt augstas kvalitātes auduma, tam nav ieteicami raksti vai apdrukas. Vīrietim ir jātērpjas smokingā.

„Semi - formal” jeb „vidēji formāls”

Foto: Shutterstock

Šāds dreskods ir atbilstošs vakara pasākumiem, kuri tiek rīkoti dārgos restorānos vai korporatīvos pasākumos. Pēc nosaukuma tā vien šķiet, ka, apmeklējot šo pasākumu, viss ir skaidrs ar dreskodu, bet ar džinsiem un žaketi šeit nebūs līdzēts.

Apmeklējot šādu pasākumu, sievietei ir jāģērbj klasiska kokteiļkleita (skat. "Black Tie"), bet, ja pasākums notiek pirms 18.00, tad sieviete var tērpties greznā kostīmā vai elegantā ikdienas kleitā.

Vīrietim, apmeklējot šādu pasākumu, ir jātērpjas tumšā uzvalkā, smokings šajā gadījumā nav obligāta prasība. Ja pasākums tiek plānots pirms 18.00, tad vīrietis drīkst tērpties jebkuras krāsas uzvalkā.

„A5” jeb „pēc pieciem”

Foto: Shutterstock

Ierasti šis dreskods tiek piemērots pasākumiem, kuri sākas pēc plkst. 17.00. Šajā gadījumā sievietei ir ieteicams tērpties greznā blūzē un svārkos vai kokteiļkleitā, bet vīrietim ir atļauts tērpties brīvāka stila uzvalkā, tam obligāti nav jābūt lietišķam, kā arī drīkst nelikt kaklasaiti.

„Casual” jeb „brīvais stils”

Foto: Shutterstock

Šo dreskodu nereti izvēlas pasākumiem, kuri tiek rīkoti brīvā dabā, piemēram, piknikam vai korporatīvai ballītei ofisā. Ierodoties uz šādu pasākumu, nav ieteicams tērpties pārāk vienkārši vai sportiski, labāk ierasties uz pasākumu klasiskā stilā.

Protams, vienmēr ir jāņem vērā pasākuma vieta vai iemesls, jo ierasties uz sportiska rakstura pasākumu golfa klubā augstpapēžu apavos nebūtu ieteicams!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!