Foto: Shutterstock

Šī gada modes tendencēs apavu izvēlē pārliecinoši dominē komforts. Sportiska stila apavi, zemi papēži, ādai tīkami materiāli un lieka galvas nelauzīšana par to, kā nāvīgajās augstpapēdenēs, kas izskatās nenoliedzami skaisti, kaut nedaudz pārliecinošā gaitā nosoļot pēdējos metrus līdz tuvākajam soliņam…

Izrādās, sezonas tendences mūs patiešām lutina, jo, kā liecina veikalu tīkla "Euroskor" un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums, Latvijas sievietes nav nemaz tik naskas augstpapēžu apavu nēsātājas kā varētu šķist.

Vairāk nekā puse Latvijas sieviešu izvēlas kurpes uz zema papēža, un tikai nepilni seši procenti dāmu iegādājas kurpes ar patiešām augstiem papēžiem.

Bezpapēžu apaviem priekšroku dod 33,7 procenti Latvijas sieviešu, bet apavus ar zemu papēdi (līdz 6 centimetriem) izvēlas aptuveni puse respondenšu.

Savukārt ar vidēju papēdi (6 līdz 8,5 centimetri) staigā 26,1 procents sieviešu. Bet apavus, kuru papēžu augstums ir vismaz 8,5 centimetri, iegādājas tikai 5,8 procenti aptaujāto dāmu.

Pētījumā arī secināts, ka cilvēki iegādājas arvien vairāk apavu. Pētījuma dalībnieki gan apliecina, ka, neraugoties uz mūsu klimata sezonalitāti un to, ka jābūt gataviem aktivitātēm dažādos laika apstākļos un pasākumos, piemēram, pludmales apmeklējumam, sporta nodarbībām, darbam birojā, brīvajam laikam un ziemas prieku baudīšanai, latviešiem vēl arvien mājās ir neliels skaits apavu - vairumam līdz deviņiem pāriem. Taču tendence ir pozitīva - arvien vairāk cilvēku atzinuši, ka viņiem ir vairāk nekā 10 un pat vairāk kā 20 apavu pāru.

Analizējot patērētāju pirkšanas paradumus, secināts, ka daļa iedzīvotāju pēdējā gada laikā iegādājušies tikai vienu jaunu apavu pāri, 58 procenti - divus līdz četrus pārus, savukārt astoņi procenti aptaujāto atzinuši, ka gada laikā vispār nav iegādājušies jaunus apavus.

Apavu stila izvēlē Latvijas iedzīvotāji pieturas pie pārbaudītām vērtībām. Kā apliecina SKDS dati, vairums (54 procenti) savām ikdienas gaitām izvēlas klasiska stila apavus. Daudz neatpaliek arī sportiskā stila piekritēji jeb 34 procenti aptaujāto iedzīvotāju. Savukārt citu stilu apaviem priekšroku dod ļoti maz cilvēku.

Vērtējot apavu cenas, trešdaļa respondentu ir norādījuši, ka lielākoties pērk zābakus, kuru cena ir līdz 39 eiro. Zābakus, kuru cena ir no 40 līdz 79 eiro, iegādājas 37 procenti cilvēku, bet aptuveni piektdaļa respondentu izvēlas tādus, kuri ir cenas robežās starp 80 un 149 eiro. Zābakus, kuru cena ir virs 150 eiro izvēlas tikai divi procenti respondentu.

Gadījumā, ja šobrīd atviegloti nopūties, apzinoties, ka komforta labā stilu nebūt neupurē vienīgā, iepazīsties arī ar Harper's Bazaar apkopotajām tendencēm apavu modē! Tās liecina, ka šogad varam justies ērti bez mazākajām raizēm par atpalikšanu no modes.

Piemēram, ja vēlies ikdienai piešķirt nedaudz glamūra, papildini savu tēlu ar kurpēm metāliskos toņos. Par sezonas hitu viennozīmīgi ir atzīta sudrabotā krāsa, kas ne tikai izskatīsies eleganti, bet to arī vari itin viegli kombinēt ar teju visiem toņiem un faktūrām gan apģērbā, gan aksesuāros.

Papildinot iepriekš minēto, jāpiebilst, ka šis viennozīmīgi ir sportiskā stila cienītāju gads. Līdzīgi tendencēm apģērbā, arī apavu izvēlē dominē sportiskais šiks. Citiem vārdiem sakot, izvēlies kvalitatīvas kedas un par mūsdienīgu un ērtu apavu piemeklēšanu vairs nebūs jālauza galva!
Bet, ja esi romantiskā vai etniskā stila cienītāja, kas, starp citu, ir šīs sezonas karstākās tendences, esi drosmīga un liec visu skatieniem pievērsties savām kājām, ietērpjot tās rotaļīgos kovboju tipa zābaciņos, kuru nelielais papēdis solim piešķirs vieglumu!

Savukārt mazliet elegantākam tēlam vari izvēlēties laiviņu tipa kurpes ar spicu purniņu. Arī šoreiz šogad tik aktuālais zemais papēdis būs tavs sabiedrotais, ļaujot izskatīties sievišķīgi un vienlaikus aiztaupot pēdām mums tik labi zināmās mocības, ko rada iekāpšana skaistajās, bet, ak, tik neērtajās augstpapēdenēs!

Lai viegls solis un skapī daudz īpašu kurpju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!