Foto: 2bmodels

Kas jāzina meitenei, uzsākot modeles karjeru, un kas jāņem vērā meitenes vecākiem, noslēdzot līgumu ar modeļu aģentūru? Kā pārliecināties par meitenes drošību modeļu biznesā? Lai to noskaidrotu, Delfi Sievietēm intervē Agri Blaubuku – Ford Models skautu Eiropā un modeļu aģentūras 2bmodels direktoru. Agris Blaubuks ir strādājis kā modelis daudzās pasaules valstīs. Viņš ir bijis II vietas ieguvēju prestižajā modeļu konkursā Manhunt 2005, kā arī ieguvis titulus Misters Latvija 2002 un Misters Rīga 2001.

Delfi Sievietēm: Kādām lietām vajadzētu pievērst uzmanību meitenei, uzsākot modeles karjeru, un kas jāņem vērā meitenes vecākiem?

Agris Blaubuks: Pirmkārt, es uzskatu, ka nepieciešams ir atrast sev piemērotu aģentu – aģents ir aģentūra vai menedžments, vai arī individuāls menedžeris, kurš iegulda meitenes attīstībā un izstrādā plānu, kā un kad vislabāk meitenei būtu uzsākt modeles karjeru. Kā arī aģents ir tas, pie kura var vērsties vecāki ar jautājumiem un zvaniem, jebkurā laikā, un arī tad, kad meita strādā ārvalstīs.

Aģenta izvēlei vajadzētu veltīt vislielāko uzmanību, jo, noslēdzot līgumu ar aģentu, līguma darbības laikā visus darba jautājumus modele kārto ar sava aģenta starpniecību, līdz ar to ir nepieciešams pārliecināties, ka aģents, kuru jūs esat izvēlējušies, ir tiešām ieinteresēts strādāt un veidot veiksmīgu modeles karjeru jums vai jūsu meitai.

Lietas, kam būtu jāpievērš uzmanība: lai aģentūra un aģents būtu oficiāli reģistrēts Latvijas uzņēmumu reģistrā. Noteikti vajadzētu arī noskaidrot, kādi ir aģenta sasniegumi līdzšinējā darbā, attīstot modeles karjeru. Aģentūrai jābūt savam ofisam, kā arī vajadzētu būt oficiālai mājaslapai, kas reprezentē meiteņu sasniegumus un, kurā var redzēt meitenes, kas jau darbojas aģentūrā.

Ja ir vēlme iegūt papildu informāciju, varu arī ieteikt sazināties ar kādu no meitenēm, kas ir redzamas aģentūru mājas lapā un izjautāt visas interesējošās lietas. Bieži vien mēs iesakām jaunajām meitenēm, ka viņas droši var parunāt ar meitenēm, kas jau vairākus gadus strādā, lai viņas pastāsta par aģentūru un darbu ārzemēs. Latvijā to vislabāk var izdarīt caur populāro portālu draugiem.lv.

Pieņemsim, ka vecāki un meitene ir izvēlējušies Jūsu aģentūru, vai Jūs varētu pastāstīt par to, kas notiek tālāk?

Ja mēs redzam, ka meitenei ir labas perspektīvas, tad kopīgi ar meiteni un vecākiem vienojamies par tālāko attīstību. Vienmēr tiek pievērsta uzmanība, lai meitene daudz nekavētu skolu, ja pašlaik ir devītajā vai divpadsmitajā klasē. Tiek nodotas dažādas instrukcijas par sevis attīstību, kā arī meitene vienreiz nedēļā apmeklē bezmaksas nodarbības defilē un dejošanā, kuras vada mūsu kustību speciāliste Laura Kosīte.

Uzskatu, ka ļoti nepieciešams ir vispirms ieguldīt meitenes attīstībā un tikai tad gaidīt rezultātus. Mēs strādājam pie meitenes stila veidošanas, sniedzam konsultācijas par ādas kopšanu un dodam citus vērtīgus padomus, kas nākotnē meitenei ļoti palīdzēs modeles karjerā. Laika gaitā mēs arī noslēdzam savstarpēju līgumu. Pēc tam meitene tiek sūtīta uz pirmajiem foto testiem, un tad, kad jūtu, ka meitene jau ir gatava darbam ārvalstīs, tad tiek piemeklēta labākā aģentūra katrai meitenei un attiecīgs attīstības modelis.

Pastāstiet, kādām lietām vecākiem vajadzētu pievērst uzmanību, slēdzot līgumus ar modeļu aģentūrām vai aģentu?

Vecākiem noteikti līgumā vajadzētu iedziļināties un nevajadzētu līgumu parakstīt, tiklīdz tas ir iedots. Vecākiem ir tiesības līgumu parādīt juristam, kā arī, ja ir kas neskaidrs, noteikti vajag jautāt un izrunāt katru punktu un rast izskaidrojumu. Līgumam jābūt kā labprātīgai savstarpējai vienošanai starp aģentu un vecākiem vai arī starp aģentu un meiteni, ja meitene ir vecāka par 18 gadiem. Ja meitene vēl nav sasniegusi 18 gadu vecumu, tad obligāti meitenei pie aģenta ir jānāk kopā ar vecākiem.

Uzmanību vajadzētu arī pievērst tam, vai līguma valoda ir profesionāla. Ja valodu, kurā līgums ir rakstīts, jūs labi nepārvaldāt, iesakām griezties pie tulka. Varat arī izmantot aģentūras teksta tulkojumu, bet tādā gadījumā tam ir jābūt juridiski apstiprinātam. Parakstot līgumu, vienam eksemplāram noteikti jāpaliek pie vecākiem vai aizbildņiem. Ja līgums tiek parakstīts Latvijā, tad tam noteikti ir jāatsaucas uz Latvijas likumdošanu.

Skatos aģentūras 2bmodels mājaslapā, tajā ir ļoti skaistas meiteņu bildes. Vai strādājat ar dažādiem fotogrāfiem?

Mēs ļoti daudz strādājam ar fotogrāfi no Latvijas – Natāliju Berezinu (www.natalieberezina.com), bet vēlāk jau ir bildes no ārvalstīm, kur meitenes fotografējušās dažādiem ļoti zināmiem vai mazāk zināmiem zīmoliem, žurnāliem un arī pie dažādiem fotogrāfiem.

Rezumējot visu, kas ir pateikts par drošu modeļu biznesu, kas ir galvenais, ko Jūs vēlētos uzsvērt?

Izvēlieties aģentūras, kas ir drošas un pārbaudītas un par kurām jums ir pozitīvas atsauksmes. Un galvenais – jautājiet, meklējiet un interesējieties! Jo tikai informētā sabiedrībā mēs spēsim cīnīties pret tiem, kas slēpjas zem modeļu aģentūru nosaukumiem, bet nodarbojas ar nelegālu biznesu. Kļūstot par modeli, tam ir jābūt lielam un skaistam notikumam meitenes dzīvē, kas paver fantastiskas iespējas strādāt, ceļot, mācīties valodas un iepazīt citu tautu kultūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!