Proporcijas nozīmē dažādu ķermeņa daļu savstarpējās izmēru attiecības - cik garas ir tavas kājas pret ķermeņa augšdaļu, cik plats ir tavs krūšukurvis attiecībā pret gurniem, cik zemu vai augstu atrodas tavas krūtis pret krūšukurvi un tā tālāk. Visas šīs ķermeņa daļu proporcijas nosaka to, kā tu izskaties dažādu stilu apģērbos.
Pat niecīgas plecu platuma izmaiņas var kļūt par izšķirošo faktoru, no kura būs atkarīgs, kā konkrētais apģērba gabals izskatīsies uz tava auguma. Tieši tāpēc kāds apģērba gabals var izskatīties satriecoši tavai draudzenei, kura valkā tādu pašu izmēru kā tu, bet tu tajās pašās drēbēs vari izskatīties atbaidoši - un, protams, arī otrādi. Šī iemesla dēļ arī dažām sievietēm piestāv, vai gluži otrādi, nepiestāv svārki, džemperi ar aukstu apkakli vai pusgaras bikses.

VISPĀRĒJIE PROPORCIJU PAMATLIKUMI

Garš apģērba gabals virs īsa vai šaura un īss apģērba gabals virs gara vai kupla. Tas nozīmē, ka garš apģērba gabals ķermeņa augšdaļā (žakete, jaka, tunika vai kas cits) vislabāk izskatās kombinācijā ar īsiem svārkiem vai šaurām biksēm. Un otrādi, īsa apģērba augšdaļa vislabāk izskatās kopā ar garākiem svārkiem vai apjomīgākām biksēm. Kāpēc? Daļēji tāpēc, ka šāda proporcija vizuāli sadala ķermeni nevis divās, bet trīs daļās, kas parasti izskatās interesantāk un pievilcīgāk.

Tā kā dizaineri vienmēr eksperimentē ar jaunām formām, viņi bieži vien šo likumu pārkāpj, tomēr neaizmirsti, ka šos izstrādājumus vienmēr demonstrē modeles ar nevainojamu augumu. Savukārt tev, pirms pārkāp šo principu, iesakām vispirms labi pārdomāt, vai ir vērts. Īsa, šaura žaketīte un apspīlētas bikses (īss virs šaura) ir riskanta kombinācija lielākajai daļai sieviešu. Tāpat arī apjomīga žakete un platas bikses vai kupli svārki (garš/kupls virs kupla).

Atceries: pamatprincipi pieļauj izņēmumus tikai reizēm.

Savukārt pamatprincipu ievērošana atmaksājas vienmēr. Jo garāka, slaidāka un proporcionālāka tu esi, jo drošāk vari atļauties pārkāpt šos noteikumus.

Nevis apspīlēts, bet brīvi krītošs apģērbs. Viegli krītoši apģērbi, kas izceļ ķermeņa siluetu, tavu izskatu dara patīkami slaidu. Savukārt apspīlēti apģērba gabali vizuāli padara tevi resnāku. Šī patiesība ir īpaši svarīga. Pat modeli apspīlēts apģērbs var darīt resnu.

Svārki vizuāli visslaidāko efektu rada tad, ja tie ir šauri, taču ne apspīlēti, un to garums ir lielāks nekā platums. Šāds svārku piegriezums dod maksimāli pagarinošu efektu. Ja svārki ir tik īsi, ka tiem ir drīzāk kvadra nevis taisnstūra forma, tu jau esi bīstamā teritorijā. Lai gan A-silueta svārki var palīdzēt noslēpt apaļumus, no stila viedokļa šāds siluets ir diezgan bīstams, jo var radīt garlaicīgu un pat vecišķu iespaidu. A-siluetu var aizstāt ar trompetes formas siluetu.

Ļoti plati pleci, lielas apkakles un platas bikses piešķir tavam siluetam liekas dimensijas un var vizuāli padarīt tevi resnāku.

Līdz zemei gari mēteļi un ziemas svārki vizuāli darīs tevi īsāku. Šādi apģērba gabali neatraujami piesaistīs tevi zemei. Garš apģērbs ir mazāk riskants, ja tas pašūts no viegla un plāna auduma, taču parasti mēteļiem un svārkiem, izņemot, protams, vakartērpus, nevajadzētu būt garākiem par potītes līmeni.

Jo platāka bikšu staru apakšējā mala, jo mīkstākam un maigākam jābūt audumam un jo garākām pašām biksēm. Nekādu platu, stīvu bikšu līdz potītēm. Šauras bikses var būt īsākas. Parasti bikses slaiduma efektu dod tad, ja tās ir taisnas un garas.

Bikses ar ielocēm valkātāju dara slaidu vienīgi tad, ja tās ir ļoti labi piegrieztas. Ielocēm jābūt plakanām un jostasvietai pareiza platuma. Nevel kājās bikses, kas ir apspīlētas vēdera daļā un ap pēcpusi, bet zemāk ir īpaši kuplas, kam ir lielas vai uzsvērtas priekšējās vai aizmugures kabatas vai kādas citas uzkrītošas un liekas detaļas.

Daudz ieloču un plisējumu jebkuru apģērbu dara apjomīgāku.

Īsa frizūra parasti sievieti vizuāli dara garāku. Ja ir redzams kakls, ķermenis izskatās pagarināts. Jebkādi apjomi kakla daļā (tai skaitā arī mati) tevi darīs vizuāli īsāku.

Viegls plecu polsterējums arī palīdzēs tev izskatīties garākai.

JA TEV IR APJOMĪGA ĶERMEŅA APAKŠDAĻA

Tavi pleci un krūšu kurvis ir acīmredzami šaurāki nekā gurni un augšstilbi, pat ja tavs ķermeņa svars visumā ir gluži normāls. Taču visi liekie tauki vienmēr nogulsnējas zem jostasvietas - gurnos, augšstilbos, uz pēcpuses un dažkārt arī kājās. Tavas krūtis ir vidēja lieluma vai mazas, seja šaura un kakls slaids.

Izklausās pazīstami? Ja šis apraksts neatbilst tavam izskatam, tad droši vien tas derēs kādai no tavām draudzenēm. Šādas attiecības ir viena no visizplatītākajām ķermeņa uzbūves disproporcijām. Šāda tipa ķermeņa proporciju uzlabošanai ir trīs pamatmetodes:

  1. Piešķir kādu papildu apjomu ķermeņa augšdaļai;
  2. Samazini ķermeņa apakšdaļas apjomu vai...
  3. ... Novērs uzmanību no apaļumiem ķermeņa lejasdaļā uz slaidumu augšdaļā. Lūk, kā to izdarīt:

Vienmēr izmanto plecu polsterus (taču nepārspīlē ar to lielumu!). Plecu polsterējums ir vislabākais veids, kā piešķirt lielāku apjomu ķermeņu augšdaļai, tāpēc neņem vērā, ja "Vogue" raksta, ka polsteri nav modē. Tie ir brīnišķīgi līdzsvara nodrošinātāji jebkurā sezonā. Tā kā polsteri palielina un paplatina plecus, tie uzlabo apģērba kritumu no plecu līnijas līdz gurniem, radot proporcionālāku un slaidāku siluetu.

Lai ar plecu polsteriem panāktu vajadzīgo efektu, tiem jābūt pareizas formas un lieluma. Pārāk platos un biezos polsteros (kā Džoannai Kolinsai seriālā "Dinastija") pazudīs tavs kakls, bet, ja tie būs pārāk mazi un plāni, tie nedos vajadzīgo efektu. Tāpēc eksperimentē, kamēr atrod īstos plecu polsterus, kas nodrošinās tavam augumam vajadzīgo izskatu. Polsteri ar apaļīgāku apmalojumu parasti labāk izskatās zem adījumiem un mīkstākiem audumiem, bet polsteri ar izteiktākām malām labāk piestāv pie apģērbiem ar asākām plecu kontūrām. Tāpēc ieteicams iegādāties abu stilu polsterus.

Ja tavos topiņos un blūzēs jau ir iešūti polsteri, pārliecinies, vai tie ir tev atbilstoša lieluma. Ja nē, izņem tos un ieliec citus, tavam augumam atbilstošus polsterus. Tādiem apģērba gabaliem kā mēteļiem un žaketēm polsterus var pāršūt profesionāls šuvējs.

Par žaketēm: tā kā daudzas no tām tiek pārdotas ar jau iešūtiem polsteriem, uzmanies, lai neieliktu dubultu polsterējumu. Ja žaketei ir plecu polsteri, samazini vai vispār izņem polsterus blūzei, lai nepazustu tavs kakls.

STILA PADOMI SIEVIETĒM AR APJOMĪGU ĶERMEŅA APAKŠDAĻU

Uzmanību! Pārbaudi, vai plecu polsteri nav redzami zem plāna, balta vai gaiša auduma tērpa. Uzkrītoši polsteri var jūtami sabojāt tavu izskatu. Ja tie ir redzami, varbūt tos var noslēpt ar apakškreklu vai pat t-kreklu. Vienkāršus baltus vīriešu t-kreklus iespējams iešūt tā, lai tie derētu zem gandrīz jebkura apģērba gabala - piedurknes var saīsināt vai vispār noņemt, kakla izgriezuma formu var mainīt un arī garumu var pielāgot. Vienkārši darbojies ar šķērēm, kamēr krekls ieguvis vajadzīgo formu. Nekāda šūšanas māksla te nav vajadzīga. Tas gan nav īpaši šiki, bet vajadzīgo efektu dod.

Ja tev ir plati gurni un ļoti mazas krūtis, proporciju līdzsvaru vari atjaunot ar polsterēta krūštura palīdzību. Krūštura polsterējumam nav jābūt īpaši pārspīlētam, kā 50. gados, bet tas var būt skaists, brīnišķīgi piegriezts un nedaudz polsterēts bezvīļu krūšturis, kas tikai mazliet palielinās tavu krūšu apjomu un uzlabotu apģērba kritumu. Vari arī izmēģināt mīkstos silikona krūšturu ieliktnīšus, kuriem zem apģērba jāizskatās ļoti dabiski.

Pamēģini arī:

Topi un žaketes ar iešūtu piedurknes daļu. Tev vajadzīgs papildu apjoms, kas padarītu tavus plecus platākus, un to dos iešūta piedurkne. Nekādi bezformīgi apaļplecu svīteri vai reglāna piedurknes.

Apģērba kārtas. Mīkstas vestes - līdz gurniem vai garākas - neaizpogātas, virs blūzes vai svītera palīdz vizuāli apvienot ķermeņa augšdaļu un apakšdaļu, nepadarot izskatu smagnēju.

Plecu lakati un šalles. Tie piešķir papildu apjomu ķermeņa augšdaļai, līdzsvarojot proporcijas, kā arī pievērš uzmanību tavai sejai un novērš uzmanību no ķermeņa platās lejasdaļas.

Horizontāls kakla izgriezums, mazliet paplatināti žaketes atloki un horizontālas līnijas ķermeņa augšdaļā palīdzēt līdzsvarot proporcijas.

Ķermeņa augšdaļā apģērbam jābūt brīvam - vismaz ne apspīlētam. Nekādu šauru topiņu un platu bikšu - ja vien tu šādu kombināciju nevalkā kopā ar vesti, jaku vai žaketi.

Jostas līnijai un jostām jābūt pietiekami brīvām, lai tu justos ērti. Jo vairāk savilksi jostasvietu, jo platāki izskatīsies tavi gurni. Ja tu valkā jostas, tām jābūt šaurām.

Mīksti, viegli krītoša auduma, šaura piegriezuma svārki, kas jauki apņem tavus gurnus, tomēr nav apspīlēti. Dabiski krītoša auduma formas uzsvērs tava ķermeņa vertikālās līnijas. Svārku apakšdaļa var pat būt nedaudz sašaurināta, bet vari izvēlēties arī trompetes formas siluetu. Nekādu svārku ar krokojumiem un ielocēm, kas tavu pēcpusi un gurnus darīs tikai apaļīgākus, kas tev nemaz nav vajadzīgs.

Labi piegrieztas vienkāršas bikses ar mīkstām, dziļām ielocēm, kas nav kuplas un krīt plakanās, vertikālās līnijās. Bikšu audumam jābūt viegli krītošām. Bikšu starām jābūt taisni krītošām no gurniem un pie potītēm nedaudz sašaurinātām. Izvairies no lētām biksēm ar ielocēm, kas dod nevajadzīgu kuplumu vēdera daļā. Tāpat neiegādājies pārāk platas bikses vai bikses ar lielām priekšējām vai aizmugures kabatām. Vienmēr labāk ir ieguldīt naudu vienā kvalitatīvu bikšu pārī, kas tev der kā uzliets, nevis nopirkt trīs pārus, no kuriem neviens tev īsti nepiestāv.

Šauras bikses bez ielocēm ar rāvējslēdzēju sānos, bez kabatām. Tādas tev varētu noderēt, taču tas atkarīgs no tavu gurnu platuma. Ja tie gurni ir plati, labāk izvēlēties svārkus vai cita tipa bikses. Tas atkarīgs arī no tā, ar ko tu šādas šauras bikses kombinē. Tās var izskatīties lieliski kopā ar svīteri vai žaketi, bet ne ar šauru topiņu. Visumā šādas šauras bikses parasti izskatu dara slaidāku, tomēr, ja tās ir apspīlētas, tad apaļumi var izcelties, ja vien bikšu auduma sastāvā nav likra (mazliet staipīgas bikses ir arī ērtākas). Lai noslēptu apaļu vēderu, izvēlies blūzes vai topiņus, kuru audums krīt taisni no pleciem līdz gurniem vai vēl zemāk, nesašaurinoties ap pēcpusi. Šaurām biksēm, kuru audumā nav likras, ir jābūt platākām gurnu un augšstilbu daļā.

Sānu kabatas. Atkarībā no piegriezuma un auduma bikšu kabatas var piešķirt gurniem papildu apjomu - atceries, jo vairāk materiāla, jo lielāks apjoms. Ja nepieciešams, sānu kabatas var izņemt un atveres aizšūt (ja vien tev kabatas nav mīļas praktisku apsvērumu dēļ). Šādu vienkāršu uzlabojumu veiks jebkurš vidēji prasmīgs šuvējs. Ja tavam augumam raksturīga bumbiera forma, ķermeņa augšas un apakšdaļas proporcijas ieteicams līdzsvarot arī ar plecu polsteriem un žaketes izgriezumiem.

JA TEV IR APJOMĪGA ĶERMEŅA AUGŠDAĻA

Tavi pleci ir platāki nekā gurni. Liekais svars tev parasti uzkrājas ap vēderu, jostasvietu, krūšu daļā un varbūt pat muguras augšdaļā. Jostasvieta tev parasti ir neizteikta, gurni salīdzinoši slaidi, bet dibens - plakans.

Plati pleci paši par sevi no apģērba valkāšanas viedokļa ir nenoliedzama priekšrocība. Plati pleci ir labs drēbju pakaramais, uz kā apģērbs stabili turas un labi izskatās. Taču, ja plati pleci ir apvienojumā ar lielām krūtīm un/vai lielu krūšu kurvi, vēderu vai muguru, tad augums kopumā sāk izskatīties smagnējs.

Labākais proporciju līdzsvarošanas līdzeklis šādā gadījumā ir gādāt par to, lai ķermeņa augšdaļa izskatītos pēc iespējas slaidāka un neuzkrītoši novirzīt uzmanību uz ķermeņa slaidākajām daļām - garajām kājām, šaurajiem gurniem vai seju. Teorētiski līdzsvaru var panākt, arī mazliet palielinot ķermeņa apakšdaļas apjomu, bet kāda jēga gan to darīt? Tad tu izskatīsies smagnēja no galvas līdz pat papēžiem. Ņemot vērā šos apsvērumus, izmēģini šādus ieteikumus:

Pats galvenais - atsakies no visiem plecu polsteriem. Ja tie ir vajadzīgi, lai uzturētu apģērba formu, izvēlies visplānākos. Noņem arī visas plecu uzšuves žaketēm un mēteļiem.

Izvēlies tērpus, kam nav uzkrītoša struktūra, bet ir noapaļotas, plūstošas formas. Smalka vai vidēji smalka adījuma apģērbus, kas dabiski apņem tavu ķermeni. Izvairies no stūrainām vējjakas tipa žaketēm, īpaši nevēlamas ir žaketes ar divrindu pogām.

Izvairies no liekām detaļām apģērba augšdaļā - uzšūtām kabatām, plecu uzšuvēm, dekoratīviem izšuvumiem, platām apkaklēm, krokojumiem un tamlīdzīgām lietām. Vienkārši topiņi un blūzes ar noslēptām pogām ir ideāli.

Virs jostasvietas visām apģērba līnijām un formām jābūt vertikālām - V veida kakla izgriezums, šalles veida apkakles un atvērta kakla daļa. Nav piemēroti taisnstūra formas kakla izgriezumi vai augšdaļa ar lencītēm.

Biksēm vēlams būt šaurām. Pat klasiska piegriezuma bikšu starām jābūt diezgan šaurām, un auduma kvalitātei jābūt visaugstākajai, lai audums labi kristu.

Izvēlies šauras tunikas, kuras vari kombinēt ar šaurām biksēm, getrām vai šauriem svārkiem. Nevalkā apjomīgus džemperus.

Ļoti svarīgi, lai tev būtu pareiza izmēra un formas krūšturis, kurš balsta krūtis un vienlaikus vizuāli tās samazina.

Izvairies no platām jostām un īsiem topiņiem.

APJOMĪGAS ROKAS

Garas piedurknes, protams, ir labākais līdzeklis, lai noslēptu smagnējas rokas. Taču liela nozīme ir tam, kāda ir piedurkņu forma. Svarīgi ir ne vien tas, cik labi piedurknes spēj noslēpt lieko apjomu, bet cik slaida tu šajā apģērbā izskaties kopumā. Pievērs uzmanību trim detaļām - piedurknes atvēruma lielumam, piedurknes kuplumam un garumam.

Augstāk novietots, tātad šaurāks, piedurknes atvērums parasti piešķir siluetam slaidāku izskatu, vizuāli pagarinot attālumu no paduses līdz gurniem. Tāpēc arī 70. gadu žaketītes sievietes darīja slaidākas. No otras puses, pilnīgākām rokām vajadzīga lielāka piedurknes atvere. Tāpēc izvēlies apģērbu ar piedurknēm, kas plecu un paduses daļā ir pietiekami platas, tomēr ne centimetru platākas kā nepieciešams. Ja piedurknes ir pārāk platas vai īsas, tās tavu siluetu darīs pilnīgāku.

Pie plaukstas locītavām piedurknēm jābūt sašaurinātām. Ja tas tā nav, tad aiznes apģērbu pie šuvēja sašaurināt piedurkņu galus. Slaida plaukstas locītava arī visai rokai liks izskatīties slaidākai. Jauku sašaurinājuma efektu var panākt, arī savelkot piedurknes uz augšu.

Nekad nevalkā apģērbu ar šaurām piedurknēm! Īpaši uzmanies no mazām, īsām piedurknītēm, kas apspīlē augšdelmu. Sievietēm ar pilnīgām rokām tādas piedurknes ir absolūti nepiemērotas. Patiesību sakot, tādas nepiestāv nevienai, ja vien tu neesi tieva kā skaliņš. Ja jāizvēlas apģērbs ar īsām piedurknēm, tām jābūt taisnām, ar pietiekami platu atvērumu un pietiekami garām, lai nosegtu augšdelma platāko daļu.

Ja tu vēlies valkāt apģērbu bez piedurknēm, ieteicams apsegt plecus ar skaistu šifona lakatu vai šalli, kas lieliski izskatīsies arī vasarā un būs pietiekami plāna. Lai gan šifons it kā ir caurspīdīgs, neviens jau tam cauri neskatās. Un pārbaudi rokas izgriezumu. Uzkrītošs izgriezums pievērš nevajadzīgu uzmanību augšdelmam.

LIELS VĒDERS

Izvairies no jostām un jebkā apjomīga vidukļa daļā. Visdabiskāk tu izskatīsies brīvi krītošā blūzē vai kreklā, kas nosedz vēderu, taču neizceļ tā formu. Svārki sievietēm ar izteiktu vēderu parasti piestāv labāk nekā bikses. Piemērotas varētu būt bikses no elastīga materiāla, taču bikšu izstaipīto daļu noteikti nosedz ar kādu citu apģērba gabalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!