Foto: PantherMedia/Scanpix
Saņemot ielūgumu uz pasākumu, kurā pieteikts ievērot noteiktu ģērbšanās stilu jeb "dress code", nereti samulstam, baidoties izskatīties pārāk pieticīgi vai, tieši otrādi, ekstravaganti. Šai sakarā piedāvājam interneta vietnes "Doltone House" apkopotos padomus septiņiem izplatītākajiem apģērbu salikumiem, kurus savos ielūgumos mēdz norādīt pasākumu organizatori.

White Tie

Tā dēvētais, "White Tie" dreskods ir paredzēts pasākumiem, kuros jāizskatās formālāk nekā to paredz ierasti oficiālais "Black Tie" apģērbu salikums.

Vīriešiem, ievērojot šo dreskodu, jāvelk melna fraka, balts tauriņš, balta veste un krekls ar stērķelētu apkaklīti. Frakas atloki parasti ir no zīda un arī biksēm gar sāniem ir iestrādāta zīda lente. Savukārt sievietēm jāģērbjas elegantās vakarkleitās, tēlu papildinot ar svinīgu vakara frizūru, kurā mati ir ieveidoti un uzsprausti augšā, atsedzot kaklu.

Black Tie/Formal

Šis ir izplatītākais ģērbšanās stils, kas jāievēro dažādos oficiālos vai svinīgos pasākumos. Vīrieši šādos gadījumos velk melnu smokingu vai uzvalku ar klasiska stila kreklu, ko papildina kaklasaite vai tauriņš. Sievietēm dotais dreskods paredz vakarkleitu vai kokteiļkleitu, kas ir garāka par ceļgaliem, kā arī svinīgu frizūru un greznas rotaslietas.

Lounge Suit

Ievērojot "Lounge suit" dreskodu, vīriešiem nepieciešams melns vai tumšs uzvalks un kaklasaite, savukārt sievietēm – krāšņa kleita, kuras garums ir līdz potītēm vai nosedz trīs ceturtdaļas auguma.

Sievietes var rotāties ar dārgmetāliem, savukārt vīriešu tēlu papildinās sudraba rokaspulkstenis, kā arī koša kaklasaite, kas pieskaņota savas partneres tērpa krāsai.

Cocktail Attire

Šī apģērbu salikuma etiķete sievietēm pieprasa elegantu mini kleitu, kas ieturēta klasiskā stilā, tomēr tās garums var nedaudz variēt. Savukārt vīriešiem jāģērbjas klasiska stila biksēs, žaketē un kreklā. Lai ierasto dreskodu atsvaidzinātu, var izvēlēties arī košākas krāsas žaketi vai kreklu.

Business Attire

Šis apģērba salikums ir formālāks par, tā dēvēto, "Casual" dreskodu, tomēr brīvāks par iepriekš aplūkoto "Coctail Attire" stilu.

Vīriešiem šai gadījumā jāvelk tumšas krāsas uzvalks vai arī klasiska piegriezuma žaketi ar tai pieskaņotām biksēm. Apģērbs jāpapildina ar klasiska stila kreklu un kaklasaiti vai arī polo kreklu, kas velkams pie brīvāka, tomēr gana klasiska stila biksēm.

Sievietes, ievērojot minēto dreskodu, velk kostīmu, kas sastāv no žaketes un svārkiem, vai arī kombinē klasiska stila bikses ar elegantu blūzi.

Smart Casual

Šis dreskods visbiežāk izraisa lielāko apjukumu, jo tam atbilstošā apģērba etiķete var variēt gan valstu, gan uzņēmumu ietvaros.

Drošākais minētā apģērbu salikuma veids ir klasiska stila apģērbs, kas tiek valkāts birojos, papildinot to ar kādu interesantu aksesuāru. Sievietēm, ievērojot "Smart Casual" dreskodu, tiek rekomendēts izvēlēties elegantu žaketi, blūzi un brīva piegriezuma svārkus vai bikses, ko papildina klasiskas augstpapēžu kurpes. Jāuzmanās, lai pārlieku netiktu atklāta dekoltē zona, bet interesantākam koptēlam tērpu var papildināt ar elegantu svīteri.

Casual

Šis ir neformālākais dreskods, un tā ietvaros vari vilkt gan kokvilnas blūzi, gan t-kreklu. Ievērojot šo apģērba stilu, gan pievērs uzmanību piedienīgiem apaviem. Nereti cilvēki mēdz kļūdaini uzskatīt, ka pie šī dreskoda piestāv arī iešļūcenes, tomēr to valkāšana neliecinās par labu gaumi. Tāpat ieteicams izvairīties no spilgtām apdrukām un zīmējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!