Foto: Vida Press

Ja esi iecienījusi iepirkšanos lietotu preču vai komisijas veikalos, azartiski medījot īstas pērles – dizaineru apģērbus, apavus un aksesuārus – pirms kārotās preces iegādāšanās vērts tās apskatei veltīt mazliet vairāk laika. Rūpīgi izpētot kāroto guvumu, iespējams, pamanīsi pazīmes, kas liecina, ka šķietami oriģinālā "Yves Saint Laurent" rokassomiņa patiesībā ir vien samērā veiksmīgs viltojums. Lūk, detaļas, ko vērts izpētīt, pirms pirkuma iegādes!

Ārpuse – materiāls un nošuves

Noteikt to, vai vintāžas somiņa patiešām ir dizaineru darinājums, vari, rūpīgi nopētot vien tās ārieni. Vispirms aplūko tās formu, izmēru un kopējo izskatu. Ja prece būs viltota, tās formas un nošuves atšķirsies no oriģinālā aksesuāra izskata. Tāpat par viltojumu var liecināt spēcīga smaka, ko rada ķimikālijas, ar ko soma apstrādāta, plastmasas detaļas, piemēram rokturi, kā arī rāvējslēdzēji, uz kuriem trūkst konkrētajam zīmolam raksturīgo atpazīšanās zīmju. Tāpat par viltojumu liecina arī švīkas, netīrumi un skrambas, kas uz preces oriģināla, visticamāk, nerastos pat tad, ja soma būtu lietota.

Tāpat vērts pārbaudīt preces materiālu. Piemēram, aplūkojot zamša apavus, novērtē, vai tas ir mīksts un tā struktūrā paliek švīkas, ko ievelc ar nagu, vai materiāls tomēr ir stingrs un nospiedumi tajā nepaliek. Apskati arī to, kādas ir preces šuves, vai audumā nav citu toņu ielaidumu, arī tā tekstūrai pēkšņi kļūstot atšķirīgai, piemēram, spīdīgākai.

Logo

Foto: AFP/Scanpix

Svars

Foto: Reuters/Scanpix

Iekšpuse – odere un rāvējslēdzēji

Foto: AP/Scanpix

Lai noskaidrotu, vai kārotais pirkums ir oriģināls, aplūko rokassomiņas iekšpusi – oderi, kabatas un rāvējslēdzējus. Vienmēr centies atrast sērijas numuru – nereti tas ir iestrādāts lielā daļā pazīstamu zīmolu darinājumu. Tas ne vienmēr tiek norādīts, taču, ja esi to piefiksējusi, aplūko, kāds ir tā ciparu lielums, izmērs un forma. Jebkura nepilnība var liecināt, ka ir darīšana ar pakaļdarinājumu.

Arī nekvalitatīvi nošūta odere, šķības kabatas, pārmērīgs vai, tieši otrādi, pārāk mazs to skaits un acīmredzami sliktas kvalitātes rāvējslēdzēji ir pazīme, ka prece ir viltota. Piemēram, slavenajām "Louis Vuitton" somām zīmola logo "LV" ir uz abām rāvējslēdzēju pusēm, savukārt viltojumiem – tikai uz vienas.

Avots: http://www.vestiairecollective.com/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!