Izklausās pēc sākuma sliktai anekdotei: cik cilvēku nepieciešams, lai izveidotu tērpu Oskara ceremonijai? Aptuveni seši vai pat vairāk. Bet tas nav nekāds joks - tā ir Holivudas realitāte.
Ņemsim, piemēram, pretendenti uz gada labākās aktrises titulu. Viņai ir gan savs menedžeris, gan publicists, gan stilists, kuriem visiem ir kaut kāds priekšstats par to, kādam būtu jāizskatās viņas "tērpam". Stilista uzdevums ir sazināties ar tērpu dizainera publicistu vai pat vairāku dizaineru publicistiem, lai sarunātu aktrisei tērpu mākslinieku.

Lielākajām zvaigznēm tērpu dizaineri, protams, paši skrien pakaļ, savukārt slavenākos tērpu māksliniekus medī otrā lieluma zvaigznes, kas cer šajos tērpos pēc ceremonijas papozēt fotogrāfiem.

"Es to saucu par Oskaru totalizatoru," saka tērpu māksliniece Vera Vonga. "Ja esmu ieinteresēta piedāvāt kādai aktrisei tērpu, es sazinos ar viņu. Bet viņai jāatbilst manam stilam."

Kad īstā kleita ir atrasta, par visa ansambļa, dažkārt pat līdz aktrises apakšveļai, saskaņošanu rūpējas stilists.

Stilisti tiekas ar apavu, rokassomiņu, rotaslietu, matu sakārtojuma un kosmētikas speciālistiem, kas jau laikus noīrējuši numurus vajadzīgajās viesnīcās cerībā, ka tieši viņi tiks izraudzīti tādu zvaigžņu kā Nikola Kidmena vai Halles Berijas apģērbšanai.

Oskaru drudzis, kas ar aizvien pieaugošu kāpinājumu turpinājās līdz pat izšķirošajai dienai - 24.martam - ir izkalkulēta mārketinga taktika, kurai labprāt pieskaņojas un ko savā labā izmanto arī lielākā daļa modes namu, atzīst Kinoakadēmijas oficiālās mājas lapas Oscar.com modes komentētājs Toms Džulians.

Modes kompānijas bieži vien cenšas pievilināt zvaigžņu stilistus, izturoties pret tiem kā pret īstām slavenībām. Tādējādi kompānijas cer iemānīt savus produktus tai vai citai zvaigznei.

Stilists var pat kļūt par kādas firmas produktu pārstāvi un viņa klienti - zvaigznes - to var pat nepamanīt.

Tomēr daļai šīgada Oskara pretendentu bija jau ļoti skaidri izteikts un presē plaši aprakstīts ģērbšanās stils un iecienītie tērpu dizaineri, tāpēc firmām no malas bija grūti iefiltrēties šajās jau gatavajās modes nometnēs.

"Lielākā daļa mūsu attiecību Holivudā sākas pēc balvu pasniegšanas ceremonijām," saka "Armani Group" sabiedrisko attiecību vadītājs Roberts Trīfuss. "Šie cilvēki ir mūsu modes nama draugi. Dažkārt viņi ir Armani personīgie draugi."

Rudenī sākot darbu pie jaunās Oskaru tērpu kolekcijas, Armani vienmēr patur prātā dažas no savām slavenākajām klientēm. Viņš ņem vērā aktrises izteikto vēlmi par tērpa "garu", taču tērpa konkrētais dizains tomēr paliek paša mākslinieka ziņā.

Oskaru tērpi tiek šūdināti novembrī, tajā pašā laikā, kad top modeļi nākamajam rudenim, tāpēc tērpos zināmā mērā jūtams arī ietekmes no pēdējām modes skatēm, norāda Trīfuss.

Vonga, kuras speciālitāte ir eleganta, vienkārša stila apģērbi, uzskata, ka ir svarīgi pieskaņot tērpu tēlam, kādu vēlas radīt sieviete, kas šo tērpu valkās. Piemēram, kad Holija Hantere ieguva Oskaru par galveno lomu filmā "Klavieres", viņa uz ceremoniju vēlējās ierasties ļoti modernā tērpā, kas kontrastētu ar filmas vēsturiski nosacītajiem kostīmiem.

Tērpu meklēšanas drudzis īsti sākas februāra vidū, kad tiek paziņotas nominācijas, saka Trīfuss.

Pielaikošanas pārsvarā notiek marta vidū Losandželosā, taču zvaigznes var sarīkot tērpu pielaikošanas arī citur, kad viņām tam atrodas laiks.

"Mēs varam sarīkot pielaikošanu pat Oskaru ceremonijas rītā Losandželosas veikalā," saka Trīfuss.

Savukārt apavu dizaineris Stjuarts Veicmans nolēma savu veikalu "Rodeo Drive" Beverlīhilzā nedēļu pirms Oskaru ceremonijas turēt atvērtu 24 stundas diennaktī, kā arī noīrēt numuru viesnīcā "Raffles L'Ermitage". Pagājušajā gadā Veicmans bija spiests pēdējā brīdī darināt jaunas kurpes filmas "Tīģeris un drakons" aktrisei Džanai Dziui un pieskaņot tās pērlītēm izšūtajai "Escada" kleitai, jo aktrises māte uzskatīja, ka sandales, kuras Veicmans bija nedēļām ilgi darinājis Dziui, ir pārāk pikantas.

Šogad Veicmans sadarbībā ar rotaslietu dizaineri Kviatu un firmu "Platinum Guild International" izgatavojis vienu miljonu dolāru vērtas augstpapēžu sandals aktrisei, kuras vārds netika izpausts līdz pašam pēdējam brīdim. "Princese", kas 74. Oskara balvas pasniegšanas ceremonijā valkāja šīs dimanta kurpītes, bija amerikāņu aktrise Lora Elena Heringa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!