Lietišķā apģērba mode un noteikumi nostiprinājušies līdz ar kapitālismu, jo grūti iedomāties veiksmīgu karjeru, biznesa kontaktus un māksliniecisku nekārtību apģērbā. Laika kļuvis tik maz, ka pirmais iespaids arī izrādās izšķirošais slēdzot līgumus, meklējot partnerus vai darbiniekus.
Iespējas variēt ar lietišķo apģērbu ir, taču robežas ir samērā striktas, lai nepārkāptu šīs smalkās etiķetes robežai. Šopavasar dizaineri mudina sievietes lietišķo apģērbu atsvaidzināt ar krāsām – tieši krāsas ir šīs sezonas vitamīni darbos aizņemtajai lietišķajai sievietei. Vitamīni šoreiz - sulīgi un enerģiski, izmantojot zaļo toni no laima līdz olīvai, sapņaini rozā un spēcīgi sarkanu.

Ierasto žaketi iespējams kombinēt ar ikdienišķām detaļām, lai sasniegtu moderni atbrīvotu lietišķo tēlu, ko raksturotu šī pavasara vērtības - svaigums un spraigums, spēks un maigums, vienkāršība un sievišķība. Šī ir īstā sezona, kad uzsvaru lietišķajā apģērbā likt uz pamanāmu žaketi – gan krāsu, gan piegriezuma un apdares ziņā. Mode demokrātiski pieļauj variācijas no sievišķīgi romantiskas žaketes līdz atturīgam vīriešu piegriezuma apģērba gabalam. Pavasara aktualitāte ir īsās žaketes, kas ieturētas tumšos un lina pelēkajos toņos, drosmīgajām – ekstravaganti sarkanas.

Lielākais pavasara izaicinājums būtu saistāms ar ziedu neprāta ierāmēšanu lietišķā apģērba šaurajos rāmjos, taču tas nav neiespējami – ne tik spilgtas krāsas un pareizie akcenti un kombinācija ar vienkrāsainu žaketi - ir tikai viens no variantiem. Modes aizraušanās ar ziediem sola turpināties vismaz līdz rudenim un dizaineri to skaidro ar nepieciešamību piedot romantiska devu skarbajai ikdienai. Šķiet, ka viņi uzminējuši to, kā jūtas karjerā aizņemta sieviete pēc garās ziemas tumšajiem vakariem un nīkšanas lielpilsētas sastrēgumos - mazliet atturīgu pīpeņu iederēsies ar stingri saplānotajā biznesa vidē, piedodot optimisma devu par saviem panākumiem.

Pētījumi liecina, ka lielākā daļa Latvijas lietišķo sieviešu ir modernas veiksminieces ar individuālu pieeju modes aktualitātēm. Cienot starptautisko apģērbu kodu sistēmu viņas izmanto tikai nelielas iespējas no trakās modes piedāvājumiem, uzmanīgi izvēloties savu individuālo stilu kā atšķaidīt garlaicīgo lietišķumu. Ar postpadomju sievietei raksturīgu izdomu tiek izmantoti gan krāsaini lakatiņi, šallītes, gan aktualitāte kopš bijušās ASV valsts sekretāres Margaretas Olbraitas vizītes – brošas. Mūsdienu Latvijas lietišķā sievietes garderobē atrodami lietišķi kostīmi un romantiski nieki to atsvaidzināšanai; sportiski ikdienas apģērbi brīvdienām un romantiskais gals – pastaigām gar jūru un intīmām vakariņām.

Pilsētas sievietes siluetu izceļ apģērba sievišķās formas un auduma krāsa un faktūra – kopumā tas veido elegantu un pašpārliecinātu tēlu. Brīvdienu garam piederas rotaļīgas kombinācijas ar svaigu krāsu un atjautīgu sportisko detaļu sajaukumu, radot iespēju izjust vasaras brīvo garu. Jūras pastaigas atsvaidzinās flotes zilais kā apģērbā tā elegantā šallē. Romantiskam vakaram iedvesmas var smelties no dažādu kultūru bohēmiskiem un etniskiem stiliem.

Kopumā lietišķai sievietei ir dotas iespējas atsvaidzināt savu stingri saplānoto darba dienu ar krāsām – pēc garās ziemas uzmundrinot gan sevi, gan citus un tikai mazliet atļaujoties pakoķetēt ar stingrajiem lietišķās etiķetes noteikumiem.

Foto no PTA modes skates Rīgā, 2005.g. 21.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!