Foto: Ольга Лебедева
Pilns skapis, bet nav, ko vilkt mugurā. Kā pārraut šo apburto loku un izveidot kapsulas garderobi, skaidro stiliste Natālija Salopina, kas pārliecinājusies pati uz savas ādas – ar kapsulas garderobi jebkurā garastāvoklī, jebkādos laikapstākļos, atverot skapi, vien dažu minūšu laikā var izvēlēties savstarpēji saderīgu apģērbu.

Reiz manā skapī mita dažādu krāsu, dažādu stilu, arī neatbilstoša izmēra apģērbi. Ļoti ilgu laiku tie dusēja svētā mierā, jo bija jāpaiet zināmam laikam, līdz es aptvertu, ka šīs lietas nevalkāju, man tās neder un vienkārši aizņem vietu. Ja jūsu garderobē ir tādas lietas, jūs tās neizmantojat un nezināt, ar ko kopā valkāt, droši atbrīvojieties no tām, jo tās aizņem jauna, stilīga apģērba vietu.

Un tā, manā garderobē bija milzum daudz lietu, taču ik rītu es ķēru vienus un tos pašus džinsus un svīteri, āvu ērtas krosenes un vedu bērnu uz dārziņu. Uz darbu es varēju vilkt kaut ko svinīgāku, bet arī tas bieži vien bija tas pats – pārbaudītais un drošais. Neraugoties uz to, man nepatika, kā izskatos, es jutos nospiesta un neapmierināta ar sevi.

Pabeidzu vairākus stilistu kursus, pārraku informācijas kalnu par kapsulām, bāzes lietām un stilu, lai iegūtu skapi, kas pilns ar lietām, ko ir patīkami valkāt un komplektēt. Šīs lietas atjauno manu noskaņojumu, der maniem mērķiem, atbilst manai figūrai un krāsu tipam.

Lai noformulētu savas garderobes mērķus, atbrīvotos no liekajām un nepiemērotajām lietām, sagādātu jaunas, stilīgas un mūsdienīgas, bija nepieciešami aptuveni seši mēneši. Bet šis ir mans stāsts. Iespējams, jums viss izdosies ātrāk un jau pavisam drīz ģērbšanās no rītiem raisīs tikai pozitīvas emocijas.

Bet tagad vēlos pastāstīt jums par kapsulu garderobes pamatprincipiem. Jūs pilnīgi noteikti par to esat dzirdējuši, bet, iespējams, precīzi nezināt, kas tas ir.

Kas ir kapsulu garderobe?

Foto: Shutterstock

Kapsulu garderobe ir tāda garderobe, kurā visas lietas ir savstarpējami saderīgas un komplektējamas (labi, ne obligāti visas, tomēr lielākā daļa pilnīgi noteikti). Jums nav daudz jādomā. Vienkārši ņemiet lietas, papildiniet ar aksesuāriem un veidojiet stilīgu tēlu. Lai kāds arī nebūtu garastāvoklis vai laikapstākļi, atveriet skapi kaut aizvērtām acīm, ņemiet drēbes un – kāds brīnums! – tās ir savstarpēji saderīgas!

Par kapsulu garderobi rakstīts ir daudz – gan rakstu, gan grāmatu. Esmu droša, ka nav iespējams izveidot vienu kapsulu, kas derētu visiem. Mums ir atšķirīgi dzīves veidi, mums patīk atšķirīgi audumi un krāsas, viena dievina svārkus, bet cita nevar iztēloties savu dzīvi bez džinsiem, kādai ir ērti augstpapēžu kurpēs, bet vēl kāda cita pārvietojas tikai un vienīgi komforta apavos.

Jūsu individuālā kapsula – to veidos apģērbs, apavi un aksesuāri, kas jums patīk, kas parāda jūsu raksturu, krāsu gaumi, kā arī atbilst jūsu dzīvesveidam.

1. piemērs

Jūs esat jaunā māmiņa, kas ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Tātad jums nav nepieciešams biroja apģērbs. Jums vajag drēbes pastaigām, veikala apmeklējumam, kaut kas svinīgāks, lai tiktos ar draudzenēm vai dotos uz restorānu.

2. piemērs

Jūs esat strādājoša māmiņa. Lielāko daļu laika pavadāt darbā. Tātad darba kapsulai garderobē jābūt visdaudzveidīgākajai. Protams, jums nepieciešams arī ērts apģērbs pastaigām, svinīgākas drēbes restorāniem un lai tiktos ar draudzenēm.

Vēl viena svarīga nianse – kapsula paredz to, ka visi elementi (vai vairums) būs vienkārši komplektējami. T.i., ar 30 apģērba un dažas aksesuāru vienības, savstarpēji kombinējot, var iegūt neskaitāmus komplektus dažādiem mērķiem.

Varētu padomāt – kapsulas garderobes veidošana ir ļoti dārgs prieks. Patiesībā tā nav. Pirmkārt, to var veidot pakāpeniski, turklāt jūsu garderobē jau pilnīgi noteikti ir kādas lietas. Otrkārt, kapsulu vienkārši papildināsiet, un te viss atkarīgs tikai no jūsu vēlmēm par lietu skaitu un kvalitāti.

Kā sākt veidot kapsulu

Foto: Shutterstock
Ja pieņemts lēmums, ka jāveido sava individuālā garderobes kapsula, iesaku sākt ar trīs pamatsoļiem.

Pirmais solis: noteikt mērķi un gaumi

1. Ikdienā apmeklēto vietu saraksts

Sakārtojiet svarīguma secībā:

  • Mājas (jā, jā, arī mājās ir jāizskatās labi)
  • Darbs
  • Pastaigas ar bērnu
  • Romantiskas pastaigas ar mīļoto
  • Restorāna/kino/teātra apmeklējums, ciemošanās
  • Vecāku sapulces
  • Ceļojumi u.t.t.

2. Aprakstiet savu stilu

Kā jūs gribētu ģērbties? Kādu iespaidu gribētu radīt? Kas jums ir svarīgi apģērbā?

3. Definējiet krāsu izvēli

Kādas krāsas jums patīk, kādas piestāv un atbilst jūsu krāsu topam? Šim punktam pievienojiet arī audumu apdrukas.

  • Bāzes krāsas (vienkārši kombinējamas ar citām krāsām, var izmantot jebkurā vidē un situācijā – melns, balts, pelēks, bēšs, haki, brūns, zils u.t.t.).
  • Akcentu krāsas (košas un piesātinātas)
  • Apdrukas (rūtis, svītras, pumpiņas u.c.)

Izvēloties krāsas un apdrukas, vērts izvēlēties tās, kuras jūs labprāt valkātu un kas jums patīk.

4. Kapsulas izmērs: cik priekšmetiem jābūt kapsulā.

5. Kādam laika periodam paredzēta kapsula (sezonai, mēnesim, vienam atvaļinājuma ceļojumam u.t.t.).

Otrais solis: garderobes sakārtošana

1. Garderobes revīzija

Atrodiet lietas, ko nevalkājat (nav vilktas ne reizi 1-2 gadu laikā), kas vairs nav modē, novalkātas, neatbilst jūsu izmēram, krāsai vai fasonam. To pašu dariet ar aksesuāriem un apaviem.

2. Atrodiet savas mīļākās lietas un padomājiet, kādēļ jums tās patīk. Tieši šīs lietas veidos jūsu kapsulas pamatu.

Jums ir skaidri jāsaprot, kas jums patīk un kas nepatīk apģērbā. Varētu šķist, ka viss ir acīmredzami, tomēr, izanalizējot savu garderobi, iespējams, pamanīsiet, ka bieži pērkat vienas un tās pašas lietas, ko pēc tam nevalkājat. Ja ar jums tā notiek, izanalizējiet, kādēļ jūs šīs lietas nevalkājat, un izdariet secinājumus.

Lai izveidotu labu kapsulas garderobi, skapis ir pilnībā jāsakārto, Tam jāizskatās kā mazam butikam (boutique). Izvēloties tērpu, pie skapja jums jājūtas priecīgai un estētiski apmierinātai. Skapī jāglabā tikai mīļākās lietas. Katrai lietai sava vieta un visām lietām jābūt redzamām. Vairs nekādu saņurcītu apģērbu kalnu, ko jūs neredzat un nevalkājat.

Izņemiet no skapja visas lietas. Saprotiet, kam jābūt uz pakaramajiem, kas var stāvēt plauktos, bet ko var glabāt konteineros vai glītās kārbās.

Lietas, ko vislabāk glabāt uz pakaramajiem, var sakārtot pēc jebkura jums ērta principa (pēc krāsām, pēc apģērba veida, pēc garuma u.t.t.).

Arī plauktos glabājamās lietas sakārtojiet, lai būtu ērti. Izvietojiet tās horizontāli vai vertikāli – galvenais, lai drēbes būtu pārskatāmas.

Apavus plauktos kārtojiet tā, lai tie visi būtu pārskatāmi.

Sakārtojiet aksesuārus – izkārtojiet tos tā, lai visi būtu ērti pieejami.

Trešais solis: savas kapsulas veidošana

Šajā posmā galvenais mērķis – radīt funkcionālu garderobi, kurā it visi elementi ir savstarpēji saderīgi un jums raisa tikai pozitīvas emocijas.

Cik lietām jābūt kapsulā?

Foto: Shutterstock
Kapsulas lielums ir atkarīgs no jūsu dzīvesveida un gaumes. Mēs esam atšķirīgi – kāds ērti operē ar lietu minimumu, bet citam patīk pilna skapja un plašas izvēles sajūta. Visefektīvāk kapsulu veidot, ņemot vērā savu nodarbošanos.

Sākumam var veidot kapsulu vienam konkrētam mērķim, piemēram, darbam. Bet vēlāk var pievienot kapsulas atpūtai un izklaidēm, mājai, ceļojumiem u.t.t.

Labā kapsulā vidēji būs no 30 līdz 50 elementiem. Te ietilpst ikdienas apģērbs, šalles un cepures, saulesbrilles, somas un apavi. Universālajā kapsulā es neiekļāvu rotaslietas, sporta apģērbu un drēbes svinīgiem pasākumiem.

Labs likums: pievienojot kapsulai jaunu lietu, atbrīvoties no vecās. Tādā veidā kapsula neizpletīsies, jūs to kontrolēsiet. Tas palīdzēs pieņemt lēmumu, vai kapsulā nepieciešama kāda jauna lieta. Ja nevarat un negribat šķirties ne no vienas lietas kapsulā, tātad arī nekas jauns nav jāpērk.

Kapsulu papildinājumi

Foto: Shutterstock
Viss atkarīgs no gaumes. Visdrīzāk, jums būs 2-4 sezonas kapsulas – viena siltajam gada laikam, otra – aukstajam, 1-2 kapsulas starpsezonām (rudenim un pavasarim). Starpsezonu kapsulai jābūt siltākai (vēlam rudenim un agram pavasarim) un vēsākai – vēlam pavasarim un agram rudenim.

Vienas kapsulas lietas es glabāju divos lielos plastikāta konteineros, starpsezonu lietas garderobē karājas pastāvīgi, konteineros tiek noglabātas tikai ļoti vasarīgas vai ļoti ziemīgas lietas. Liekot apģērbu konteinerā, tūlīt pārbaudiet – ja šīs lietas nav ģērbtas gadu, atbrīvojieties no tām.

Universālās kapsulas piemērs

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pāriesim pie interesantākās daļas – kapsulas veidošanas. Piedāvāju universālās kapsulas piemēru, kuru varat paplašināt vai samazināt pēc vajadzības – atkarībā no savas gaumes un nodarbošanās.

1. Bāzes elementi (apmēram 40%)

  • 30 lietu kapsula — 12 bāzes elementi
  • 40 lietu kapsula — 16 bāzes elementi
  • 50 lietu kapsula — 20 bāzes elementi

Šis ir jūsu ikdienas apģērbs, pamati, uz kuriem tiks būvēta jūsu garderobe. Šīm lietām jābūt kvalitatīvām, ar vienkāršu piegrieztni, neitrālās vai viegli kombinējamās krāsās (balts, melns, pelēks, bēšs, brūns).

Tie var būt: svārki, džinsi, šorti, t-krekli, blūzes, krekli, svīteri, kleitas, vējjakas, kārdigani, džemperi, bleizeri, mētelis, cepures, šalles.

Katram bāzes elementam ir jābūt saderīgam ar vismaz piecām citām lietām kapsulā.

2. Akcenti (apmēram 30%)

  • 30 lietu kapsula — 9 akcenti
  • 40 lietu kapsula — 12 akcenti
  • 50 lietu kapsula — 15 akcenti

Šīs lietas jūsu tēlam piešķir individualitāti – akcentējošās krāsās, ar apdruku un faktūrām. Par akcentu var kļūt jebkurš kapsulas elements, tomēr es neieteiktu šim nolūkam izvēlēties mēteli un vējjakas, jo šis apģērbs parasti ir dārgāks un labāk, lai tas būtu kā bāzes elements. Tā to varēsiet valkāt biežāk, dažādos komplektos un ekonomēt naudu.

Katram akcentam ir jābūt saderīgam ar vismaz piecām citām lietām kapsulā

3. Apavi (apmēram 20%)

  • 30 lietu kapsula — 6 pāri
  • 40 lietu kapsula — 8 pāri
  • 50 lietu kapsula — 10 pāri

Jo universālāki apavi, jo labāk. Centieties izmantot neitrālās krāsas – melno, miesaskrāsas un balto. Tāpat iesaku izvēlēties kvalitatīvus materiālus, lai apavi kalpotu ilgi.

Kapsulā var iekļaut visdažādākos apavus: bez papēžiem un ar tiem, sandales, loferus, laiviņas, espadrillas, krosenes, tenisa kurpes, ādas kedas, botiljonus, siltos ziemas zābakus u.t.t.

4. Aksesuāri (apmēram 10%)

  • 30 lietu kapsula — 3 vienības
  • 40 lietu kapsula — 4 vienības
  • 50 lietu kapsula — 5 vienības

Kapsulas veidošanas pēdējais posms – aksesuāri. Ar tiem ir gluži tāpat, kā ar apaviem – jo universālāki toņi un kvalitatīvāks materiāls, jo labāk. Aksesuāru kategorijā ietilpst somas, somiņas un saulesbrilles.

Pēc tam, kad sakārtota garderobe un noskaidrots, kādas lietas veidos kapsulu, pienācis laiks veidot komplektus un saprast, vai ir viss nepieciešamais. Trūkstošos apģērbus iekļaujiet šopinga sarakstā un dodieties iepirkties. Lai nekļūdītos, var paķert līdzi pāris lietas no kapsulas, lai veikalā pārbaudītu to saderību un iespēju veidot komplektus.

Piecas kapsulu garderobes priekšrocības

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kapsulu garderobei ir daudz priekšrocību, lūk, dažas no tām:

1. Laika taupīšana

Ģērbšanās no rītiem kļūs ātrāka. Iepirkšanās prasīs mazāk laika, jo jūs skaidri zināsiet, kā jūsu kapsulā trūkst, kādām krāsām un fasoniem jāpievērš uzmanība, bet kuriem jāiet ar līkumu.

2. Naudas taupīšana

Jūs vairs nepirksiet nevajadzīgas un nepiemērotas lietas. Jums vairs nevajadzēs pirkt pārāk daudz apģērba un aksesuāru vienību, jo kapsulas lietas savstarpēji sader un veido neskaitāmus komplektus.

3. Mazāk stresa

Kapsula uz visiem laikiem atrisina problēmu "nav, ko ģērbt". Jūs vairs nenervozējat par to, ka nevarat izvēlēties apģērbu. Jūs nepārdzīvojat par to, ka skapī nav vietas, bet nav, ko vilkt mugurā.

4. Skapī ir vairāk brīvās vietas

Kapsulai nav nepieciešams daudz lietu, tādēļ skapis kļūst tukšāks.

5. Rūpes par vidi

Jūs vairs nepērkat pārāk daudz. Jūsu garderobē ir skaistas un kvalitatīvas lietas. Teiksim "Nē!" bezjēdzīgiem pirkumiem un vides piesārņojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!