Foto: Publicitātes foto
Valsts svētku laikā ikvienā no mums, lielāka vai mazāka, mostas patriotisma apziņa. Man pašai ir tuvāki nevis vēsturiski svarīgu notikumu apzīmogoti mirkļi, par ko nez kāpēc lielākoties atceramies vien laika posmā no 11. līdz 18. novembrim, bet gan mūsu zemes krāšņā daba un tās apbrīnojamā daudzveidība, kā arī tautiešu talants, kas izpaužas visdažādākajās jomās, nesot valsts vārdu pasaulē.

Uz šīs nots, lūkojoties pēc kāda nieka, ar ko svētkos iepriecināt savus tuvākos vai pašai sevi, iemaldījos populārā interneta veikaliņa "Etsy" ārēs un piedzīvoju nelielu pārsteigumu.

Nav noslēpums, ka šodien tirgoties ar visu un neko var katrs, kam ir interneta pieslēgums un prasme lietot sociālos tīklus, tomēr "Etsy" plašajā piedāvājumā pamanīju visnotaļ daudz patiešām kvalitatīvu Latvijā ražotu rotu, apģērbu, interjera dizaina elementu un lērumu citu lietu.

Tā nu ar šiem atradumiem padalīšos arī šeit, uzsverot, ka izvēlētie zīmoli manā "topā" nokļuvuši neapzināti. Uz labu laimi pārlūkojot tirgošanā izliktās lietas, izvēlējos tās, kas aci piesaistīja uzreiz.

Tāpat šajā sarakstā apzināti neiekļāvu jau atpazīstamību izpelnījušos zīmolus, par kuriem jau gana daudz dzirdēts.

"EJbutik" portatīvo datoru paliktņi vai brokastu paplātes

Foto: EJbutik

Tiem, kuri iecienījuši brokastis gultā vai strādāšanu no mājām, ērti ieriktējoties dīvānos ar portatīvo datoru klēpī, patīkams atradums būs Rīgā dibinātā zīmola "EJbutik" datoru paliktņi, kas izmantojami arī kā paplātes.

Cenas visai demokrātiskas un dizains - visnotaļ latvisks, apvienojot dabiskus izejmateriālus ar modīgām detaļām.

"Agutik" mājas dekori un spēles lieliem un maziem

Foto: Agutik

Dabiski materiāli, košas detaļas un dzīvespriecīgs dizains. Tāds ir pirmais vērtējums, kas rodas, aplūkojot "Agutik" spēlītes bērniem, kā arī zīmolu nesen papildinājušos Ziemassvētku dekorus. 

Protams, līdzīgā tehnikā darinātas, "Etsy" ārēs sastopamas vēl daudz un dažādas bērnu rotaļlietas, eglīšu mantiņas un citi pašgatavoti neiciņi, tomēr "Agutik" piesaistīja manu skatienu ar košajām krāsām un patiešām glīto noformējumu.

"OlgaRe" rotas un matu lentes

Foto: OlgaRe

Līdzīga tipa aksesuārus esmu manījusi gan "Jarmarkā" un Kalnciema kvartāla tirdziņos, gan sociālajos tīklos. Šī zīmola rotu cenas ir vidēji augstas (esmu pārliecināta, ka par draudzīgākām naudiņām atrastu ko līdzīgu, ja meklēšanā ieguldītu nedaudz vairāk laika), tomēr uz kopējā fona gan matu lentes, gan rotas (kas, starp citu, liekamas arī matos), izceļas ar kvalitāti un patīkamām krāsām.

"KlikKlakBlocks" kluči un interjera elementi

Foto: KlikKlakBlocks

Ja man jānosauc lietas, par kurām Latvijā lepojos, tie viennozīmīgi ir zaļie un krāšņie meži. Gadiem ejot, kvalitatīvas koka mēbeles un interjera priekšmetus novērtēju arvien vairāk, tāpēc tieši "KlikKlakBlocks" manu skatienu piesaistīja ar veikaliņa "profila" bildē redzamajiem koka darinājumiem. 

Šeit iegādājami gan rotaļu kluči bērniem, gan dažādi nieki, ar ko izdaiļot mājas, pieaugušajiem. Cenas samērā draudzīgas un, manuprāt, lieliska ideja, ejot raudzībās vai sālsmaizē. 

"Rozinite" tauriņi, bērnu apģērbi un sieviešu aksesuāri

Foto: Rozinite

Ja tavam mīļotajam svētki iekrituši vienā laikā ar mūsu valsts dzimšanas dienu, jauka dāvana būs tauriņš Latvijas karoga krāsās (protams, ja neesi viņu jau ar tādu aplaimojusi iepriekšējos svētkos). Lai gan veikalā "Rozinite" pārdoto preču sortiments ir visai neliels, patīkami pārsteidz gaumīgi apspēlētā patriotisma tēma un darinājumiem izvēlētās krāsas, kā arī demokrātiskās cenas.

"Linupoga" lins, vilna un košās krāsas

Foto: Linupoga

Ja esi gatava atvadīties no nedaudz lielākas summas, ko izdot par zeķu pāri, iesaku aplūkot "Linupoga" piedāvājumu. Dažāda garuma un vilnas raupjuma zeķes būs ne tikai praktiska un skaista dāvana kādos svētkos, bet arī sildīs visus, kam ziemā vienmēr aukstas pēdas. Savukārt prasīgākām mammām vai vīramātēm, kas novērtē paliekošas vērtības, vari sagādāt kādu no lina sedziņām. 

"Artterrace" pulksteņi, aproču pogas un rotas

Foto: Artterrace

"Artterrace" pulksteņus pirmo reizi pamanīju pagājušā gada vasarā Kalnciema kvartāla tirdziņā. Manā īpašumā nonācis un godam kalpo pulkstenis ar Raini, savukārt nu zīmols savu sortimentu papildinājis ar vēl latviskāku stilistiku, iekļaujot dizainā tautiskus elementus. Pulksteņi, auskari un aproču pogas izceļas gan ar kvalitāti, gan ar neuzbāzīgu stilu - mans "Rainis" pamanījies izturēt ne vienu vien festivālu un lietusgāzi, nezaudējot ne grama elegances un prasmi vienmēr rādīt pareizu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!