Foto: Shutterstock
Daudziem no mums, ieraugot vārdu "atlaide", acis iemirdzas priekā un roka stiepjas pēc kārtējās preces, kuras pielietošanas nolūks mums pašiem vēl nav līdz galam zināms, bet vilinošie cipari un cenas zīme tā vien mudina preci ielikt iepirkumu groziņā. Lai noskaidrotu, kā pareizi un apdomīgi iepirkties atlaižu laikā, uzrunājām modes ekspertu Gintu Budi.

"Atlaižu piemērošana nemaina preces vērtību, tā ir fantastiska izdevība pircējam," sarunas laikā atzīst Bude, taču min vairākas lietas, kuras būtu jāievēro katram pircējam.

"Manas garderobes klasikas" noteikšana un nepārspīlēšana ar lieku mantu iegādi

"Iepērkoties atlaižu laikā, ļoti precīzi jāsaprot – cik daudz es konkrēto lietu nēsāšu. Ar atlaidi pirkta lieta vienalga ir lieta, kas kalpo nevis īsu brīdi, bet ilgāku laiku, un modē var būt pat no trīs līdz pieciem gadiem. Tas nozīmē nevis ikdienas valkāšanu, bet to, ko var uzvilkt šodien, nākamo reizi varbūt pēc pusgada, tad pēc gada, veiksmīgi var sakomplektēt un iekļaut apģērbā arī pēc pieciem gadiem.

Tāpēc jānosaka garderobes klasiskās lietas. Piemēram, ja esmu hipsters, tad mana apģērba klasika ir rūtains krekls. Mēs šeit runājam nevis par klasisko stilu, bet par katra indivīda drēbju skapja klasiku, tātad pamata bāzi vai gaumes izpausmi katram indivīdam. Arī par to, cik konkrētā lieta atbilst cilvēka gaumei, un cik šī lieta ir fundamentāla drēbju skapim, atbilstoša ārējam izskatam," skaidro Bude.

Eksperts atlaižu medniekiem atgādina, ka atlaides precēm tiek piemērotas vairākas reizes gadā, tāpēc vajag rūpīgi pārdomāt, kādas preces iegādāties šajā iepirkšanās reizē, bet kuras var atlikt arī uz nākamajām atlaižu sezonām. "Protams, nevajadzētu atlaižu laikā pirkt kāzu kleitu, ja īstenībā līgavaiņa nemaz nav tuvumā," min Bude.

"Daudzkārt cilvēki kļūdās – atlaižu periodā nopērk lietas, kas viņiem nemaz nav raksturīgas un kuras īstenībā viņi nemaz tik ļoti negrasās lietot. Tas ir tieši tāds pats sacensības gars, kā pie spēļu automātiem – lielais vinnests. Svarīgi nepārvērst atlaižu sezonu par spēli – ieguvu lielo vinnestu, bet mans drēbju skapis un mans ārējais izskats neieguva neko," teic Bude, papildinot, ka pirms došanās uz veikaliem rūpīgi jāizvērtē savs skapja saturs, lai saprastu, kuras lietas patiešām ir nepieciešamas.

Foto: Shutterstock

Apzināta eksperimentēšana, ietaupot līdzekļus

Modes eksperts iesaka atlaižu periodā arī nebaidīties un iziet ārpus ierastajiem rāmjiem. "Tas ir veiksmīgs veids, kā par lētākiem līdzekļiem paeksperimentēt ar kaut ko jaunu, kardināli pretēju, par ko ikdienā neesi gatavs maksāt pilnu cenu," teic Bude.

"Varbūt, ja tavā drēbju skapī ir, teiksim, kādi ģeometriska stila vai apdrukas apģērbi, tieši tas ir īstais laiks, lai paņemtu kādu romantiski puķainu kleitu vai sev kaut ko netradicionālu, un tas maksās daudz lētāk. Bet tādam solim ir jābūt apzinātam."

Īstais brīdis nepieciešamu lietu iegādei

Bude atzīmē arī to, ka atlaižu sezona ir kā radīta nepieciešamu un vajadzīgu lietu iegādei. Šajā kategorijā ietilpst vienkāršākas un ikdienišķākas apģērba detaļas, piemēram, krekliņi, džinsi, dažāda veida apavi, tajā skaitā arī gumijas zābaki. Ja iepriekšminētās preces iespējams iegādāties ar atlaidi, tad tās vērts iegādāties, mudina modes eksperts.

Tāpat Bude atlaižu laikā aicina sarosīties lietišķā stila piekritējus vai tos, kuriem jāievēro lietišķais stils darbā. Piemēram, vīrieši var novaktēt, kad ar atlaidēm tiek tirgoti uzvalki, krekli un kaklasaites. Kā min Bude, "tās ir lietas, kas tiešām ir nepieciešamas, un diez vai tās vajadzētu gādāt par augsto cenu. Vajag izmantot atlaižu periodus".

Liec aiz auss!

Par kvalitāti attiecībā pret cenu ir ļoti, ļoti grūti spriest. Var būt ļoti ilgi nēsājamas lietas, ko tirgotājs nolemj pārdot par atlaižu cenu ar domu, ka šī prece ir jāiztirgo. Pazeminātas cenas preces nenozīmē, ka tā ir otrā šķira, jo dažkārt ilgstoši nēsājamas drēbes var nopirkt atlaižu periodā par patiešām simbolisku cenu.

Kā vēlreiz atkārto Bude, "lelākā kļūda ir ieraudzīt maģisko ciparu un spēlēt spēļu automāta ruleti."

"Vislabākās ir atlaides juvelierizstrādājumu veikalos – zelts jau vēl lētāks nekļūs," smejoties noteic eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!