Foto: Shutterstock
Kāzu kleita tādā nozīmē, kā to saprotam tagad, radusies salīdzinoši nesen – 19. gadsimtā, pateicoties britu karalienei Viktorijai, izpētījuši modes vēsturnieki. Viktorija esot bijusi pirmā, kas laulību ceremonijai izvēlējusies baltu kleitu. Līdz tam laikam līgavas pie altāra devās savos parādes vai tautas tērpos.

Tomēr pastāv tādas vietas, kur baltā kāzu kleita nav triumfējusi – vairākās pasaules valstīs joprojām šajā svarīgajā dzīves dienā līgava un līgavainis tērpjas tur tradicionālos, reizumis itin kolorītos tērpos un pilda dažādus rituālus. Īpaši raksturīgi tas ir Āzijas un Āfrikas tautām. Kas zina, ja nebūsu karalienes Viktorijas, varbūt visa pasaule būtu kaut nedaudz krāsaināka kāzu dienās, retoriski jautā portāla "Adme" autori, kas atlasījuši dažādus, mūsu izpratnē nu jau netradicionālus kāzu tērpus.

Japāna

Atbilstoši vietējām tradīcijām japāņu līgavas kāzu dienā velk vismaz divas kleitas – baltu svinīgajā ceremonijā, bet sarkanu – svinībās.

A photo posted by Lan Phan (@lanphantastic) on Jun 1, 2016 at 6:49pm PDT

Gana

Ganā kāzas ir ļoti košas. Jaunlaulātie tērpjas drānās, ko rotā spilgtas svītras un raksti. Kas interesanti – katrai ģimenei šie raksti ir citādāki.

Rumānija

A photo posted by @weddinginspiration.eu on Nov 19, 2015 at 6:04am PST


Rumāņu mazajos ciemos vēl joprojām ir iespējams piedzīvot autentiskas kāzas. Lai gan Rumānija nebūt nav liela valsts, katrā tās reģionā kāzu tradīcijas atšķiras.

Šrilanka

Parasti kāzās uzmanības centrā ir līgava, taču, ja jums gadīsies nonākt šrilankiešu kāzās, visticamāk, nespēsiet atraut acis no līgavaiņa.

Turcija

Musulmaņu kāzu kleita ir līdzīga tai, ko parasti velk eiropieši, tikai tai ir garas piedurknes un līgavai noteikti ir lakats. Turku līgavas ir iecienījušas kleitas violetos un bordo toņos.

Lapzeme

Lapzemē dzīvojošo sāmu tautas tērpi ļoti daudz stāsta par to valkātājiem. Piemēram, apaļas pogas pie jostas vēsta, ka vīrietis ir neprecējies, savukārt apgredzenotajiem pie siksnas ir kvadrātveida pogas.

Indija

Indijas kultūrā pieņemts uz kāzām vilkt sarkanu vai rozā kleitu. Ziemeļu reģionos sievietes pēc kāzām sev pierē iezīmē visiem labi zināmo punktu.

Skotija

A photo posted by JESSICA OH (@im_jessica_oh) on Apr 24, 2016 at 11:11am PDT

Līgavaiņa kiltu jeb tradicionālo svārku krāsa atbilst viņa ģimenes klana krāsai. Kāzu dienā vīrietis savai līgavai plecos uzklāj tādas pašas krāsas lakatiņu. Tas nozīmē, ka meitene nu pieņemta vīra ģimenē.

Pakistāna


Lai gan Pakistāna ir musulmaņu zeme, šai valstij ir daudz kopīga ar Indiju. Vismaz kāzu tradīcijās. Proti – sarkana kleita līgavai un hennas zīmējumi uz rokām.

Etiopija

Indonēzija

A photo posted by Paulluap (@paultenyom) on Sep 17, 2015 at 9:28pm PDT

Tā kā salīdzinoši nelielajā valstī dzīvo ap 300 dažādu tautību cilvēku un te ir 6 reliģiskie virzieni, kāzas Indonēzijā ir visdažādākās.

Kaukāzs

Kaukāza zemēs līgavainis kāzās velk mundieri un aiz siksnas sprauž kinžalu, bet līgava izvēlas baltu kleitu, kurā iestrādāti tradicionālie tautas tērpa elementi.

Ķīna

A photo posted by .... (@aqb214) on Mar 12, 2016 at 4:37am PST

Ķīnā kāzas – tie ir sarkanie svētki. Kā zināms, balta krāsa šeit simbolizē sēras. Atbilstoši tradīcijām pēc laulības noslēgšanas jaunais vīrs noņem sievai sarkano lakatiņu.

Havaju salas

Havaju salās līgavainis, kā likums, ir ģērbies baltā. Jaunais pāris rotājas ar tradicionālajām ziedu krellēm, bet līgavai galvā ir puķu vainadziņš.

Malaizija

Malaizijā kāzas tiek svinētas galvenokārt pēc islāma kanoniem. Līgavas parasti izvēlas violeto vai purpura krāsu, retumis – krēmkrāsu.

Jemena

Dienvidkoreja

Dienvidkorejā aizvien populārākas kļūst tradicionālās kāzas. Pēc senas paražas jaunais vīrs ceļ sievu sev uz muguras un apmet vienu riņķi ap galdu. Šī rituāla simboliskā nozīme – likt jaunajai sievai saprast, ka viņa var paļauties uz savu laulāto.

Norvēģija

Norvēģu sievietes vēl joprojām ļoti bieži valkā tautas tērpus – gan uz kāzām, gan uz kristībām, gan uz citiem svētkiem.

Bali

Bali kāzas ir ļoti karaliskas – jaunlaulāto tērpiem ir bezgala daudz smalku detaļu, bet galvā tiek likti simboliski zelta kroņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!