Foto: Kadrs no filmas/Warner Bros.
Tērpu vēsture ir aizraujoša un interesanta – vien pāris desmitgadēs mode ir piedzīvojusi teju revolucionāras izmaiņas. Nemainīga ir tikai viena lieta – katras sievietes vēlme būt balles karalienei, kura, ienākot pa durvīm, piesaista gan vīriešu atzinīgos, gan sieviešu skaudības pilnos skatienus.

Gatavojoties gada nogales ballītēm, koncertiem un citiem saviesīgiem pasākumiem, arī tu, gluži kā citus gadus, noteikti tuvākajā laikā dosies savas īstās kleitas meklējumos. Lai iedvesmotu tevi, nolēmām atsaukt atmiņā "Adme" apkopotās 25 ikoniskas kleitas, kas savulaik sajūsminājušas cilvēkus tuvās un tālās pasaules malās.

Merilina Monro – kleita no filmas "Septītā gada drudzis", 1955

Foto: AP/Scanpix

Merilinas plandošā, baltā kleitiņa jau kļuvusi par klasiku – tā iedvesmo gan jauno laiku zvaigznes, gan slavenus tērpu dizainerus. Vienkāršais kleitas piegriezums daiļos un padarīs sievišķīgu jebkuras sievietes auguma aprises.

Džūlija Robertsa – kleita no filmas "Jaukā sieviete", 1990

Foto: All Over Press/©Touchstone Television/Courtesy Everett Colle

Šai filmā sievietes priecēja ne tikai glīts un vīrišķīgs romantiskais varonis Ričarda Gīra atveidojumā, bet arī Džūlijas Robertsas neaizmirstami skaistā, sarkanā kleita, kas tika papildināta ar gariem, baltiem cimdiem.

Andželīna Džolija – melnā kleita uz sarkanā paklāja


Daudzi Andželīnas uznācieni rampu gaismā ir bijuši žilbinoši un neaizmirstami, bet viens no aktrises iespaidīgākajiem tērpiem, nenoliedzami, ir šī melnā, teatrālām drapērijām bagātinātā kleita.

Odrija Hepberna – kleita no filmas "Sabrina", 1954

Foto: Paramount Pictures

Filmā "Sabrina" Odrijas Hepbernas varone savaldzināja visu zālē sēdošo vīriešu sirdis, bet viņas brīnišķīgā kleita – visas sievietes.

Greisa Kellija – kleita no filmas "Noķert zagli", 1955

Foto: Kadrs no filmas/Paramount Pictures

Nākamā Monako princese aktrises karjeras pirmsākumos savaldzināja viņas talanta cienītājus ar savu izsmalcināto daili, kurai īpašu spožumu piešķīra šī vienkāršā, bet neparasti glītā un skaisti krītošā kleita bez lencītēm.

Odrija Hepberna – kleita no filmas "Brokastis "Tifanijā"", 1961

Foto: Kadrs no filmas/Paramount Pictures
Elegantā, melna vakarkleita pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem kļuva ne mazāk populāra un atpazīstama kā pati filma, padarot Odriju Hepbernu par stila ikonu.

Ludmila Gurčenko – kleita no filmas "Karnevāla nakts", 1956

Foto: Publicitātes foto

Padomju kino ikoniskā jaungada komēdija daudziem palikusi atmiņā, ne tikai pateicoties dzirkstošajam humoram, – daļa lauru noteikti pienākas arī galvenās varones brīnumskaistajam tērpam un Ludmilas Gurčenko "lapsenes" viduklim.

Pelnrušķīte – kleita no Volta Disneja studijas multiplikācijas filmas "Pelnrušķīte", 1950

Foto: AP/Scanpix Reuters/Scanpix

Pelnrušķītes balles kleita nav zaudējusi savu aktualitāti jau vairāk kā pusi gadsimta. Tieši šī kleita uzskatāma par klasiskas princešu kleitas etalonu: kupla, spīguļojoša un brīnumskaista.

Katrīna Denēva – tērps no filmas "Šerbūras lietussargi", 1964

Foto: Beta film

Katrīnas Denēvas slavas zvaigzne spoži uzmirdzēja pēc filmas "Šerbūras lietussargi" iznākšanas, un savu lomu tur nospēlēja arī neaizmirstamie galvenās varones tērpi.

Elizabete Teilore – kleita no filmas "Kleopatra", 1963

Foto: Kadrs no filmas/20th Century Fox
Karaliskā, zeltā mirdzošā kleita bija ideāli piemērota ne vien lomai, bet arī izdaiļoja tās valkātājas – Elizabetes Teilores augumu. Jāteic, ka šai filmā bija arī ne mazums citu krāšņu tērpu.

Merilina Monro – kleita, sveicot dzimšanas dienā ASV prezidentu Kenediju

Foto: AP/Scanpix

Merilina prezidenta sveikšanai un acu priecēšanai bija izvēlējusies spīdumiem izšūtu, gaismās mirguļojošu kleitu, kas, gluži kā viņas neaizmirstamais "Happy Birthday" dziedājums, nevarēja palikt nepamanīta.

Vivjena Lī – kleita no filmas "Vējiem līdzi", 1939

Foto: Kadrs no filmas/Warner Bros.

Koķetā Skārleta O' Hāra ir palikusi daudzu filmas cienītāju atmiņā ne tikai ar savu smaragdzaļo kleitu filmas pirmajā daļā, bet arī ar izsmalcināto bordo krāsas samta tērpu, kurā viņa ieradās apciemot Melāniju otrās filmas daļas noslēgumā.

Dženifera Greja – kleita no filmas "Netīrās dejas", 1987

Reuters/Scanpix

Kurš gan neatceras kaislīgo deju filmas izskaņā, kas noslēdzās ar galvu reibinošu pacēlienu, galvenās varones maigi rozīgajai kleitiņai plandot.

Mišela Pfeifere – kleita no filmas "Seja ar rētu", 1983

Foto: Kadrs no video/Universal Pictures

Provokatīvais filmas sižets joprojām raisa ne mazums diskusiju fanu un kritiķu aprindās. Savs nopelns tajā noteikti ir arī Mišelas Pfeiferes atveidotajai varonei un viņas seksīgajam bikškostīmam.

Šarona Stouna – kleita no filmas "Pamatinstinkts, 1992

AP/Scanpix

Sakot "Pamatinstinkts", mēs domājam "to" momentu, kad īsā, baltā kleitiņā tērptā Šaronas Stounas atveidotā varone tika nopratināta policijas iecirknī.

Kamerona Diaza – kleita no filmas "Maska", 1994

New Line Cinema/kadrs no filmas

Šaurā, koši sarkanā kleita lieliski izcēla jauniņās aktrises nevainojamo figūru. Kāds gan brīnums, ka Džima Kerija atveidotais varonis viņā iemīlējās no pirmā acu uzmetiena.

Keita Vinsleta – kleita no filmas "Titāniks", 1997

Foto: AP/Scanpix

Sirdi plosošajam Džeka un Rouzas mīlas stāstam Valentīna dienā sekojam nu jau divdesmit gadus. Galvenās varones kleitas, bez šaubām, ir viens no krāšņākajiem šīs filmas rotājumiem.

Koko Šanele un mazā, melnā vakarkleita

Foto: Kadrs no filmas/Warner Bros.

Koko Šanelei brīnumainā kārtā ir izdevies radīt nemirstīgu šedevru, jo mode plūst un mainās, bet mazā, melnā vakarkleita paliek aktuāla mūžam.

Frīda Kalo un viņas zaļā kleita

Foto: Miramax/Peter Sorel

Talantīgā meksikāņu māksliniece Frīda Kalo viņas talanta cienītājiem ir atstājusi mantojumā ne vien plašu gleznu kolekciju, bet arī mākslas darbiem līdzvērtīgus tērpus.

Dženifera Lopesa un kleita ar pārdrošo dekoltē

Foto: AFP/Scanpix

Dziedātāja vienmēr ir lepojusies ar savu figūru un izmanto katru iespēju, lai to izceltu. Jāatzīst, ka šis izteiksmīgais tērps šādam mērķim ir vairāk nekā piemērots.

Monika Beluči – kleita no filmas "Brāļi Grimmi", 2005

Foto: Kadrs no filmas/MGM

Nākas piekrist, ka Monika izskatās lieliski jebkādā veidolā, bet šis sārtais tērps ir īsts trāpījums desmitniekā.

Natālija Portmena – kleita no filmas "Zvaigžņu kari", 2002

Foto: Lucasfilm/kadrs no filmas

Viena no visu laiku slavenākajām kinosāgām mums ir dāvājusi ne tikai neaizmirstamu stāstu par labo un ļauno spēku mūžīgo cīņu, bet arī Padmi Amidalu un viņas burvīgos tērpus.

Elzas kleita no Volta Disneja filmas "Ledus sirds", 2013

Foto: AP/Scanpix

Zili–baltā, mirguļojošā Elzas kleita sajūsmā liek aizrauties ne tikai mazu, bet arī lielāku un pavisam lielu meiteņu elpai.

Sāra Džesika Pārkere – kleita no filmas "Sekss un lielpilsēta", 1998

AP/Scanpix

Seriāls "Sekss un lielpilsēta" bija īsts saldais ēdiens visas pasaules modes dāmām – šī baltā kleitiņa ir tikai viens no daudzajiem galvenās varones krāšņajiem un bezgala stilīgajiem tērpiem.

Kembridžas hercogienes Ketrīnas kāzu kleita

Foto: AP/Scanpix

Hercogienes kāzu kleita bija ilgi gaidīts pārsteigums: vienkāršības un elegances apvienojums, papildināta ar garum garu velci, kas bija atsauce uz līgavaiņa mātes, princeses Diānas, kāzu kleitu. Katrīnas kāzu kleita acumirklī iekaroja lielu popularitāti un guva atzinību visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!