Vai atceraties Džūliju Robertsu filmā “Jaukā sieviete”? Brīdī, kad viņa parādījās punktainā smilškrāsas zīda kostīmā, viņa kļuva ievērojama. Punktaini apģērbi ir moderni, un tie var būt gan eleganti dāmīgi (ooo, kundze!), gan traki jocīgi (fiiu!).
Punktiņu, plankumiņu un ‘nierīšu’ ornamenti ir viena no šīs vasaras sezonas karstākajām tendencēm gan virsapģērbos, gan apakšveļā. Tas gan nenozīmē, ka visiem tagad kā trakiem jāstaigā punktainās drēbēs: valkājot no galvas līdz kājām plankumainu apģērbu, no šīs ņirboņas tev ātri vien piemetīsies migrēna. Valkā tos saprātīgos daudzumos, un tie perfekti ‘atdzīvinās’ kopējo izskatu.

Punktiņi, zirnīši, aplīši un … polka

Punktu motīvus angliski dēvē par “polkas” punktiņiem, jo šāda veida audumi parādījās 19. gadsimtā, vienlaicīgi ar polkas dejošanu. Tajā laikā kļuva ārkārtīgi populāras kļuva polkas jaciņas, polkas cepures un pat polkas zeķes.

Tagad nevienam vairs nav zināms, vai šo apģērbu valkātājiem bija aktīvi jāpiedalās polkas dejošanā; visticamāk, ka šī auduma motīva izgudrotājs vienkārši vēlējies gozēties modes progresa saulītē. Mūsdienās jēdziens “polkas punkti” tiek lietots kā skaidra norāde uz īpaši punktaina dizaina materiālu, kuru vārds “punktains” vien nespētu raksturot.

Dīvainās ‘nierītes’ vai psihodēliskie komati?

‘Nierīšu’ motīvus visbiežāk var redzēt uz vīriešu kaklasaitēm, vestēm, kā arī sieviešu svārkiem, kleitām, velveta biksēm, aizkariem, grīdsegām, mēbeļu pārklajiem un citur. ‘Nierīšu’ apdruka atgādina milzīgus, raibus komatus. Tos var veidot visdažādās krāsas, tiklab lieli, kā arī mazi izliekumi, astes, izciļņi un vērpetes vai arī pavisam gludas līnijas.

Līdzīgi kā punktu motīvi, arī ‘nierīšu’ motīvi rada rotaļīgu iespaidu, tādēļ nopietnos apģērbos tie tiek izmantoti mazās devās – uz piedurknēm, bikšu vai svārku apakšmalām, kabatām. Jo vairāk un košāku ‘nierīšu’, jo trakāks iespaids rodas. Ne velti traks ir arī pats šī motīva nosaukums – ‘nierītes’…

Punktiņas pret ‘nierīšu’ meitenēm?

Atkarībā no valkātāja gaumes un stila izjūtas, ‘nierīšu’ motīvu var neuzkrītoši iekļaut klasiskā kostīmā, vai arī padarīt to par psihodēlisku krāsu kokteili, ja ir vēlme izcelties ar kliedzošu stilu. Īpaši populāri ‘nierīšu’ motīvi bija hipiju ziedu laikos, taču arī tagad “Morgan”, “Calvin Klein”, “Etam”, “Top Shop” un citi ir saražojuši pietiekoši daudzus ‘nierīšu’ auduma tērpus, it kā viņiem būtu uzdots nodrošināt ar šādiem apģērbiem vēl viena Vudstokas festivāla dalībniekus.

Arī Latvijas veikalos (piemēram, Rīgas universālveikalā “Centrs”) pašlaik atrodami gan kokvilnas, gan sintētiskie apģērbi (topi, svārki, peldkostīmi un pat kurpes) ar šādu motīvu apdruku vai izšuvumiem, visbiežāk - uz spilgti rozā, oranžas, melnas vai baltas pamatkrāsas. Visi nekad nebūs nierīšu un punktiņu motīvu fani, taču valdošās modes tendences veikalu plauktos spiež uz to, lai šovasar ielās parādītos Punktiņu un Nierīšmeiteņu armādas. Interesanti, kurā pusē būs vairākums?

Vēl tikai daži brīdinājuma vārdi, pirms izmēģināt šos apģērbus uz savas ādas. Esi uzmanīga, valkājot punktainus svārkus, bikses vai apavus, ja ķermeņa apakšējā daļa tev ir pārāk spēcīgas miesasbūves. Piemēram, sarkanas, apspīlētas bikses ar baltiem bumbuļiem un savu kliedzošo “skaties-uz-mani!” attieksmi var pārmērīgi un nevajadzīgi pievērst cilvēku skatienus šai ķermeņa daļai, kuru varbūt tu gribētu padarīt neuzkrītošāku.

Mīlēti vai nīsti, bet punktiņi un ‘nierītes’ ir atgriezušies šīs sezonas modē, šķiet, lai atriebtos visiem citādi domājošajiem. Patiešām, jābūt ar dzelžainu raksturu, lai šovasar neiegādātos vismaz vienu šādu apģērba gabalu vai aksesuāru...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!