Modes untumi parasti jau ir kļuvuši vecmodīgi, tiklīdz par tiem uzzina plašāka sabiedrība. Vai pagājušajā gadā tu redzēji daudzas sievietes valkājam svārkus pāri biksēm? Šādi modes kliedzieni ir tikai mazi zibšņi modes vēsturē.
Katrā sabiedrībā vadošās modes tendences nosaka modes preču pieprasījuma ilgumu, un daudz lielāks pieprasījums ir apģērbiem, kas atbilst vispārpieņemtajām ģērbšanās normām. Tas nozīmē, ka apģērbi, kas atbilst vadošajām modes tendencēm, ir moderni ilgākā laika posmā nekā tie, kuros izpaužas kāda savdabīga modes kaprīze.

No augstāk minētā izriet pirmais stila likums: 2000./01. gada ziemas sezonā tu droši vari iegādāties šobrīd modernos sievišķīgo stilu apģērbus, jo tā ir ļoti plaša tendence, kura būs aktuāla ilgāku laiku.

Otrais stila likums. Melni apģērbi gandrīz vienmēr izskatās:

  • dārgāki,
  • smalkāki,
  • glītāki,
  • nekā tāda paša materiāla apģērbi citā krāsā.

    Trešais stila likums. Nekļūsti par modes upuri. Garderobē jaunās ziemas modes tendences ievies mazās devās.

    • Ja neesi paarliecināta, vai tev piestāvēs kāda no jaunajām krāsām (piemēram, koši rozā), tad pirms apģērbies šādas krāsas apģērbos no galvas līdz kājām, vispirms izmēģini to kā nagu laku vai aksesuārus.
    • Pamēģini, vai tev piestāv lakatiņi vai šallītes ar smalku puķu rakstu – tie vienmēr ir modē.
    • Vari pievienot nelielus kruzuļus kakla izgriezuma daļā vai bārkstiņas gar apakšmalu.
    • Ziemas apģērbos šogad moderni ir nēsāt arī kaut ko daļēji caurspīdīgu, piemēram, zem žaketes caurspīdīgu blūzi, kurai pa virsu ir veste.

    Ceturtais stila likums. Ja tu domā, ka esi pārāk veca, lai kaut ko valkātu (un tu neesi ne Madonna, ne Šēra), tad visticamāk, ka tu domā pareizi. Vienmēr pievērs uzmanību tam, kā tu jūties modernos apģērbos. Ģērbies šiki, bet ne muļķīgi.

    Tai pat laikā, gluži pieņemami ir iegādāties apģērbus, kuri nav paredzēti tavai vecuma kategorijai. Apģērbus vari pasūtīt arī interneta veikalos, un tad tev nebūs jāizliekas, ka pērc tos savai meitai vai māsai.

    Piektais stila likums. Ja tev ir finansiālas grūtības, tad jaunu apģērbu un apavu iegādi atliec uz dažiem mēnešiem un pamēģini iztikt ar to, kas jau ir, vai arī iepērcies lietotu apģērbu veikalos. Lēti moderni nieki, kurus mēdz pirkt tikai pirkšanas pēc, gandrīz vienmēr ir ļoti slikts naudas iztērēšanas veids (ja vien tu neesi astoņpadsmitgadīga skaistule ar perfektu figūru), jo pēc tam var pietrūkt naudas svarīgāku un daudzfunkcionālu apģērbu iegādei.

    Izveido jaunas apģērbu kombinācijas no jau esošās garderobes, maini frizūru, kosmētiku, aksesuārus, vai aizņemies kaut ko no sava mīļotā vīrieša garderobes, kamēr finansiālā situācija uzlabosies. Ļoti pamācoši ir arī modes žurnālos bieži pieminētās epizodes no slavenību dzīves – par to, kā nepārvarama iepirkšanās kāre var izraisīt finansiālu krahu tavā personīgajā budžetā.

    Sestais stila likums. Atdzīvini savu modernas sievietes tēlu, uz laiku atsakoties no sava pierastā ģērbšanās stila.
    Jūties pārāk konservatīva? Iegādājies svārkus ar šķēlumu, platformkurpes vai uzkrītošu rokassomiņu. Klubu karaliene? Pamēģini, kā tev piestāv jaka un pulovers atturīgās krāsās un svārki līdz ceļgaliem. Citiem vārdiem sakot, spēlējies ar apģērbu, un atceries, ka stilam ir jāstrādā tavā labā nevis otrādi.

    Pēc eksperimentiem tu droši vien atgriezīsies atpakaļ pie sava iepriekšējā stila, bet jau ar jaunu pieeju.

    Septītais stila likums. Nekad nevajag modes dēļ upurēt savu profesionālo imidžu. Tāpat kā vasarā tu nevari doties uz darbu bez zeķēm kājās, ja strādā bankā, tāpat arī ziemā tev jādomā par apģērba atbilstību savam profesionālajam tēlam. Caurspīdīgi, apspīlēti, novalkāti vai nevīžīgi apģērbi neveicinās tavu karjeru, neatkarīgi no tā, kādā profesijā tu strādā.

    Daudzi modes novirzieni “sievišķības” vārdā daudzina augstus šķēlumus un dziļus dekoltē, gluži caurspīdīgus un daudzus citus lietišķai sievietei nepiemērotus apģērbus. Taču seksīgs izskats lietišķam stilam nenāk par labu. Nekad.

    Astotais stila likums. Mode ir tikai daļa no pasaules, kas skar tavu personību, un stils – kas palīdz tev sevi parādīt pasaulei. Tādēļ ieteicams vairāk laika un enerģijas ieguldīt savā grāmatu kolekcijā un attiecībās ar citiem cilvēkiem nekā tavā garderobē. Harmonija un personības starojums nekad neizies no modes.

    Devītais stila likums. Ja tev patīk kāds apģērbs, tu tajā labi izskaties, vari to atļauties, tad pērc. Jā, tas ir tik vienkārši.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!