Foto: AFP/Scanpix

Īrijas amatpersonām ar steigu jāmaina uz abortus regulējošie likumi, lai tie atbilstu cilvēktiesību normām, pēc iepazīšanās ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību komitejas kritiku, norāda starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

ANO komiteja, kas uzrauga to, vai valstis ievēro Starptautisko paktu par pilsoņu un politiskajām tiesībām ceturtdien, 24.jūlijā, paziņoja, ka Īrijas abortu likums pārkāpj cilvēktiesības un nopietni pārkāpj valsts starptautiskās saistības.

Komiteju uztrauc tas, ka lielākajā daļu gadījumu aborta veikšana ir krimināli sodāma. Īrijas aborta likums paredz sodu par aborta veikšanu ar brīvības atņemšanu līdz 14 gadiem. Piemēram, sievietēm, kuras ir izvarotas, ir jāiznēsā bērns vai jādodas ārpus valsts, lai veiktu abortu tur, kur tas ir atļauts.

"Amnesty International" Eiropas un Centrālāzijas programmas direktors Džons Daluisens norāda, ka ANO ir devis skaidru signālu Īrijai, ka aborta likums ir jāgroza, tas pārkāpj cilvēktiesību normas. Daluisens uzsver, ka kriminālatbildības piemērošana par abortu ir prettiesiska un diskriminējoša pret meitenēm un sievietēm.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija norāda, ka valstij ir jārada legāla iespēja sievietēm veikt abortu, Īrijai nav tiesības nelegalizēt abortu, paļaujoties, ka sievietes var aizbraukt uz citu valsti un to darīt tur, ir jānodrošina droši un pienācīgi apstākļi, lai to varētu veikt Īrijā un ne pie "kaktu" dakteriem.

ANO komiteja norāda, ka šobrīd Īrijas aborta likums ļauj pārtraukt grūtniecību ļoti retos gadījumos, tas atstāj sievietes ļoti neaizsargātā situācijā. Komiteja norāda arī uz absurdo situāciju, ka veselības aprūpes sniedzējiem var draudēt kriminālatbildība, ja tie ar pacientēm pārrunā aborta iespējas ārpus valsts.

Tāpēc ANO cilvēktiesību komiteja aicina Īrijas amatpersonas pārskatīt tiesību aktus par abortiem, kā arī Īrijas konstitūciju. ANO uzsver, ka likumos ir skaidri jānorāda, kad abortu var veikt, piemēram, izvarošanas, incesta un citos gadījumos.

"Amnesty International" aicina Īriju apņemties īstenot Komitejas ierosinājumus un dekriminalizēt abortu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!