Foto: Shutterstock

Bietes no citiem sakņaugiem izceļas ar lielo cukura saturu (9%), tajās ir daudz nātrija sāļu, no vitamīniem – pārsvarā C vitamīns, raksta "Latgales Laiks". Sarkano biešu sulai un bietēm ir pretvēža iedarbība, tāpat eksperimenti liecina, ka biešu sula var pazemināt asinsspiedienu un palielina fizisko izturību. Tai pašā laikā tā satur daudz toksīnu, kas nozīmē, ka svaigu biešu sulu tīrā un nepārstrādātā veidā daudz dzert nevajadzētu, iesaka euroaptieka.lv.

Biešu ārstnieciskās īpašības nodrošina bietēs esošais sarkanās krāsas pigments betanīns. Tas palīdz aizkavēt sirds un asinsvadu slimības, jo sekmē "sliktā" holesterīna līmeņa samazināšanos un "labā" paaugstināšanos. Sarkanās bietes ir labs folijskābes avots, kas veicina sarkano asinsķermenīšu-eritrocītu veidošanos. Biešu sula noder asins sastāva uzlabošanā vispār, kā arī menstruālo traucējumu novēršanai. Šī sula ir īpaši vērtīga ir mazasinības ārstēšanā.

Biešu sula var paaugstināt darba spējas un uzlabot pašsajūtu. Sarkanās bietes ir labs šķiedrvielu avots, tāpēc tām ir atslābinoša iedarbība uz zarnu traktu, tās mazina toksisko vielu iedarbību un līdz ar to risku saslimt ar resnās zarnas vēzi.

Biešu sula uzlabo aknu funkcijas un normalizē tauku vielmaiņu (rekomendē cilvēkiem ar lieko svaru, ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, ar aknu aptaukošanos).

Biešu sula ir visai stipra un dzerot to vienu pašu, var nedaudz reibt galva vai rasties nelabums. Tomēr tai piemīt attīrošs efekts, tādēļ labāk dzert maisījumu, kurā pārsvarā ir burkānu sula, bet pēc tam pakāpeniski palielināt biešu sulas daudzumu. Pirms lietošanas biešu sulu vislabāk dažas stundas paturēt ledusskapī, noņemt putas un tad lietot kopā ar burkānu sulu attiecībā 1:4. Biešu sulu ieteicams dzert vakarā pirms gulētiešanas. Ja to lieto dienas laikā, biešu sulu ieteicams dzert tikai pirms ēšanas, jo ieņemta pēc ēšanas tā var pastiprināt rūgšanas procesus kuņģa – zarnu traktā. Biešu sulu var atšķaidīt arī ar ūdeni, lai tā nebūtu tik stipra.

Veselības deva profilakses nolūkos – 1 glāze biešu/burkānu sula dienā.

Ja ir paaugstināts asinsspiediens, svaigai biešu sulai var pievienot medu.

Menopauzes laikā svaiga biešu sula labi palīdz pret karstuma viļņiem un svīšanu. Iesaka sajaukt 0,25 glāzes svaigi spiestas biešu sulas ar tējkaroti medus un šo maisījumu izdzert maziem malciņiem visas dienas laikā.

Sarkano biešu sulai un bietēm ir pretvēža iedarbība, tāpat eksperimenti liecina, ka biešu sula var pazemināt asinsspiedienu un palielina fizisko izturību. Tai pat laikā tā satur daudz toksīnu, kas nozīmē, ka svaigu biešu sulu tīrā un nepārstrādātā veidā daudz dzert nevajadzētu.

Enerģijas dzēriens

Samaisa attiecībā 1:1 biešu un kāposta sulu. Dzer maziem malciņiem. Var gatavot no rīta, ņemt līdzi uz darbu, bet jāglabā vēsumā.

Miega eliksīrs

Labākam miegam sajauc vienādās daļās biešu un kartupeļu sulu, iemaisa tajā nedaudz medu. Stundu pirms gulētiešanas lēni apēd septiņas ēdamkarotes šī sīrupa.

Imunitātes dzēriens

Lai stiprinātu imunitāti, jādzer kokteilis, kurā sajauc vienādās daļās biešu sulu un dzērvenes.

Hemoglobīna celšanai

Biešu sula, burkānu sula un medus vienādās daļās. Tur ledusskapī, lieto no rīta pirms ēšanas pa karotei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!