Foto: PantherMedia/Scanpix
Noteikti esi dzirdējis, ka burkānu un citu oranžas krāsas dārzeņu iekļaušana ikdienas uzturā nāk par labu acu veselībai un redzei, un tā ir pilnīga taisnība: tie satur bēta karotīnu, vielu, kas piešķir burkāniem un citiem dārzeņiem oranžu krāsu un cilvēka organismā pārveidojas par A vitamīnu. Tas ir ļoti svarīgs labai redzei un acu veselībai, jo palīdz tīklenei un citam acu daļām darboties nevainojami. Tomēr A vitamīns nav vienīgā viela, kas nepieciešama redzes asumam un mūsu dvēseles spoguļa – acu – veselībai.

Portāls "Health.com" apkopojis citu acu gaišumam svarīgu elementu bagātīgākos avotus, ko noteikti vēlams iekļaut savā ēdienkartē.

Zaļie lapu dārzeņi

Foto: Shutterstock

Zaļie lapu dārzeņi, kā romiešu salāti, ledus salāti, spināti, cigoriņu lapas, mangoldu lapas, virziņkāposti, ir bagātīgi ar luteīnu un zeaksantīnu – šīs vielas ir galvenie cilvēka acs tīklenes pigmenti, kas kā filtrs absorbē kaitīgos ultravioletos starus, kas diemžēl ir arī saules gaismas spektrā. Šīs vērtīgās vielas arī neitralizē kaitīgos brīvos radikāļus, kas izraisa šūnu bojājumus un veicina novecošanu. Tādējādi luteīns un zeaksantīns aizkavē ar novecošanu saistītās acs makulas deģenerācijas un kataraktas veidošanos un redzes zudumu, noskaidrojuši zinātnieki.

Olas

Foto: Shutterstock

Arī olas dzeltenumā atrodams daudz luteīna un zeaksantīna, kā arī cinka – tā ir lieliska kombinācija acu veselībai un gaišumam, portālam "Health.com" norādījis acu ārsts Pauls Dohertijs (Paul Dougherty), kurš vada redzes lāzerkorekcijas klīniku "Dougherty Laser Vision" Losandželosā (ASV). Luteīns un zeaksantīns, kā jau minēts, absorbē kaitīgos ultravioletos starus, kā arī neitralizē brīvos radikāļus, kas ir vieni no galvenajiem labas redzes ienaidniekiem.

Pierādīts, ka cilvēkiem, kuri pietiekamā daudzumā lieto luteīnu un zeaksantīnu saturošus pārtikas produktus, lēnāk attīstās tādas ar novecošanu saistītas acu slimības kā katarakta un acs makulas deģenerācija. Pētījumi liecina arī, ka pietiekams cinka daudzums ikdienas uzturā palēnina acs makulas deģenerācijas attīstību un novecošanas izraisītu redzes zudumu.

Citrusaugļi un ogas

Foto: Shutterstock

Kā ogas (īpaši upenes, dzērvenes, jāņogas, meža un dārza zemenes, mellenes, ķirši), tā citrusaugļi ir lieliski C vitamīna avoti. Šis imunitātei svarīgais vitamīns ir ļoti būtisks arī acu veselībai, jo, kā liecina pētījumi, uzņemt pietiekamā daudzumā, aizkavē kataraktas un acu makulas deģenerācijas attīstību.

Viens no labākajiem C vitamīna avotiem ir upenes – pietiek ar sauju jeb aptuveni 35 gramiem melno ogu, lai uzņemtu C vitamīna ieteicamo diennakts devu.

Mandeles

Foto: Shutterstock

Mandeles ir pārpilnas ar E vitamīnu, kas, uzņemts pietiekamā daudzumā, gluži tāpat kā C vitamīns, aizkavē acs makulas deģenerācijas un kataraktas attīstību, liecina pētījumi.

Notiesājot sauju mandeļu (aptuveni 30 gramus), var uzņemt pusi no dienā nepieciešamās E vitamīna devas.

Treknas zivis

Foto: Shutterstock

Tādas zivis kā tuncis, lasis, forele, skumbrija un anšovi ir bagātīgas ar DHS jeb dokosaheksānskābi – tā ir omega 3 taukskābe, kas atrodama cilvēka acs tīklenē un ir svarīga acu veselībai – pierādīts, ka zems tās līmenis ir saistīts ar sausās acs sindromu, portālam "Health.com" norādījis Džimijs Lī (Jimmy Lee), refraktīvās ķirurģijas vadītājs Montfioras Medicīnas centrā ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!