Foto: PantherMedia/Scanpix
2015. gads straujiem soļiem tuvojas izskaņai, un gada pēdējais mēnesis – decembris – lielākajai daļai no mums ir steigas un rosības pilns. Vēl tik daudz lielāku un mazāku darbiņu ir jāpaspēj izdarīt!

Dāvanu gādāšana, apsveikumi, mājas rotāšana, domas par to, ko celt svētku galdā un ko vilkt mugurā, eglītes lūkošana… Tas viss nodarbina mūsu prātus šajā pirmssvētku laikā. Arī radio, televīzijā un internetā atskaņotās Ziemassvētku dziesmas un tematiskās pārraides, kā arī veikalu skatlogos un pilsētā izliktās Ziemassvētku dekorācijas arvien uzstājīgāk liek manīt, ka svētki drīz būs klāt.

Lai Ziemassvētku un Jaungada svinības varētu patiešām izbaudīt, visu tām nepieciešamo vērts sagādāt jau mēneša sākumā, savukārt, plānojot ikdienas ēdienkarti, noteikti nevajadzētu ļauties tumšā un visnotaļ pelēcīgā laika radītajai kārei pēc dažādiem našķiem.

Vislabāk noskaņojuma uzlabošanai un imunitātes stiprināšanai ēst to, kas audzēts pašu zemē. Mums ir tik daudz veselīgu un vitamīniem bagātu produktu! Piemēram, bietes var izmantot gan salātos, gan sautējumos un zupās. Savukārt burkānus un seleriju saknes var grauzt tāpat vien vai spiest sulās. Arī zaļie seleriju kāti ir ļoti veselīgi un vērtīgi. Tiem piemīt lieliskas organismu attīrošas īpašības, tāpēc pievieno tos, piemēram, salātiem, smalki sakapājot, vai arī liec klāt sautējumiem.

Ziemā arī biežāk būtu jāceļ galdā ēdieni, kas gatavoti no minerālvielām un karotinoīdiem bagātīgajiem ķirbjiem un kabačiem, kā arī no veselīgajiem galviņkāpostiem, neaizmirstot arī spēcīgo puravu, kam, starp citu, tā uzglabāšanas laikā vitamīnu daudzums pat palielinās.

Desertiem un to rotāšanai lieliski derēs smiltsērkšķu ogas, dzērvenes un brūklenes, kas uzglabājamas bez termiskas apstrādes un ir bagātīgas ar vērtīgiem vitamīniem, mikroelementiem un antioksidantiem.

Tā kā Ziemassvētkos iekrīt Pilnmēness atslodzes diena, tad ir lieliska iespēja svētku galdā celt nevis tradicionālo cūkas šņukuru, auksto gaļu un kotletes, bet gan veselīgus augļu un dārzeņu ēdienus, improvizējot ar to pagatavošanas iespējām.

Decembrī labākās dienas ātrākai svara zaudēšanai ir laiks no 1. līdz 11. datumam, kā arī no 25. decembra līdz mēneša beigām. Mēness šajā laikā dilst, tāpēc, ierobežojot sevi ēšanā, liekais svars pazudīs ātrāk.

Savukārt no 11. līdz 25. decembrim Mēness augs un šajā laikā nevajadzētu aizrauties ar neveselīgiem un trekniem produktiem, jo liekās kalorijas ātri vien tiks noglabātas tauku rezervēs un no tām nebūs tik viegli atbrīvoties.

Turpinājumā piedāvājam dažas veselīgas un sildošas sautējumu un zupu receptes, ko pagatavot gardās pusdienās vai vakariņās.

Vistas gaļas un konservētu tomātu sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sautējums, kurā lielisku garšu veido ne vien konservētie tomāti un vista, bet arī druska karija pastas, svaigie čili pipari un kurkuma. No čili klātbūtnes šķīvī nevajag baidīties – maltīte nebūs pārmērīgi asa, ja čili tiks pienācīgi iztīrīts no sēkliņām.

Lasīt vairāk

Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas sautējums ar dārzeņiem kafijas mērcē

Foto: Shutterstock

Šim sautējumam var izmantot liellopa krūšu vai šķiņķa gabalu. Tas gatavosies lēnām, toties rezultāts būs patiesi gards.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Sautēta jēra gaļa ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīgs un sildošs jēra gaļas sautējums, tik piemērots vēsākā un mitrākā dienā. Sautējumam vispiemērotākais būs jēra plecs vai stilbs. Gaļu sagriež gabaliņos, bet kaulu, sutinot gaļu, arī liek katlā, lai mērce būtu spēcīgāka un aromātiskāka.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Ātrā Savojas kāpostu zupa spāņu gaumē ar čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zupa, kurā šoreiz izcelsies nevis pievienotās garšvielas, bet gan pašas sastāvdaļas – Savojas kāposts, kartupeļi, sīpoli un kreptīgās čorizo desas šķēlītes. Ja nu bez sāls un pipariem absolūti nevar iztikt, tad zupai pievieno drusciņu garšvielu.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī

Foto: Privātais arhīvs

"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!

Lasīt vairāk

Sildošā brieža gaļas zupa ar rožu kāpostiem

Sildoša briežu gaļas zupa vēsākam laikam. Tasty.lv rudens zupu konkursam to iesūtījusi lasītāja Daiga. Šī zupiņa ir sātīga un sildoša, norāda Daiga.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili

Foto: Privātais arhīvs

Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājam "Zupas konkursa" ietvaros.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!