Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavasarī saulīte ar katru dienu kļūst arvien rotaļīgāka un koķetāka. Tās pieskārienos vairs nav ziemas skarbā asuma. "Mosties, kusties un dzīvo!" tā aicina, un pat vislielākie slaisti pavasaros kļūst mundrāki un rosīgāki.

Līdz ar dabu arī mūsu ķermenis uzsāk savu lielo attīrīšanās programmu caur pirmajām pavasara noguruma pazīmēm, pilošiem deguniem un citām kaitēm.

Kāpēc pavasarī vairāk slimojam? Martu savā ziņā var dēvēt par aknu aktivitātes laiku, kad tās sāk darboties intensīvāk un mūsu organisms attīrās. Gadījumā, ja organismā ir pārlieku daudz toksīnu, tad, aknām kļūstot rosīgākām, var aktivizēties arī dažādas kaites, kas līdz šim neizpaudās.

Lai uzlabotu aknu darbību, ieteicams atteikties no treknu un grūti pārstrādājumu produktu lietošanas, īpaši vēlu vakarā. Protams, arī alkohola lietošana aknas ietekmē negatīvi. Jāpiebilst, ka postošu ietekmi uz organismu atstāj arī mūsu negatīvās domas, neapmierinātība, sevī turēts aizvainojums, dusmas un stress. Tātad jo veselīgāka būs mūsu ēdienkarte un tīrākas domas, jo labāk darbosies organisms un mūsu pašsajūta – uzlabosies.

Runājot par atslodzes dienām martā, īpaši jāizceļ 9. un 23. datums. Tās ir dienas, kad notiks Saules un Mēness aptumsumi. Jaunmēnesī, 9. martā, piedzīvosim pilnu Saules aptumsumu, bet Pilnmēnesī, 23. martā – pusēnas Mēness aptumsumu. Abi šie aptumsumi Latvijā gan nebūs redzami. Tā kā aptumsumu dienās nav ieteicama pilnīga badošanās, tad šo dienu atslodzei labāk izvēlēties dažādus salātus, zaļos kokteiļus, smūtijus vai augļu un dārzeņu sulas.

Turpinājumā piedāvājam dažas veselīgas un gardas receptes figūrai draudzīgu salātu pagatavošanai. Lai garšo!

Ducis ideju košajiem brokoļiem vieglās un gardās maltītēs

Foto: Shutterstock

Brokoļi ir ļoti vērtīgs un veselīgs dārzenis, kas ir arī košs un uzmundrinošs, ar savu izskatu uz šķīvja vien uzlabojot garastāvokli. Turklāt ikvienam, kurš piedomā pie saviem kilogramiem, ar brokoli vajadzētu būt uz "tu".

Veselīgas vakariņas vienā šķīvī: septiņi bagātīgi salāti darbadienām

Foto: Shutterstock

Veselīga maltīte nebūt nenozīmē garlaicīgus dārzeņus, jau apnikušās krēmzupas vai plikus vārītos rīsus. Lai kārtīgi paēstu un remdētu izsalkumu, bet tajā pašā laikā rūpētos arī par savu figūru, vakariņās var pagatavot graudaugiem, dārzeņiem un pat augļiem bagātus salātus. Tie ne tikai uz šķīvja izskatīsies apetītlīgi, bet arī garšos fantastiski!

Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock

Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti

Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Pīles salāti ar sulīgo mango un granātāboliem

Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Zaļie salāti ar saldi skābo balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem varēs greznot jebkuru viesību galdu. Salātiem vispiemērotākais būs mīkstais un svaigais kazas siers, bet mērces akcentiem izvēlies sezonālās ogas, žāvētas dzērvenes un grauzdētas pistācijas. Īpaši piemērotas ir avenes, bet to vietā vari izmantot arī kazenes, mellenes, zemenes vai jauktas ogas. Arī pistāciju vietā vari izmantot jebkādus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Cukīni salāti ar fetas sieru un kuskusu

Foto: Publicitātes foto

Superātra recepte. Vienkāršas un garšīgas darba dienas vakariņas gatavas 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Zeltaini dzeltenie salāti ar āboliem, sēnēm un upenēm

Foto: Publicitātes foto

Ļoti ātri pagatavojami siltie salāti, kuros sēnes saspēlējas ar āboliem un ogām. Neparasta garšu kombinācija, bet, reiz izmēģināta, tiek baudīta atkal un atkal! Ja vēlies, papildini salātus ar karamelizētiem sīpoliem vai apceptiem ķirštomātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!