Bišu zelts - medus. Kādas ir tā labās un ne tik labās īpašības?
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ieguvumu no medus lietošanas uzturā ir tik daudz, ka tos visus pat nevar uzskaitīt, tomēr arī pārspīlēt nevajag, jo tas satur ļoti daudz cukura, tāpat svarīgi izvēlēties dabīgas izcelsmes medu ar konkrētām īpašībām, ja vēlamies tiešām palīdzēt savam organismam.

"Medus ir viens no bišu produktiem, kas palīdz dažādu veselības problēmu novēršanā. To lieto profilaktiskos nolūkos, pie elpceļu saslimšanām, pret bezmiegu un pat uz brūcēm," stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. "Tomēr, aptuveni 82% no medus veido cukuri, tāpēc, lai arī medus satur dažādus antioksidantus, enzīmus un, nelielos daudzumos, vitamīnus un minerālvielas, ikdienā to karotēm ēst nevajadzētu. Lai tas paliek kā profilaktisks/ārstniecisks līdzeklis, ko lietojam nelielās devās."

Viņa arī iesaka, ja ir jāizvēlas, ko labāk likt pie tējas - cukuru vai medu, noteikti vērtīgāks būs medus, bet tikai tad, kad tēja padzisusi, lai karstums neiznīcinātu tā labās īpašības. "Cepot kūkas vai citus ēdienus, medu izmantot nevajadzētu, jo karstajās temperatūrās tā vērtība ievērojami mazinās, kā arī var veidoties kancerogēni savienojumi."

Ieteikums! Noteikti izvēlies dabīgi ievāktu medu, kas nav rūpnieciski apstrādāts un ar pievienotu cukura sīrupu. Ja vēlies uzņemt vairāk antioksidantu, izvēlies tumšākas krāsas medu, piemēram, griķu medu.

Source info

rutks.lv


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl