Foto: PantherMedia/Scanpix
Ieguvumu no medus lietošanas uzturā ir tik daudz, ka tos visus pat nevar uzskaitīt, tomēr arī pārspīlēt nevajag, jo tas satur ļoti daudz cukura, tāpat svarīgi izvēlēties dabīgas izcelsmes medu ar konkrētām īpašībām, ja vēlamies tiešām palīdzēt savam organismam.

"Medus ir viens no bišu produktiem, kas palīdz dažādu veselības problēmu novēršanā. To lieto profilaktiskos nolūkos, pie elpceļu saslimšanām, pret bezmiegu un pat uz brūcēm," stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. "Tomēr, aptuveni 82% no medus veido cukuri, tāpēc, lai arī medus satur dažādus antioksidantus, enzīmus un, nelielos daudzumos, vitamīnus un minerālvielas, ikdienā to karotēm ēst nevajadzētu. Lai tas paliek kā profilaktisks/ārstniecisks līdzeklis, ko lietojam nelielās devās."

Viņa arī iesaka, ja ir jāizvēlas, ko labāk likt pie tējas - cukuru vai medu, noteikti vērtīgāks būs medus, bet tikai tad, kad tēja padzisusi, lai karstums neiznīcinātu tā labās īpašības. "Cepot kūkas vai citus ēdienus, medu izmantot nevajadzētu, jo karstajās temperatūrās tā vērtība ievērojami mazinās, kā arī var veidoties kancerogēni savienojumi."

Ieteikums! Noteikti izvēlies dabīgi ievāktu medu, kas nav rūpnieciski apstrādāts un ar pievienotu cukura sīrupu. Ja vēlies uzņemt vairāk antioksidantu, izvēlies tumšākas krāsas medu, piemēram, griķu medu.

Dabīgs enerģijas avots

Foto: Shutterstock

Medus ir lielisks dabīgais ogļhidrātu avots, kas sniedz spēku un enerģiju organismam, tādēļ tas ieteicams sportistiem un tiem, kas strādā fizisku darbu, raksta portāls health.com. Šis dabīgais saldinātājs palielina arī izturību un mazina nogurumu. Medū esošo glikozi organisms spēj ātri absorbēt un pārvērst enerģijā.Medu var izmantot arī, lai saglabātu stabilu cukura līmeni asinīs.

Lūk, daži padomi, lai šīs labās īpašības izmantotu:

1. Nākošajā reizē, pirms došanās uz treniņu, apēd karoti medus, lai būtu enerģija pilnvērtīgākai sportošanai.

2. Ja no rīta jūties apātisks un nomākts, tad nevis sniedzies pēc bundžas gāzēta enerģijas dzēriena, bet pamēģini medu. Apēd tostermaizi ar medu vai pieliec to tējai cukura vietā,.

3. Tāpat, ja bērniem skolā ir grūti tikt galā ar fizisko slodzi, vērts iedot viņiem pusdienām līdzi dažas sviestmaizes ar medu un sviestu vai no rīta dot izdzert glāzi silta medus ūdens ar citronu. 

Imūnsistēmas stiprināšanai

Foto: Shutterstock

Vēl viena no medus labajām īpašībām ir tā, ka tas stiprina imūnsistēmu. Tas ir antibakteriāls un darbojas kā antioksidants, tādēļ palīdz uzlabot imūnsistēmu un ļauj organismam cīnīties ar dažādām kaitēm un saslimšanām. Medū ir pat vitamīni!

Padoms! Sāc katru rītu ar paštaisītu veselības dzērienu. Recepte: Tējkarote medus, sula no pus citrona un pus glāze silta ūdens. Sajauc to visu un izdzer! 

Ievainojumiem un apdegumiem

Foto: DELFI

Gadu tūkstošiem ilgi medus ir zināms kā antiseptisks līdzeklis, ko izmanto arī brūču un apdegumu ārstēšanā, jo medū ir vielas, kas iznīcina dažādas baktērijas un palīdz pret infekcijām. Tāpat medus palīdz dzīšanas procesā. To var izmantot arī, mājas apstākļos pagatavojot kompreses artrīta sāpju mocītām locītavām, jo medus palīdz gan pret sāpēm, gan noņem pampumu.

Pret paģirām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad nākošajā dienā pēc alkohola lietošanas piecelies ar mokošām paģirām, cīņā pret tām  vari lietot arī medu. Medus nekairinās un nenodarīs pāri kuņģim, kā arī satur tādus dabīgos cukurus, kas veicina alkohola vielmaiņas uzlabošanos un ātrāku alkohola pārstrādi. Tāpat medū esošie cukuri "cīnās" ar pamazināto cukura līmeni organismā. 

Padoms! Ņem 15 mililitrus medus, 80 mililitrus apelsīnu sulas un 70 mililitrus dabīga jogurta. To visu samaisi līdz sanāk viendabīga masa un iegūit labu līdzekli pret paģirām. ASV un Anglijā uz paģirām vienkārši iesaka apēst medusmaizi.

Iekaisušām balss saitēm

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visiem zināma tautas recepte ir medus saaukstēšanās reizēs. Pateicoties medus antibakteriālajām īpašībām, tas ne tikai mazina kakla sāpes, bet arī nogalina baktērijas, kas izraisa infekcijas. 

Profesionāli dziedātāji bieži vien pirms uzstāšanās lieto medu, lai nomierinātu balss saites.

Padoms!Ja sāp kakls, ik pēc divām stundām apēd karoti medus vai izskalo kaklu ar maisījumu, kas sastāv no divām ēdamkarotēm medus, četrām ēdamkarotēm citrona sulas un šķipsniņas sāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!