Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja bieži nevari sagaidīt nākamo ēdienreizi, šīs deviņas veselīgās un figūrai draudzīgās uzkodas palīdzēs remdēt izsalkumu, vēstī žurnāls "Time".

Daži eksperti gan uzskata, ka vārdu savienojums "veselīgas uzkodas" ir oksimorons (pretrunīgas nozīmes vārdu saistījums, piemēram, vissaldākās mokas – red.). Viņuprāt, cilvēka organisms nav veidots tā, lai pielāgotos mūsdienās tik populārajam ieradumam starp ēdienreizēm piestūķēt vēderu ar dažādām uzkodām.

"Pat trīs maltītes dienā varētu būt par daudz," saka doktors Valters Longo (Valter Longo), Dienvidkalifornijas Universitātes Ilgmūžības institūta direktors.

Gavēšana un ilgāki pārtraukumi bez ēšanas, kad gremošanas traktam ir iespēja atpūsties no pārtikas pārstrādāšanas, ļauj organismam iedarbināt dažādus organismu atveseļojošus un līdz ar to mūžu pagarinošus procesus, jo tam visa enerģija nav jātērē gremošanai, "Time" teicis uzturzinātnes profesors Luidžī Fontana (Luigi Fontana) no Vašingtonas Universitātes Sentluisā.

Tātad šie speciālisti nepiekrīt, ka veselīgas uzkodas var ēst, kad vien vēlies. Taču, ja līdz nākamajai ēdienreizei nekādi nespēj nociesties, lūk, dažas apetīti remdējošas, veselīgas uzkodas, kas zinātniskos pētījumos atzītas par labām esam!

Foto: Shutterstock

Skābēti kāposti

Kaudzēm pētījumu liecina, ka skābēti produkti labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru. Skābēšanas procesā kāpostos savairojas laktobaktērijas, kas, kā izpētīts, palīdz mazināt apetīti un normalizēt cukura līmeni asinīs. Tomēr vienmēr pārliecinies, ka kāpostiem, ko izvēlies, nav pievienots ārkārtīgi daudz cukura.

Pistācijas

Gan veseliem pieaugušajiem, gan tādiem, kas cieš no vielmaiņas traucējumiem, piemēram, cukura diabēta, pistācijas palīdz mazināt izsalkumu, vienlaikus veicinot insulīna izdali pēc maltītes, vēstī "Time".

2015. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri iekļāva uzturā pistācijas, pēc 10 nedēļām uzlabojās veselībai labvēlīgo nepiesātināto taukskābju līmenis asinīs un, tieši pretēji, mazinājās nelabvēlīgo taukskābju līmenis.

Zirņi

Izpētīts, ka, iekļaujot maltītē vai uzkodā zirņus vai citus pākšaugus, cilvēks jūtas par 31 procentu labāk paēdis. Tāpat pākšaugu cienītāji var lepoties ar labāku zarnu veselību un vēdera izeju, secināts Austrālijā veiktā pētījumā. Ja kārojas ko uzkost, izmēģini humusu un zirņu plācenīšus!

Spināti

Spināti, iespējams, nav pati pievilcīgākā uzkoda, taču tie un citi lapu dārzeņi satur tilakoīdus jeb hlorofilu saturošas membrānas, kas veicina sāta sajūtu un mazina kāri pēc saldumiem, liecina 2015. gadā zviedru zinātnieku veikts pētījums. Tikai labāk nevāri spinātus, bet dod priekšroku svaigiem: augstā temperatūrā iet bojā trīs ceturtdaļas no tajos esošajām vērtīgajām vielām.

Foto: Shutterstock

Pupiņas

Pupiņas ir viens no pirmajiem produktiem, ko dietologi min, kad tiek lūgts ieteikt kaut ko, kas ātri remdē apetīti un uz ilgu laiku sniedz sāta sajūtu, jo tās ir pārpilnas ar gremošanas procesus palēninošām šķiedrvielām un apetīti remdējošām olbaltumvielām. Pat tiem, kuru mērķis nav nomest lieko svaru, pupiņu pievienošana ēdienkartei beidzas ar atbrīvošanos no dažiem kilogramiem, atklāts pētījumā, kas 2016. gadā publicēts "American Journal of Clinical Nutrition".

Ingvers

Ir gūti pārliecinoši pierādījumi, ka ingverā ir vielas, kas, līdzīgi kapsaicīnam asajos piparos, paātrina vielmaiņas procesus organismā, vienlaikus mazinot apetīti, norāda "Time". Pamēģini uzrīvēt mazliet svaiga ingvera pupiņām vai spinātiem!

Foto: Shutterstock

Olas

Cieti novārītas olas, iespējams, ir pati sātīgākā uzkoda pasaulē. Olas ir bagātīgs olbaltumvielu avots, kā arī liek kristies hormona grelīna līmenim, kas atbildīgs par izsalkuma sajūtu. Jā, arī olas dzeltenumu var droši ēst, tagad saka eksperti.

Popkorns

Tici vai ne, bet popkorns ir vērtīgām vielām bagātīgs, sātīgs pilngraudu produkts. Lai arī bļodiņā ar uzpūsto popkornu patiesībā ir daudz gaisa, nostrādā acu apmāns – cilvēkam šķiet, ka viņš ir apēdis ļoti daudz, tāpēc apetīte norimstas. Veikalos nopērkamajās, mikroviļņu krāsnī pagatavojamajās popkorna paciņās gan parasti ir pievienots daudz neveselīgu pārtikas piedevu, tāpēc visveselīgākais un figūrai draudzīgākais būs mājās gatavots popkorns. Kā to pagatavot, lasi šeit.

Kafija

Kafijas tasīte droši vien nav pirmā, pēc kuras sniedzies brīdī, kad moka izsalkums. Taču kafijas dzeršana mazina organismā hormona grelīna līmeni, kas atbildīgs par izsalkuma sajūtu, izpētījuši vācu un austriešu zinātnieki. Daudzos pētījumos zinātnieki nonākuši pie secinājumiem, ka kafija palīdz saglabāt normālu ķermeņa svaru un pat pagarina dzīvildzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!