Foto: Shutterstock

Ikviens ir "izbaudījis" nepatīkamās sajūtas, ko sagādā iekaisis un sāpošs kakls, un zina, cik ļoti tās var ietekmēt ierasto dienas ritmu. Tādēļ gadu gaitā tautā atrastas daudzas efektīvas receptes, kā ar dabiskiem un viegli pieejamiem līdzekļiem kakla sāpes un arī krekšķēšanu mazināt vai pat novērst. "Rutks" apkopoja populārākās no tām.

Visas kā viena gan vislabāk palīdz tad, ja tiek liktas lietā, tikko slimība sākusies. Jūti, ka kakls kļuvis tāds kā jutīgs, un ir skaidrs, ka taisās uz sāpēšanu? Tas ir īstais brīdis, kad izmantot kādu no tautas receptēm! Ja kakla iekaisums jau krietni ielaists, ļoti iespējams, jau būs nepieciešama ārstēšana ar medikamentiem vai pat antibiotikām un bez ārsta padoma neiztikt.

Arī ķeroties pie dabiskiem līdzekļiem kakla sāpju ārstēšanai, svarīgi atcerēties tautas atziņu – kas par daudz, tas par skādi. Daudzi, gribot pēc iespējas ātrāk tikt vaļā no kakla sāpēm, pārcenšas – pārāk bieži un cītīgi skalo kaklu, pārlieku aizraujas ar stipru tautas līdzekļu lietošanu, lieto pārāk karstas tējas. Tā iespaidā kakla gļotāda var sākt sāpēt nevis no vīrusa izraisīta iekaisuma, bet gan pārkairinājuma. Tāpēc – visu ar mēru!

Nedrīkst aizmirst, ka saaukstēšanās un kakla sāpju gadījumā jācenšas dzert pēc iespējas vairāk šķidruma (ūdens, ārstniecisko tēju, vislabāk – kumelīšu, kliņģerīšu, salvijas vai ceļteku, kam piemīt lokāla pretiekaisuma iedarbība), vienkārši izsakoties, skalot vīrusus ārā no organisma. Bet nevajag domāt – jo karstāks dzēriens, jo labāk! Tā var drīzāk kaitēt rīkles gļotādai. Prātīgāk dzert siltus dzērienus un arī kakla skalošanai izmantot siltu, nevis karstu šķidrumu.

Sīpols ar medu

Nomizo sīpolu un smalki sagriez. Samaisi ar medu. Proporcija – 1 pret 1. Dabisks, organismu spēcinošs pretsaaukstēšanās līdzeklis gatavs! Pagaidi, līdz tas sāk suloties, un ēd vesels! Vislabāk notiesāt visu maisījumu vienā reizē, nevis glabāt vairākām. Svaigs tas ir efektīvāks. Izmanto pret klepu un kakla sāpēm.

Līdzekļa efektivitātei rodams arī skaidrojums – sīpola, gluži tāpat kā ķiploka sula, satur fitoncīdus jeb tā dēvētās dabiskās antibiotikas, kas iznīcina nelabvēlīgās baktērijas un kavē to vairošanos.

Foto: Shutterstock

Dziedinošā ķimeņu eļļa

Melno ķimeņu eļļai piemīt kā antibakteriālas, tā kakla gļotādu dziedējošas īpašības. Ja sāp kakls, īsi pirms gulētiešanas iedzer ēdamkaroti ķimeņu eļļas un dažas minūtes nenorijot paturi rīklē. Mazliet paskalini. Ķimeņu eļļa iznīcina iekaisumu izraisošos mikroorganismus un nomierina iekaisušo gļotādu. Ja noķer pašu slimības sākumu, no kakla iekaisuma var tikt vaļā pat ar vienu šādu procedūru.

Ja ir arī paaugstināta ķermeņa temperatūra, kas kakla sāpju gadījumā nav nekāds retums, vari pagatavot krūzi spēcinoša dzēriena, kurā viena no sastāvdaļām ir ķimeņu eļļa. Uzvāri melno tēju un, pirms likt klāt pārējos komponentus, nedaudz atdzesē. Ja tās temperatūra būs augstāka par 40 grādiem, ies bojā vairums vērtīgo bioloģiski aktīvo vielu, kas ir pārējos komponentos, kas jāpievieno tējai. Ja nav vaļas gaidīt, atvēsināšanai pielej drusciņ piena. Pievieno tējai divas tējkarotes medus un septiņus pilienus ķimeņu eļļas. Samaisi un dzer uz veselību! Šādu dzērienu ieteicams izdzert divas trīs reizes dienā.

Krustnagliņa sūkājamo tablešu vietā

Krustnagliņas satur antibakteriālas un pretiekaisuma vielas, tādēļ kakla sāpju gadījumā vari sūkājamo tablešu vietā gluži vienkārši pazelēt krustnagliņu. Tā atsvaidzinās arī elpu.

Priežu skuju uzlējums

Nelielā katliņā sakapā 100 gramus priežu skuju un aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens. Katliņu ietin dvielī vai segā un ļauj pāris stundu nostāvēties, tad nokās. Pēc garšas pievieno cukuru un pa mazam malciņam dienas gaitā izdzer. Var gatavot arī termosā.

Rutka pretklepus sīrups

Rutkā ir daudz vērtīgu vielu, kā arī dabiskās antibiotikas fitoncīdi, tomēr tas ir visai ass, tādēļ kakla sāpju un klepus uzveikšanai vislabāk pagatavot rutka sīrupu.

Tas ir pavisam vienkārši – ņem prāvu rutku, izgreb tā viduci, bet ne līdz pašai mizai – atstāj vismaz centimetru biezu sieniņu. Ieliec izgrebtajā rutkā prāvu karoti medus, uzliec kādu vāciņu (derēs maza apakštasīte) un atstāj uz kādu laiku, lai sulojas un izveidojas sīrups. Atkarībā no rutka lieluma un citiem faktoriem, sīrups pietiekamā daudzumā izveidosies dažu stundu līdz diennakts laikā. Ieteicams to gatavot vakarā un atstāt uz nakti, tad no rīta noteikti jau būs izveidojies sīrups.

Rutka sīrupu var pagatavot arī, sarīvējot rutku un apberot ar cukuru vai aplejot ar medu. Bērniem lieto pa tējkarotei, bet pieaugušajiem – pa ēdamkarotei ik pēc stundas.

Foto: F64

Vecais, labais ķiplociņš

Ja nekur nav jāiet un nebiedē ne visai tīkama smaka no mutes, cīņā pret kakla sāpēm vari ņemt talkā veco, labo ķiplociņu, kas satur jau minētos fitoncīdus, kuri nonāvē patogēnos mikrobus. Ja sāp kakls, ik pa laikam iemet mutē ķiploka daiviņu, kārtīgu sakošļā un norij. Atkārto šo procedūru ik pēc dažām stundām.

Ja košļāt ķiploku šķiet par traku, vari pagatavot ķiploku ūdeni: 100 gramus ķiploku sasmalcini, aplej ar pusglāzi istabas temperatūras ūdens, sešas stundas ļauj nostāvēties, tad izkās. Ar iegūto uzlējumu skalo kaklu.

Pikantā ingvera tēja

Varbūt mūsu senči ingveru nepazina, taču mūsdienās pikantā ingvera saknes tēja ar medu un citronu kļuvusi par vienu no populārākajām tautas metodēm gan saaukstēšanās profilaksei, gan ārstēšanai. Sagriez nelielu gabaliņu ingvera saknes ripiņās (var arī sarīvēt), uzlej glāzi karsta ūdens, pievieno citrona šķēlīti un saldumiņam medu – dzēriens, kas baciļiem un vīrusiem ļoti nepatīk, gatavs! Vari arī dzērienā iepeldināt dažas dzērvenes. Pilnīgi visas dzēriena sastāvdaļas palīdz mazināt saaukstēšanās simptomus, tai skaitā kakla sāpes un klepu.

Foto: Shutterstock

Medus ūdens

Medus ne tikai satur vērtīgas vielas, bet tam arī piemīt antibakteriālas īpašības, tādēļ tas lieliski noder kakla infekciju ārstēšanai. Ieliec glāzē ar siltu (ne karstu!) ūdeni četras ēdamkarotes medus, kārtīgi samaisi un izdzer. Procedūru atkārto 2–3 reizes dienā, kamēr būsi vesels kā rutks.

Silts piens ar medu

Uzsilda glāzi piena aptuveni līdz 40 grādiem, pievieno divas tējkarotes medus un kārtīgi izmaisa. Pienu svarīgi nepārkarsēt, citādi, pievienojot medu, ies bojā liela daļa tajā esošo vērtīgo vielu. Vēl pievieno nedaudz sviesta un naža galu sodas, kam ir antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība. Dzēriens palīdz pret kakla sāpēm un klepu, mazinot iekaisumu, mīkstinot un nomierinot iekaisušo kakla gļotādu.

Jiftīgais novārījums ar ķimenēm un konjaku

Stāsta, ka, lietojot šīs pēc tautas receptes gatavotās zāles, kakla sāpēm vajadzētu ievērojami mazināties un rīšanai kļūt vieglākai jau pēc divām stundām.

Kafijas dzirnaviņās samaļ pusglāzi melno ķimeņu (var arī nemalt, bet no maltām ķimenēm līdzeklis sanāks efektīvāks), pārlej ar pusotru glāzi ūdens un 15 minūtes vāra. Sanāks kafijas biezumiem līdzīga masa. To izkāš caur sietiņu, iegūto novārījumu atšķaida ar ceturtdaļglāzi ūdens un atkal uzkarsē. Noņem no uguns, pievieno novārījumam ēdamkaroti konjaka, un zāles ir gatavas! Tās jādzer ik pēc pusstundas pa vienai ēdamkarotei.

Zālēm vajadzētu palīdzēt tikt galā ar kakla sāpēm četru stundu laikā. Ja efekta nav, visticamāk, kakla iekaisums jau ir pārāk nopietns un jākonsultējas ar ārstu.

Foto: Shutterstock

Dzērveņu uzlējums

Paņem saujiņu dzērveņu, ieber krūzē, ar stampiņu sastampā, uzlej ne pārāk karstu ūdeni, samaisa un dzer. Dzērvenes satur benzoskābi, kas iznīcina gan baktērijas, gan vīrusus un nomāc to attīstību. Tajās ir arī vērtīgais C vitamīns, kas spēcina imūno sistēmu. Lielisks dzēriens arī saaukstēšanās profilaksei.

Dzērvenes var arī samīcīt ar medu. Paņem ēdamkaroti šāda maisījuma un kādu laiku patur mutē, ļaujot tam iedarboties. Šādu procedūru atkārto divas trīs reizes dienā.

Kurkumas maisījums

Šī garšviela, iespējams, ir baciļu ļaunākais bieds, tādēļ to plaši izmanto Indijā, kur ir problēmas ar sanitāro normu ievērošanu. Pustējkaroti kurkumas samaisa ar tējkaroti medus un trīs reizes dienā dažas minūtes patur mutē šo maisījumu, lai tas labāk iedarbojas.

Skalošana ar sāls vai kurkumas ūdeni

Viens no labi pārbaudītiem un visai efektīviem veidiem, kā tikt galā ar kakla sāpēm, ir skalošana. Ar regulāru skalošanu ik pēc stundas vai divām no mutes dobuma un rīkles tiek izskaloti iekaisuma izraisītāji. Tomēr jāatceras, ka pārspīlēt nedrīkst, un jau tā iekaisušo gļotādu pārlieku kairināt nebūtu vēlams, tāpēc šķidrumus, ar ko skalot kaklu, nevajadzētu taisīt pārlieku stiprus vai karstus vai skalot kaklu pārāk bieži.

Klasisks līdzeklis no vecmāmiņu krājumiem ir skalošana ar sālsūdeni. Pusglāzē remdena ūdens izšķīdina pustējkaroti sāls, un ar šķīdumu pāris minūtes cītīgi skalo rīkli.

Efektīvs līdzeklis pret kakla sāpēm ir arī kurkumas pulveris, kas atrodams veikalu garšvielu plauktos. Tas darbojas gluži kā dabas dota antibiotika, nonāvējot iekaisumu izraisošos baciļus. Kakla skalošanai glāzē ūdens ieteicams izšķīdināt tējkaroti sāls un tikpat kurkumas pulvera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!