Foto: Shutterstock
Protams, augļos dabiski esošais cukurs nav gluži tas pats baltais, kristāliskais pulveris, kas atrodas cukura traukā. Ja ir izvēle starp vienu un otru, priekšroka noteikti dodama augļos esošajam. Un tomēr – ar dabisko cukuru ļoti bagātīgi augļi ir bagātīgi arī ar kalorijām. Tātad ar tiem var panašķoties, taču pārlieku aizrauties ar to ēšanu gan nevajadzētu, citādi var ciest slaidā līnija. "Rutks" apkopoja piecus augļus, kas satur visvairāk cukura, un piecus, kuros tā ir vismazāk.

Daudziem ir maldīgs priekšstats, ka augļus var ēst, cik vien lien, un nebaidīties, ka tas atstās kādas sekas uz auguma aprisēm. Tā tomēr nav – kalorijas ir un paliek kalorijas, vienalga, vai tās uzņem treknas gaļas vai augļu veidā.

Tas, ka auglis satur daudz cukura, gan nenozīmē, ka tas jāizsvītro no ēdienkartes pilnīgi un pavisam. Bez cukura augļos ir arī daudzas vērtīgas vielas. Kā vēstī sena latviešu gudrība – visu var ēst, tikai ar mēru. Dikti cukurotiem augļiem šis mērs būs mazāks, nekā tiem, kas satur maz cukura.

Pieci augļi, kas satur visvairāk cukura

Foto: PantherMedia/Scanpix

Liči

Apēdot tasi (aptuveni 200 gramus) šo augļu, tu saņemsi īstu cukura trieciendevu – 29 gramus. Ņem vērā, ka pieļaujamā cukura dienas deva ir 50 grami jeb 10 tējkarotes. Tātad divas tases liči augļu jau ir par daudz, turklāt jāņem vērā, ka noteikti cukuru uzņemsi arī ar citiem produktiem. Tajā pašā laikā – puslitra pudelītē gandrīz jebkuras limonādes ir visas 10 tējkarotes cukura…

Nesteidzies vilkt treknu svītru pāri šim eksotiskajam auglim. Lai arī cukuroti, tase liči augļu tevi pārpārēm nodrošina ar organismam nepieciešamo kalciju – tajā ir aptuveni 136 miligrami kalcija (ieteicamā dienas deva ir 75 miligrami). Protams, liči augļos ir arī citi vērtīgi elementi – C un B6 vitamīns, kālijs, Lai šis auglis nestu labumu, nevis liekos tauciņus, ievēro mērenību un vairāk par tasi dienā labāk neēd.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīģes

Vīģes tiek uzskatītas par luksus klases augli un ne velti – 200 grami vīģu satur aptuveni 27 gramus cukura, tikpat, cik viens šokolādes batoniņš. Tiesa, atšķirībā no konfektes vīģes ir bagātīgas arī ar šķiedrvielām, kāliju un citām vērtīgām vielām. Žāvētās vīģēs cukura, protams, ir vēl vairāk.

Foto: Shutterstock

Mango

Spilgtais mango auglis šķiet pats vasaras un saules iemiesojums, taču tasē jeb aptuveni 165 gramos gabaliņos sagriezta mango ir aptuveni 23 grami cukura. Tajā pašā laikā mango satur arī daudz vērtīgu vielu. Tasē mango slēpjas trešdaļa organismam dienā nepieciešamās A vitamīna devas, gādājot par acu veselību, bet ar C vitamīnu tase mango gabaliņu organismu nodrošinās pilnībā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Čerešņa jeb saldie kirši

Standarta glāzē (200 ml) saldo ķiršu slēpjas veseli 18 grami cukura. Tādēļ nav brīnums, ka tos gribas bāzt mutē citu pēc cita gluži kā saldas konfektes.

Ķirši, kā jau visi augļi, satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Tie, it īpaši saldie, ir izslavēti ar to, ka uzlabo miegu, jo bagātīgi satur melatonīnu jeb tā dēvēto miega hormonu. Tos iesaka notiesāt aptuveni divas stundas pirms miega.

Foto: Shutterstock

Vīnogas

Glāze jeb aptuveni 150 grami kā sarkano, tā zaļo vīnogu satur 15 gramus cukura. Gardās ogas gan noteikti nav smādējamas, jo bez cukura bagātīgi satur arī šķiedrvielas, antioksidantus (starp tiem A un C vitamīnu), kā arī kāliju, kalciju, dzelzi un citas minerālvielas.

Pieci augļi, kas satur vismazāk cukura

Foto: Shutterstock

Avokado

Avokado daudzi uzskata par dārzeni, jo tas nepavisam nav salds. Un ne velti, jo viens auglis satur tikai aptuveni gramu cukura.

Avokado satur ļoti daudz mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju, kas labvēlīgi iespaido sirds un asinsvadu veselību, mazinot holesterīna līmeni asinīs un kavējot aterosklerozes attīstību. Avokado ātri rada sāta sajūtu, līdz ar to pēc tā ēšanas tik ātri atkal neuzbango ēstgriba.

Avokado ir bagātīgs ar A un C vitamīnu, kā arī kalciju un dzelzi.

Foto: Shutterstock

Dzērvenes

Šīm ogām vienmēr vajadzētu būt mājās uz galda, jo tās ne vien satur maz cukura, bet arī ir ļoti veselīgas. Standarta glāzē (200 ml) dzērveņu ir vien 4 grami cukura.

Foto: Shutterstock

Avenes

Lai gan šķiet ļoti saldas un gardas, avenes ir figūrai ļoti draudzīgas ogas – glāzē aveņu ir vien 5 grami cukura. Tajās ir arī ļoti daudz vērtīgu vielu. Tāpēc aveņu sezonā vari bez bažām ēst šīs gardās ogas, cik vien vēlies.

Foto: Shutterstock

Kazenes

Glāze kazeņu satur aptuveni 7 gramus cukura. Kazenes ir bagātīgas ar A, C, K un E vitamīnu, satur kāliju, varu un magniju. Tajās ir arī daudz citu bioloģiski aktīvu vielu, piemēram, polifenoli un antociāni, kas palīdz saglabāt veselu sirdi un asinsvadus, kā arī mazina ļaundabīgo audzēju veidošanās risku.

Foto: LETA

Zemenes

Arī zemenēm vasarā vari dot zaļo gaismu – lai arī saldas, 200 grami ogu satur vien 7 gramus cukura. Tam līdzi nāk arī 85 miligrami C vitamīna, kas nodrošina organismam nepieciešamo diennakts devu (75 mg) ar uzviju.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Womanshealth.com, Zdorovie.com un Healthyeating.sfgate.com un Mango.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!