Foto: Shutterstock
Dzelzs ir ļoti nozīmīga minerālviela cilvēka organisma funkciju nodrošināšanai. Ja tās trūkst, cilvēkam var rasties problēmas ar dažādām orgānu sistēmām, tāpēc ir ļoti svarīgi parūpēties, lai dzelzs daudzums organismā būtu pietiekams. Dzelzi, tāpat kā citas uzturvielas, vislabāk uzņemt ar pārtiku, tāpēc piedāvājam iepazīties ar vairākiem produktiem, kas ir vērtīgi tās avoti.

Kā skaidro "Vivendi" uztura speciāliste Jeļena Pavlova, dzelzs ir ļoti nepieciešama hemoglobīna veidošanai, bet hemoglobīns atbild par skābekļa nogādāšanu cilvēka audos. Dzelzs trūkums ietekmē vairākas organisma sistēmas, piemēram, sirds un asinsvadu sistēmu, elpošanas sistēmu, nervu sistēmu. Ja cilvēkam pietrūkst dzelzs, tiek ietekmēta sirdsdarbība (tā paātrinās), var rasties elpošanas grūtības slodzes laikā un mainīties noskaņojums, pasliktinās imunitāte, nagu un matu stāvoklis, āda iegūst bālu nokrāsu. No dzelzs trūkuma cieš arī atmiņa un koncentrēšanās spējas.

"Ļoti svarīgi ir tas, ka tad, ja bērniem trūkst dzelzs, var samazināties gan svara, gan augšanas dinamika. Bērniem ļoti svarīgi uzņemt dzelzi pietiekamā daudzumā," piebilst speciāliste.

Cilvēki nereti domā, ka gaļa, it īpaši aknas, ir vienīgais dzelzs avots, bet tā nebūt nav. Vērtīgo minerālvielu var atrast arī augu izcelsmes produktos un pat šokolādē. Iedvesmojoties no "Healthline", piedāvājam iepazīties ar vairākiem dabīgiem dzelzs avotiem.

Gliemenes

Foto: Shutterstock
Gliemenes ir uzturvielām bagāta delikatese. Tās visas ir ļoti bagātīgs dzelzs avots, bet īpaši vērtīgas ir mīdijas un austeres. Dažās gliemenēs var būt pat 28 miligrami dzelzs uz katriem 100 gramiem produkta. Tomēr jāņem vērā, ka citās vērtīgo minerālvielu var būt krietni mazāk.

Jāpiebilst, ka gliemenēs esošo dzelzi cilvēka organismam ir daudz vieglāk absorbēt nekā to, ar ko bagāti ir dažādi augu valsts produkti. Tajās ir arī daudz citu vērtīgu vielu. 100 grami gliemeņu satur vidēji 26 gramus olbaltumvielu, 37 procentus no dienā ieteicamā C vitamīna daudzuma un krietnu devu B12 vitamīna.

Spināti

Foto: ""Purina"
Mazās, zaļās spinātu lapiņas (un arī ne tik mazās) ir uzturvielām bagāts produkts, kuru iecienījuši tievētāji, jo spinātos ir ļoti maz kaloriju. 100 gramos termiski apstrādātu spinātu ir 3,6 miligrami jeb piektā daļa no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma. Neskatoties uz to, ka spinātos esošā dzelzs viena pati cilvēka organismā uzsūcas visai slikti, nevajadzētu domāt, ka tā organismā nenonāks. Spinātos ir daudz C vitamīna, kas uzlabos dzelzs uzsūkšanos.

Spinātos ir arī daudz citu vērtīgu vielu, piemēram, antioksidanti, kas samazina vēža un iekaisuma risku. Lai tie uzsūktos organismā, spinātus ieteicams lietot kopā ar veselīgām taukvielām, piemēram, olīveļļu.

Uztura speciāliste Eva Kataja gan ir norādījusi, ka ar spinātu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt, neskatoties uz visām to pozitīvajām īpašībām: "Ja pēc spinātu porcijas kokteilī vai sautējumā rodas caureja, esat pārspīlējuši. Tikmēr, kamēr pievienojat pa dažām saujām spinātu pie sava smūtija vai omletes, viss ir kārtībā."

Aknas un citi dzīvnieku izcelsmes dzelzs avoti

Foto: Shutterstock
Gaļa ir ļoti vērtīga un uzturvielām bagāta. Aknas, nieres, smadzenes un sirds ir salīdzinoši populāri produkti, un visi šie orgāni satur ļoti daudz dzelzs. Tāpēc ieteikums cilvēkiem, kas cieš no anēmijas, lietot uzturā aknu plācenīšus vai aknu pastēti, nebūt nav peļams.

100 grami liellopu aknu satur 6,5 miligramus jeb 36 procentus no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma. Gaļai piemīt arī citas vērtīgas īpašības, piemēram, tajā ir daudz olbaltumvielu, kā arī B vitamīna, vara un selēna. Tāpat gaļā ir daudz holīna (B grupas vitamīniem piederoša viela), no kā trūkuma cieš ļoti daudzi cilvēki. Aknās ir arī daudz A vitamīna.

Pākšaugi

Foto: Shutterstock
Pupiņas, zirņi, lēcas, turku zirņi un sojas pupiņas – tie ir daži no zināmākajiem pākšaugiem, un tie visi ir bagāti ar dažādām uzturvielām. Pākšaugi ir bagātīgs dzelzs avots, tāpēc tie ir ieteicami veģetāriešiem un vegāniem. Porcija (apmēram 200 gramu) vārītu lēcu satur 6,6 miligramus dzelzs, kas ir 37% no dienā nepieciešamā uzturvielas daudzuma. Pākšaugi ir arī vērtīgs folijskābes, magnija un kālija avots.

Ir arī izpētīts, ka pupiņas un citi pākšaugi ieteicami diabēta pacientiem, jo palīdz mazināt iekaisumu. Tāpat tie ir ieteicami cilvēkiem ar metabolisko sindromu, jo palīdz samazināt sirds slimību risku. Pateicoties augstajam šķiedrvielu daudzumam produktā, pākšaugi var būt noderīgi, lai atbrīvotos no liekā svara. Tie palīdz radīt sāta sajūtu un samazināt uzņemto kaloriju daudzumu.

Lai uzlabotu dzelzs uzsūkšanos organismā, pākšaugus ir ieteicams uzņemt kopā ar C vitamīnu. Tas nozīmē, ka pākšaugu ēdienus ieteicams papildināt ar vitamīniem bagātu salātu devu vai tiem pievienot tomātus, zaļumus un citus ar C vitamīnu bagātus produktus.

Sarkanā gaļa

Foto: Shutterstock
Sarkanā gaļa ir barojoša un uzturvielām bagāta. Tā satur arī dzelzi – 100 gramos maltas liellopu gaļas ir vidēji 2,7 grami jeb 15 procenti no dienā nepieciešamā dzelzs daudzuma. Gaļa satur arī daudz citu vērtīgu uzturvielu – cinku, selēnu, olbaltumvielas, kā arī vairākus B grupas vitamīnus.

Ir izpētīts, ka cilvēkiem, kas uzturā lieto gaļu (arī putnu gaļu) un zivis, retāk novēro dzelzs tūkumu organismā. Gaļa ir viens no labākajiem divvērtīgās dzelzs avotiem. Divvērtīgā dzelzs cilvēka organismā uzsūcas labāk nekā augos esošā trīsvērtīgā dzelzs. Tāpat ir izpētīts, ka gaļā esošā dzelzs organismā uzsūcas labāk nekā tā, kas atrodama dažādos uztura bagātinātājos.

Tumšā šokolāde

Foto: Shutterstock
Tumšā šokolāde ir ne tikai ļoti gards, bet arī vērtīgs produkts. Un tev nebūt nav jāapēd visa šokolādes tāfelīte, lai uzņemtu dzelzi, – 28 gramos tumšās šokolādes ir 3,3 miligrami dzelzs. Tie ir 19 procenti no dienā nepieciešamā dzelzs daudzuma. Nelielajā šokolādes devā ir arī 25 procenti no dienā nepieciešamā vara un 16 procenti no vajadzīgā magnija daudzuma.

Tāpat šokolādē ir šķiedrvielas, kas labvēlīgi ietekmē zarnu baktērijas. Turklāt našķī esošie antioksidanti var būt vērtīgāki par tiem, kas atrodami mellenēs. Tumšā šokolāde noderēs arī sirds slimību riska mazināšanai. Tomēr atceries, ka veselībai nevar palīdzēt pilnīgi visas šokolādes – tas attiecas tikai uz našķi, kurā kakao daudzums ir vismaz 70 procenti.

Uzzināt vairāk par šokolādes ietekmi uz veselību, kā arī iepazīties ar gardu ēdienu receptēm, kurās izmantot rūgteni saldo kārumu, tu vari šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!