Foto: Shutterstock
Tiem, kam ir grūtības izdzert ieteicamo dienas devu ar ūdeni, tā saucamais ''detox'' ūdens noteikti ir pateicīgs veids, kā šo nepieciešamību padarīt garšīgāku un tādā veidā arī izdzert lielāku daudzumu ūdens. Ieteikumus par šī ūdens labvēlīgo ietekmi uz organismu un izmēģināšanas vērtas garšu kombinācijas iesaka uzņēmuma ''OnPlate'' uztura speciāliste Līga Balode.

Modes untums vai vērtīgs ieteikums?

Pēdējā laika aktualitāte veselīga dzīvesveida piekritēju vidū ir detox ūdens, kas pēc būtības ir ar dažādām ogām, dārzeņiem un garšvielām papildināts ūdens, lai veicinātu sekmīgāku organisma attīrīšanu un uzlabotu vielmaiņu. Vaicājot uztura speciālistei, vai sabiedrībā izskanējušām frāzēm par to, ka detox ūdens ir lielisks līdzeklis organisma attīrīšanai un tauku sadedzināšanai, ir taisnība, saņemam atbildi, ka ūdens ir pats galvenais un tas noteikti dara to labāko mūsu organismam, un arī pievienotās sastāvdaļas var sniegt mums nepieciešamo, taču nevarētu šo tendenci uzskatīt par revolucionāru brīnumlīdzekli. Ja ūdens ikdienā tiek dzerts pietiekamos daudzumos, tad tiks panākts tas pats rezultāts, bet, protams, detox ir pateicīgs kārdinājums, kā sev vai citiem rast iespēju dzert vairāk ūdeni.

Uztura speciāliste Līga stāsta, ka īpaši vasaras sezonā ir svarīgi dzert vēl vairāk ūdeni, un šī aktualitāte ar ogu, dārzeņu un pat garšvielu papildināšanu ir radoša pieeja, kā izdzert vairāk ūdens un kā papildus apgādāt organismu ar tam nepieciešamajām vielām, ko sniedz pievienotās sastāvdaļas. Īpaši svarīgi ir izmantot to, kas ir pieejams sezonā, tāpēc, ja nav kārdinājums ēst avenes, mellenes, zemenes, citrusus, ingveru, gurķus un citus vitamīnu avotus svaigā veidā, tad detox ūdens ir viens no veidiem, kā ''nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu''. Starp citu, šis ir arī pateicīgs veids, kā bērnam radīt kārdinājumu dzert ūdeni, nevis pārsaldinātās sulas un limonādes, kas pavisam noteikti neaizstāj ūdens lietošanu.

Labas garšas kombinācijas

Ūdenim ar detoksikācijas iedarbību lietošanas iespējas ir ļoti dažādas un šajā jomā nav striktu noteikumu, ar ko drīkst un ar ko nedrīkst papildināt ūdens glāzi. Uztura speciāliste iesaka izvēlēties to, kas ir sezonā aktuāli, tāpēc šobrīd ūdens trauku var papildināt ar avenēm, mellenēm, kazenēm, piparmētru, zemenēm, jāņogām, gurķiem, arbūzu un citiem pieejamiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Noteikti pieminēšanas vērti ir citrusaugļi, kas satur daudz C vitamīna, tāpēc pāris šķēlītes piešķirs ūdenim patīkamu garšu, smaržu un arī vērtīgo vielu.

Garšaugi un garšvielas – neatklātā pasaule ūdens glāzē

Ne tikai iepriekš pieminētās sastāvdaļas var pievienot ūdens glāzei, bet arī dažādas garšvielas un garšaugus, kas apgādās organismu ar nepieciešamajiem antioksidantiem. Speciāliste iesaka izmēģināt kanēli, dilles, baziliku, timiānu, rozmarīnu, piparmētru, fenheli, krustnagliņas, kardamonu, anīsu un citas garšu kombinācijas. Garšaugi ir bagāti ar ēteriskajām eļļām, un tās noteikti pozitīvi ietekmē organisma darbību, tāpēc pēc katra gaumes un vēlamā efekta izvēlies tīkamāko garšu, ar ko izveidot detox ūdeni.

Optimālais ūdens dzeršanas daudzums un biežums

Vecais, labais teiciens ''kas par daudz, tas par skādi'' ir vietā arī šajā jomā, jo, lai arī lielākajai daļai ir grūtības izdzert minimālo ūdens daudzumu, taču nevajadzētu arī pārspīlēt ar ūdens dzeršanas apjomu, it īpaši tad, ja ir nieru darbības traucējumi. Ja ūdens vienā reizē tiek dzerts ļoti daudz (5 litri un vairāk), nieres nespēj izvadīt lieko ūdeni un rodas ūdens intoksikācija, stāsta speciāliste. Vajadzība pēc ūdens ir 35 ml un vienu kilogramu ķermeņa masas dienā. Tātad, ja cilvēka svars ir 70 kilogrami, tad dienas laikā jāuzņem 2-2,5 l ūdens. Bet, ja cilvēks pastiprināti svīst fiziskas slodzes vai karstuma dēļ, vajadzība pēc ūdens ievērojami pieaug, tāpat vajadzība pēc ūdens palielinās, pastiprināti lietojot olbaltumvielas un sāļus ēdienus.

Kas attiecas uz ūdens dzeršanas režīmu, speciāliste iesaka lielāko ūdens devu dzert dienas pirmajā pusē – no rīta un pa dienu, savukārt vakarā to lietot mazākos apjomos un divas stundas pirms gulētiešanas nedzert nemaz. To būtu svarīgi ievērot, jo arī organismam ir jāatpūšas. Vēl kāds interesants fakts par ūdens dzeršanas īpatnībām saistās ar to, kāda ir ūdens temperatūra. Ūdens, kas ir istabas vai cilvēka ķermeņa temperatūrā, organismā uzsūksies ātrāk, turpretim auksts ūdens organismam būs vēl jāsasilda, lai tas varētu tikt uzsūkts, taču tas nebūt nenozīmē, ka no vēsas ūdens glāzes vasaras tveicē vajadzētu atteikties, stāsta speciāliste.

Ūdens ar detoksikācijas iedarbību - arī bērniem?

Ja detox ūdens ir iecienīts arī bērniem, tad vajadzētu ievērot, lai netiktu lietots pārāk koncentrēts un stiprs ūdens, piemēram, ar ingveru un citronu. Bērniem tomēr vislabāk dot atšķaidītu un ne tik garšā spēcīgu ūdeni, savukārt pieaugušie var eksperimentēt ar garšu un sastāvdaļu daudzumu. Visgardākais rezultāts detox ūdenim būs tad, ja tas tiks gatavots iepriekšējā dienā un uz nakti atstāts ledusskapī ievilkties, bet, arī tikko pagatavots, tas būs veselīgs un gards slāpju remdēšanai un organisma attīrīšanai.

Lasīt vairāk

Ūdens ar mellenēm un apelsīniem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!