Foto: PantherMedia/Scanpix

Granātābolu sezona ir tieši ziemā. Tas nozīmē, ka pašlaik tie ir pieejami lielā daudzumā un par labām cenām. Izrādās, šie augļi ir ne vien krāšņi un garšīgi, bet arī ļoti veselīgi. Tajos ir ļoti daudz organismam nepieciešamu minerālvielu un vitamīnu, kas uztura speciālistiem šo augli liek celt goda vietā. Turklāt, izmantojot pareizo tehniku, granātābolu nomizošana nesagādās grūtības.

Iespaidīgs devums veselībai

Granātābolus cilvēki lieto gan svaigā veidā, gan dzerot to sulu, gan pievienojot dažādiem ēdieniem, piemēram, sulām. Visos gadījumos cilvēks uzņem ļoti daudz vajadzīgu minerālvielu un vitamīnu. "Authority Nutrition" raksta, ka granātābolos ir tādas ķermenim vajadzīgās vielas, kā šķiedrvielas, proteīns, C vitamīns, K vitamīns, kālijs un folijskābe.

Granātābolos ir arī citas veselības uzturēšanai ļoti nepieciešams vielas, piemēram, tādas, kas samazina iekaisuma risku. Tāpat tas ir noderīgs, lai samazinātu krūts un prostatas vēža risku, kā arī mazinātu asinsspiedienu. Izrādās, ka, regulāri lietojot uzturā granātābolus, asinsspiedienu var samazināt tikai divu nedēļu laikā. Šī krāšņā augļa lietošana uzturā var samazināt arī sirds slimību risku.

Foto: Shutterstock
Tāpat jāpiebilst, ka granātāboliem piemīt arī antibakteriāla un antivīrusu iedarbība, kā arī īpašības, kas palīdz uzlabot atmiņu un fizisko veselību.

Var ēst bez raizēm

Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka granātāboli ir tiešām veselīgi un tos var ēst patiešām daudz, jo kaitīgu vielu šajos augļos nav. "Vienīgais risks būtu uzņemt par daudz cukura, tāpēc kilogramiem tos ēst nevajadzētu. Ja no tiem spiež sulu, tad arī ar tās dzeršanu nevajadzētu aizrauties, ja vien nav paaugstinātas fiziskās aktivitātes," piebilst Kataja.

Speciāliste norāda, ka šis košais un neparastais auglis ir bagātīgs antioksidantu avots. To ieteicams ēst gan vienu pašu, gan kā piedevu dažādiem ēdieniem.

Mizot nav sarežģīti

Liela daļa cilvēku šos augļus izvēlas nelietot, jo uzskata – to ēšana ir sarežģīts un ķēpīgs process. Tomēr izrādās, ka tā nebūt nav. Tos nomizot un gardajām sēkliņām tik klāt ir patiesi vienkārši. Atliek tikai pārgriezt augli šķērsām uz pusēm. Pēc tam malas ar rokām nedaudz jāpaplēš, lai izkustas sēkliņas. Pēc tam virs platas bļodas augļa pusītes izdauza ar koka karoti.

Plašāka informācija par granātābola izvēli veikalā, mizošanu un izmantošanu kulinārijā ir pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!