Foto: Shutterstock

Tuvojoties pludmales sezonai, teju katrs ir pārskatījis savu ēdienkarti, tiecoties pēc labākas fiziskās formas un slaidāka auguma. Tomēr nereti vēdera apjomu vizuāli palielina tā pūšanās, uzkrājoties gāzēm un radot acīmredzamu apjoma palielināšanos, kā arī fizisku diskomfortu. Šai sakarā piedāvājam mediķu ieteikumus, kas ļaus teju nekavējoties padarīt vēderu slaidāku, novēršot gāzu uzkrāšanos!

Atsakies no košļājamās gumijas! Gāzes vēderā rodas zarnu mikroflorā esošo baktēriju reakcijas dēļ, tām mijiedarbojoties ar atsevišķos produktos esošām vielām. Īpaši labvēlīgu vidi baktērijām rada mākslīgie saldinātāji, kas ir atrodami teju visu košļājamo gumiju sastāvā. Tāpat vēdera gāzes ierosina gumijas košļāšanā norītais gaiss, tam uzkrājoties zarnu traktā.

Nepārēdies! Ja pavērosi bērnus, redzēsi, ka viņi nekavējoties atsakās no ēdiena vai dzēriena, ja jūtas paēduši un vairs nejūt izsalkumu. Diemžēl dzīves laikā mēs šo spēju kontrolēt savu apetīti zaudējam , burtiski izstaipot kuņģi, tāpēc pārēšanās rezultātā ciešam no gremošanas traucējumiem, kuru skaitā ir arī lieko gāzu uzkrāšanās, radot fizisku diskomfortu.

Ieteikumi, kā noteikt optimālo maltītes lielumu.

Pārskati ēdienkarti! Ļoti iespējams, gāzes vēderā rada noteikti pārtikas produkti, kuros esošās vielas reaģē ar zarnu mikroflorā esošajām baktērijām. Gāzes vēderā ierosina artišoki, sparģeļi, brokoļi, Briseles kāposti, kāposti, ziedkāposti, selerijas, sīpoli, zirņi un saldie kartupeļi. Tāpat diskomfortu var radīt pākšaugi un augļi – āboli, plūmes, bumbieri, aprikozes, arbūzi, persiki un žāvēti augļi. Līdzīgas sajūtas var ierosināt arī piena un pilngraudu produkti, īpaši, ja tos savā starpā kombinēsi, piemēram, pēc griķu ēšanas izdzerot kafiju ar pienu.

Gāzu uzkrāšanos zarnu traktā ierosina arī pārmērīgi saldi un sāļi produkti, tiem aizturot organismā ūdeni, kā rezultātā rodas pūšanās sajūta. Visticamāk, arī tu pēc čipsu, sāļo riekstiņu un citu našķu baudīšanas jūti fizisku diskomfortu, īpaši, ja ēdienkarti papildina arī gāzēti dzērieni.

Alerģijas. Ļoti iespējams, gāzu uzkrāšanos vēderā ierosina laktozes vai glutēna nepanesamība, kas mūsdienās kļūst arvien izplatītāka. Tiesa, ne vienmēr cilvēki ir informēti par savu veselības stāvokli, par alerģiju pat nenojaušot.

Lūk, viss, kas tev jāzina par glutēna nepanesamību.

Iekļauj savā uzturā probiotiskās baktērijas! Lai uzlabotu vēdera darbību un mazinātu tā pūšanos, iekļauj savā ēdienkartē produktus, kuru sastāvā ir probiotiskās baktērijas, piemēram, bezpiedevu jogurtu un lakto. Tāpat probiotikas vari uzņemt ar uztura bagātinātāju palīdzību, piemēram, jogurta kapsulu veidā.

Palielini fizisko aktivitāšu īpatsvaru! Nereti gāzes vēderā uzkrājas arī kustību trūkuma dēļ. Iespējams, to esi piefiksējusi pēc garas birojā pavadītas dienas, kuras laikā esi vien sēdējusi. Lai atgūtu labsajūtu, veic fiziskās aktivitātes – dodies pastaigā, skrien vai brauc ar skrituļslidām, apmeklē jogas nodarbību vai nodarbini sevi kā citādi!

Izvadi no organisma lieko šķidrumu! Ja jūti, ka organismā ir uzkrājies liekais ūdens, ātrākais un efektīvākais veids, kā to izvadīt, ir, palielinot uzņemtā šķidruma daudzumu un tā organismu "izskalojot". Pievieno ūdenim citronu vai gurķi, tā mazinot skābo vidi organismā, un tava pašsajūta, veselība un izskats ātri vien uzlabosies.

Par neparastiem ūdens trūkuma simptomiem organismā lasi šeit!

"Veselības Centra 4" un "Capital Clinic Riga" gastroenterologa Hosama Abu Meri ieteikumi

Resnās zarnas spiediens un gaisa "burbuļi", kas nāk ārā, ir vēdera pūšanās jeb meteorisms. Tas liecina par to, ka uzturā tiek lietoti daži produkti, kas netiek labi sagremoti vai arī ir citi iemesli:

• Pēdējā laikā lietojat vienus un tos pašus produktus un daudz, piemēram, saldumus vai piena produktus;

• Ir mikrofloras disbalanss, īpaši, ja cilvēks nesen lietojis antibiotikas.

Protams, ir vēl dažādi citi iemesli, piemēram, parazītu infekcijas, resnās zarnas iekaisums u.c. Iespējams, iemesls var būt arī stress vai nervozitāte.

Lai risinātu šo problēmu, jāizvairās no saldumu un piena produktu lietošanas, jāēd biežāk un mazākas porcijas, kursa veidā jālieto probiotiķi, kas satur lakto un bifidobaktērijas.

Ja tas nepalīdz, jāvēršas pie speciālista, lai pēc nepieciešamo izmeklējumu veikšanas, noteiktu precīzu diagnozi un noteiktu vispiemērotāko ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!