Foto: DELFI

Siers savā daudzu tūkstošu gadu ilgajā evolūcijas gaitā kļuvis par daudzu kultūru neatņemamu un ļoti nozīmīgu tradīciju un sastāvdaļu, tomēr tā darināšana joprojām attīstās un pilnveidojas. Arī latviešiem tieši dzeltenais siera ritulis ir neatņemama Jāņu sastāvdaļa, gan tādēļ, ka simbolizē saulīti, gan tādēļ, ka senos laikos tieši piena ap šo laiku netrūka, bet ar gaļu un citām ēdamlietām vasaras sākumā vēl bija, kā bija, bet arī tādēļ, ka tas ir ļoti veselīgs un gards produkts.

Sieru iegūst, sarecinot piena olbaltumvielu - kazeīnu. Pasaulē ir vairāki tūkstoši dažādu siera šķirņu ar atšķirīgu ķīmisko sastāvu, sensorajām īpašībām un tehnoloģiskā procesa īpatnībām. 

Kā jau minēts siers satur daudz veselīgo olbaltumvielu, tam ir lieliska uzturvērtība, it īpaši, ja tas gatavots no lauku piena, kur govis tiek ganībās un ēd zāli. Tas satur vērtīgus vitamīnus, kā, piemēram, D un K2, kas palīdz nogādāt kalciju uz kauliem un zobiem, kā arī omega – 3 taukskābes. Siers satur svarīgas minerālvielas kā kalciju, cinku, fosforu un citas. Principā to varētu dēvēt par vienu no labākajiem un nepieciešamākajiem produktiem kaulu veselībai, jo, bieži ēdot sieru, iespējams uzņemt vai visu nepieciešamo kalcija dienas devu.
Foto: Shutterstock

Vislabāk izvēlēties sieru ar zemu tauku saturu un gatavotu no īsta piena, tad tas būs īsti veselīgs.

Jāpiebilst gan, ka, piemēram, kausētos sierus nevajadzētu bieži lietot uzturā, jo tajos ir ļoti augsts transtaukskābju saturs, uzsver speciālisti. Salīdzinājumā ar cietajiem sieriem, mīkstie sieri satur vairāk nātriju, kas padara šādu pārtiku nevēlamu tiem, kuriem ir hipertonija vai citas sirds asinsvadu saslimšanas. Jāuzmanās arī ar ļoti sāļiem sieriem.

Foto: DELFI

Ja runājam tieši par Jāņu sieru, tad tā neatņemama sastāvdaļa ir ķimenes. Latviešu ēdienkartē ķimenei kopš sendienām goda vieta. Vienmēr augsti vērtēta ķimeņu dziednieciskā iedarbība – tās uzlabo gremošanu, veicinot intensīvu barības vielu uzsūkšanos. Šī auga sēklām piemīt spēja mazināt drudzi, asināt redzi, stiprināt sirdi šī muskuļa vājuma un mazspējas gadījumā. Tāpat ķimenes īpaši ieteicamas jaunajām māmiņā, jo palīdzēs radīt vairāk piena mazulim.

 Eva Kataja, veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste un bloga "dabigsuzturs.lv" autore par siera veselīgumu:


"Lai siers būtu tiešām veselīgs, tam ir jābūt īstam sieram, nevis siera izstrādājumam! Jāņu siers ir viens no labākajiem siera veidiem, jo tam nav liels tauku saturs, kā tas mēdz būt pūdētajiem sieriem. 

Jāņu siers satur salīdzinoši daudz olbaltumvielu un maz sāls. Vispār sierā var paslēpties diezgan daudz sāls, piemēram, fetas vai brī sierā, tāpēc ar tā patēriņu jāuzmanās cilvēkiem, kam sāls daudzums uzturā jāierobežo.

Siers ir ieteicams produkts jebkurā vecumā, vienīgi grūtniecēm ir jāuzmanās ar pūdētajiem sieriem, ja vien tie nav termiski apstrādāti (teiksim, krāsnī cepti dārzeņi ar zilo sieru)."

Fiksās svētku galda idejas tiem, kuri līgošanai gatavojas pēdējā brīdī

Foto: Shutterstock
Lustīga līgošana iet roku rokā ar pamatīgu plānošanu par to, kā tad īsti pabarot Jāņa bērnus. Bet, tā kā ne visi laicīgi izdomājuši vakara ēdienkarti, piedāvājam palīdzīgu roku tiem, kuri uz veikalu pēc cienasta sastāvdaļām dosies vien dažas stundas pirms lielā vakara notikuma. Pēdējais brīdis nebūt nenozīmē, ka ir jāiegādājas pusfabrikāti - esam apkopojuši
šašliku
un
gaļas receptes
, kurām nav jāmarinējas visu nakti, bet būs gatavas vien pāris stundās. Tāpat, galdā noteikti liec aši pagatavojamus
pīrādziņus
, kā arī neaizmirsti par
zemenēm
. Un neatņemama sastāvdaļas noteikti ir
ķimeņu siers
un
dažādi salāti
. Tāpat, galdā liec kādu gardu plātsmaizi un padomā ne tikai par alus dzērējiem, bet arī mazākajiem līgotājiem, kuriem noteikti garšos kāds augļu kokteilis. Smelies iedvesmu priecīgiem Jāņiem!

Alus darītavas un sierotavas Latvijā, ko apmeklēt un nobaudīt labumus

Jāņu brīvdienas klāt un laiks baudīt šiem svētkiem raksturīgos labumus. Daudzi alus brūži un siera darīnātavas aicina arī uz ekskursijām un degustācijām, kas gan jāpiesaka laikus – lai alu varētu pasniegt ideālā temperatūrā, bet siera pietiktu. Turklāt alus darītavas un sierotavas pārsvarā atrodas ārpus Rīgas, tāpēc brauciens uz brūzi būs arī lieliska iespēja pavērot Latvijas lauku ainavas un ziedu pilnās pļavas.

Lasīt vairāk

Kādu siet Jāņu sieru? Kādu izvēlēties?

Ir atlikušas vēl dažas dienas līdz Līgo vakaram un var paspēt sasiet Jāņu sieru. To pat var vārīt Jāņu rītā! Gandrīz katram siera meistaram ir sava recepte un savs paņēmiens, kā siet Jāņu sieru. Īsā sarunā par Jāņu ēdieniem ar folkloristi Ilgu Reiznieci uzzināju, ka viņas galvenais Jāņu ēdiens ir siers. Bet tam jābūt mājās sietam, jo esot tik interesanti pagaršot dažādu saimnieču sietos sierus, apspriest to un izvēlēties vakara gardāko.

Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers

Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Lasīt vairāk

Stipri kauli, nagi un zobi. Produkti, kas jāiekļauj ēdienkartē, jo satur nepieciešamo kalciju

Kalcijs
veido veselus kaulus, zobus un nodrošina muskuļu, šūnu, kā arī nervu normālu darbību. Pieaugušam cilvēkam normālā kalcija dienas deva ir 1000 - 1200 miligrami, ko iespējams uzņemt, piemēram, izdzerot trīs līdz četras kārtīgas glāzes piena. Tomēr tas nav vienīgais variants, un arī tie, kas nepanes pienu vai ir vegāni, var atrast piemērotus produktus, ko iekļaut ēdienkartē, un saglabāt
veselus
kaulus.

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!