Foto: Shutterstock

Daudzviet rasotā zālē zaigo sarkani un dzelteni āboli, bet ābeles pašlaik nolīkušas no vērtīgās ražas. Daudzi pētījumi pierāda, ka āboli ir vieni no veselīgākajiem augļiem mūsu platuma grādos un palīdz cīnīties pret izplatītākajām un bīstamākajām slimībām. Protams, tie arī lieliski garšo! Tāpēc šoreiz "Rutks.lv" jautāja uztura speciālistei Santai Madelānei, kas ābolos ir tik veselīgs un kā tos vislabāk ēst.

Ābolus uzskata par vissenāk pazīstamajiem augļiem, un jau mūsu Eiropā dzīvojošie senči baudījuši mežābeļu sīvos augļus, kas izrādījušies varen veselīgi, ārstējot gremošanas problēmas, podagru un citas kaites. Pārsteidzoši, bet arheologi ir atraduši pierādījumus tam, ka āboli ir lietoti uzturā jau akmens laikmetā.

Izrādās 100 gramos ābolu (viens vidēji liels ābols) ir 5–35 miligrami C vitamīna, tāpat tas satur arī E vitamīnu un nedaudz B grupas vitamīnus. Tātad tie svarīgi, lai stiprinātu imunitāti.
"Āboli ir vieni no veselīgākajiem produktiem, tie ir šķiedrvielu un C vitamīna avots, un satur salīdzinoši maz kaloriju. Āboli satur daudz polifenolus, kas darbojas kā antioksidanti. Polifenoli visvairāk ir koncentrēti ābola miziņā, savukārt C vitamīns visvairāk ir atrodams tieši zem ābola mizas, tāpēc tos nevajadzētu mizot, bet gan ēst ar visu mizu," stāsta Madelāne.

Foto: Shutterstock

Protams, tas ir ar noteikumu, ja āboli ir no pašu dārza vai arī bioloģiskajām saimniecībām, bet, ja augļi pirkti lielveikalā, tos vēlams tomēr nomizot, jo bieži vien miza ir apsmidzināta ar dažādām palīgvielām, lai ābols saglabātu savu izskatu visu ziemu.

"Āboli palīdz samazināt risku saslimšanai ar astmu, kataraktu, Alcheimera slimību, cukura diabētu un sirds - asinsvadu slimībām, kā arī samazina holesterīna līmeni asinīs un labvēlīgi ietekmē kaulu veselību," stāsta uztura speciāliste. Tas viss tāpēc, ka ābolos ir visai daudz pektīna un celulozes. Pateicoties pektīnam, āboli var palīdzēt mazināt paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, tāpat pektīns un celuloze palīdz gremošanas procesos, kā arī saista organismam nevēlamās vielas un palīdz tās izvadīt.

Tāpat ābols satur daudz balastvielu, kas palīdz regulēt vēdera izeju. "Ne tikai - pētījumi rāda, ka āboli spēj samazināt risku saslimšanai ar dažādiem vēža veidiem (plaušu, krūts, prostatas, resnās zarnas un žultspūšļa vēzi). Āboli palīdzēs arī cīņā ar lieko svaru, jo ābolos atrodamās šķiedrvielas samazinās apetīti, ātrāk radot sāta sajūtu."

Noteikti nedrīkst aizmirst, ka ābols ir vērtīgs minerālvielu avots - 100 gramos ābolu ir arī 100–180 miligramu kālija un citas minerālvielas, piemēram, fosfors, kalcijs, magnijs, dzelzs. Minerālvielas ir cilvēka uztura neaizstājama sastāvdaļa, jo tās nepieciešamas organisma dzīvības procesiem. Turklāt tās saglabājas arī termiski apstrādātos ābolos, no kuriem gan būs zuduši vitamīni. "Sagatavoti ziemai, āboli būs veselīgi, tos ilgi glabājot gan var zust C vitamīns, tomēr salīdzinājumā ar importētiem āboliem, pašu audzētie āboli būs vērtīgāki. Kas attiecas uz sulām - karsēšanas laikā zūd C vitamīns, un var mazināties polifenolu daudzums. Tomēr ābolu sula būs daudz labāka izvēle nekā limonāde," uzsver Santa Madelāne.

Foto: Shutterstock

Āboli ir lielisks našķis arī diabēta slimniekiem, jo tajos esošās balastvielas palīdz pret strauju cukura līmeņa celšanos pēc ēšanas. Tomēr jāņem vērā ābolos esošais ogļhidrātu daudzums, tāpēc diabēta pacientiem ar to ēšanu tomēr nevajadzētu pārspīlēt. Tomēr visiem citiem ābols būs lielisks našķis, kas sniegs arī enerģiju.

Ābolos esošā ābolskābe palīdz mazināt urīnskābes līmeni asinīs, tāpēc āboli uzturā jāiekļauj reimatisma un podagras slimniekiem.

Un neaizmirsti, ka veselīgs ir ne tikai ābola mīkstums, bet arī sēkliņas - četras ābolu sēklas satur joda dienas devu. Savukārt kaltētie āboli ir lieliski čipsu, konfekšu un citu našķu aizstājēji, un ar tiem var mieloties, neuztraucoties par pieņemšanos svarā.

Foto: Shutterstock

Protams, kas par daudz, tas par skādi - liels daudzums apēstu ābolu var izraisīt vēdera uzpūšanos, brīdina uztura speciāliste.

Tomēr angliski runājošās valstīs jau 200 gadu pazīstams teiciens "An apple a day keeps the doctor away" ("Viens ābols dienā, un ārsts nebūs vajadzīgs"), kas gan varētu būt pārspīlēts, bet sava daļa patiesības tajā noteikti ir, tāpēc piedāvājam arī dažas gardas receptes, lai tu jau šodien varētu apēst vajadzīgo ābolu devu.

Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Dateļu un ābolu drumstalkūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavisam garda plātsmaize, kas pildīta ar datelēm un āboliem. Īpašu garšu pildījumam piešķir aromātiskās garšvielas, bet kraukšķīgumu – auzu pārslas, kas piejauktas miltu un sviesta mīklai.

Lasīt vairāk

Ābolu laika klasika un ne tikai - 17 sulīgi kraukšķīgas un aromātiskas recepšu idejas

Foto: Shutterstock
Tā kā šonedēļ, atbilstoši
dārza darbu kalendāram
, ir laiks, kad jānovāc
ābolu
raža, tos jāliek lietā arī rudenīgās un gardās maltītēs. Āboli lieliski garšos
pamatēdienos
– var sacept kopā ar
vistas akniņām
, pagatavot gardu mērci
cūkgaļas ēdieniem
, vai apcept uz grilpannas un pasniegt kopā ar
vistas fileju
vai
stilbiņiem
. Āboli būs arī lieliska sastāvdaļa ne tikai biezeņiem, kuros reizē izvārīts arī kāds
kartupelis
,
pastinaks
vai
kālis
, bet arī fantastiski garšos
krēmzupā
, kurai piešķirs svaiguma garšu.

Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām
odziņu
piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Vāru, vāru ievārījumu: speciālista padomi perfektām saldajām burciņām

Foto: Shutterstock
Pienācis īstais brīdis, kad gatavot saldos krājumus ziemai –
ievārījumus
.
Zemeņu
sezona teju, teju beigsies, bet visas citas vasaras ogas vien tagad ienākas – sārtojas
jāņogas
,
ķirši
pilnbriedā tumšojas, bet
upenes
pa vienai vien nogatavojas krūmos. Tāpēc lieti noderēs apgūt dažas lietas, ja ievārījumu vārīsi pirmoreiz, vai atsvaidzināt atmiņu, pirms ķeries pie šī darbiņa atkārtoti.

Biezpiena sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock
Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!