Foto: Shutterstock
Mūsdienās arbūzs tiek plaši audzēts pašmāju dārzos. Tas, acīmredzami, nav bez iemesla, jo arbūzs ir ne tikai sulīga un garda oga, bet arī ir bagāts ar dažādām cilvēka veselībai nepieciešamām uzturvielām. Arbūzs var uzlabot gan vispārīgo cilvēka veselības stāvokli, gan arī matu, ādas veselību, vēsta portāls stylecraze.com.

Sirds un asinsvadu veselībai

Arbūzā esošais antioksidants citrulīns palīdz uzturēt labu arginīna līmeni organismā, kas palīdz ražot slāpekļskābes. Tās ir nepieciešamas organismam, lai saglabātu artēriju elastīgumu.

Arī antioksidants likopēns ir nozīmīgs sirds un asinsvadu veselībai. Tam izplatoties visā organismā, tiek neitralizēti brīvie radikāļi, kas var nelabvēlīgi ietekmēt asinsvadu veselību.

Arbūzā esošais mangāns un kālijs regulē asinsspiedienu.

Arbūzs cīņai ar nierakmeņiem

Arbūzs ir ļoti labs urīndzenošs līdzeklis. Tas izvada liekās vielas no organisma, arī attīra urīna izvadkanālus. Tas var izvadīt pat nierakmeņus no organisma, kā arī tos pakāpeniski izšķīdināt.

Acu veselībai

Arbūzos esošais beta karotīns, kas organismā pārvēršas par vitamīnu A, uzlabo acu veselību. Tas palīdz ražot pigmentus acs tīklenē, kas var novērst redzes pasliktināšanos, gadiem ejot.

Pret novecošanās pazīmēm

Brīvie radikāļi cilvēka organismā ir iemesls tam, kāpēc, vecumam tuvojoties, parādās grumbas un dažādas pazīmes, kas liecina par novecošanos.

Arbūza sastāvā ir ļoti daudz antioksidantu, piemēram, vitamīni A un C, likopēns, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem organismā, novēršot novecošanās pazīmes.

Ādas uzlabošanai

Arbūzs sniedz dabiski savelkošu efektu, to liekot uz ādas, kā arī vizuāli uzlabo tās izskatu. Labākam rezultātam seju var ierīvēt ar svaigu arbūza šķēli vai arbūzam pievienojot klāt medu.

Arbūzs arī palīdz saglabāt ādu mitrumu.

Tas ir arī labs palīgs cīņai ar pinnēm. Ar arbūzu var vienkārši nedaudz pamasēt seju , bet, lai panāktu vēlamo efektu, svarīgi ir to darīt katru dienu.

Arbūzā esošais A vitamīns var samazināt poras un to iesaka cilvēkiem, kam ir pārāk taukaina sejas āda.

Matu veselībai

Arbūzu sastāvā ir matu veselībai nepieciešamās uzturvielas.

Arbūzs veicina matu augšanu. Tas pateicoties arbūza sastāvā esošajam citrulīnam. Tas palīdz uzlabot arginīna daudzumu organisma, kas ir aminoskābe un veicina asinsrites uzlabošanos galvā.

Tas labvēlīgi ietekmē matu augšanu.

Idejas gardām receptēm:


Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Foto: Shutterstock

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Gandrīz saldējums - dzesētas arbūzu šķēles

Foto: Shutterstock

Atjautīgs veids, kā pasniegt arbūzu, turklāt atspirdzinošs un tik vēsinošs karstā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Video: No arbūza var pagatavot burvīgu muciņu arbūzu dzērienam

Foto: Shutterstock

Gardais, sulīgais arbūzs, bet to var apēst, ne tikai griežot šķēlēs! No arbūza var pagatavot jauku muciņu vasarīgam arbūzu dzērienam, ir jāiegādājas tikai vienkāršs mucu krāniņš.

Arbūzu gaspačo

Foto: Shutterstock

Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!