Foto: LETA

Zivis satur daudz cilvēka organismam nepieciešamu vielu, kas palīdz gan pret sirds un asinsvadu slimībām, gan pret vēzi, kā arī spēj dot enerģiju, vitamīnus un vienkārši ir garšīgas. Īpaši vērtīgas ir mūsu platuma grādos dzīvojošajiem ir tieši mūsu pašu zivis, un ne jau velti mūs mēdz dēvēt par reņģēdājiem – tieši šīs mazās, sudrabotās zivtiņas ir vienas no veselīgākajām.

Reņģu un citu zivju lietošana uzturā ir ieteicama vismaz 2 – 3 reizes nedēļā. Lai arī Latvija atrodas pie jūras un ir bagāta ar upēm un ezeriem, šajā ziņā bieži grēkojam un zivis ēdam pārāk reti, tādēļ vērts padomāt par to, kā maltītē biežāk iekļaut zivis un aizstāt ar tām trekno gaļu

Lai arī tā sākumā nešķiet, reņģes ir visai treknas zivis, kas galvenokārt satur polinepiesātinātās jeb labās taukskābes un Omega-3 taukskābes, kas ļoti nepieciešamas sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Tās ir arī bagātīgs A un D vitamīna, olbaltumvielu, kalcija, fosfora un dzelzs avots. 

Foto: Shutterstock

Arī uztura speciāliste un bloga www.dabigsuzturs.lv autore Eva Kataja uzsver, ka reņģes ir vērtīgs produkts, ko noteikti jāiekļauj ikdienas ēdienkartē. "Mazās reņģītes nudien ir vienas no vērtīgākajām zivīm mūsu platuma grādu iedzīvotājiem. Kāpēc tieši mazās? Tāpēc, ka tām ir mazāka piesārņojuma iespējamība. Jo vecāka zivs, jo vairāk smago metālu un citu piesārņojumu veidu tā var saturēt. Reņģes vislabāk pirkt svaigas un gatavot pašam, cepot kvalitatīvās taukvielās. Kūpinātas reņģes ikdienā lietot nevajadzētu, taču nekūpinātas zivis var (un vajag) droši ēst vairākas reizes nedēļā. Tās ir izcils omega-3 taukskābju avots, satur daudz selēna (kas ir spēcīgs antioksidants), kā arī ir lielisks olbaltumvielu produkts. Mazās zivtiņas vislabāk ēst ar visām asakām, kas cepot paliek mīkstas, jo tādā veidā tiek uzņemts vairāk vērtīgo minerālvielu, kā, piemēram, kalcijs."

Tāpat veselīgus ēdienus var pagatavot, sautējot reņģes ar visām asakām tik ilgi, kamēr mīkstas. Asakas ēdienam papildus dod kalciju, jodu un fosforu. Galvenais, no kā jāizvairās, gatavojot reņģes, ir pārmērīgs sāls daudzums un pārlieka apcepšana, kā arī eļļai, kurā tās tiek ceptas, jābūt svaigai. Tāpat labāk izvēlēties svaigas, nevis saldētas zivis. 

Diemžēl kūpināto reņģīšu cienītāji gan būs jāapbēdina, jo tās nav diez ko veselīgas - tajās ir kancerogēnā viela benzopirēns, un tas tiks apēsts arī tad, ja novilksiet zivij ādiņu, jo tā ir par plānu, lai mīkstumu pasargātu. Tādēļ šādas reņģītes labāk ēst vien retu reizi, nevis regulāri, iesaka speciālisti.

Lūk, dažas apetīti rosinošas receptes, lai pagatavotu reņģītes jau šajā nedēļas nogalē!

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie "sīvā".

Lasīt vairāk

Mājās marinētas zivis - lētāk un garšīgāk! 14 receptes, kas būs pa spēkam pat iesācējiem

Panētas, olīveļļā apceptas zeltainas reņģes sulīgā sīpolu gredzenu un etiķa marinādē, siļķu rolmopši sarkanajās bietēs, heks saldskābā tomātu pastas mērcē – šīs receptes garšo tikpat kārdinoši, kā izklausās. Kaut reizi pamēģinot, sapratīsi, ka šķietami sarežģītā zivju marinēšana patiesībā ir ļoti vienkārša. Turklāt mājās marinētas zivis ir arī daudz gardākas, izmaksā lētāk un, kas pats labākais – vari pagatavot lielāku daudzumu, ar ko pietiks ilgākam laikam.

Mājās gatavotas šprotes

Foto: Shutterstock
Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.

Lasīt vairāk

Vairāk saules, vairāk garšas! 16 sulīgas apelsīnu receptes

Foto: Shutterstock
Šobrīd, kad organisms kā nekad alkst pēc vitamīniem un svaiguma, ir laiks izmantot veikalos nopērkamos īpaši sulīgos un gardos apelsīnus, tādēl nelaid garām lielisku iespēju dažādot savu ēdienkarti, piešķirot maltītēm vairāk saules un nedaudz eksotikas. Apelsīnus vari izmantot ne tikai saldo ēdienu pagatavošanai - tie lieliski "piestāv" arī svaigiem salātiem, vistas gaļai, kā arī ir neaizvietojami palīgi, gatavojot dažnedažādas marinādes, mērces un glazūras. Varam apgalvot, ka kāda no mūsu sagatavotajām 15 apelsīnu receptēm, tavas ģimenes ēdienkartē pilnīgi noteikti iekārtosies uz ilgāku palikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!