Foto: Shutterstock

Ķirbis jeb lielākā oga pasaulē Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ne visi zina, ka ēdams ir ne tikai ķirbja mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai, izpētījuši ēdināšanas uzņēmumu tīkla Lido speciālisti, apkopojot šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem.

Un tātad - interesanti un noderīgi fakti par ķirbjiem. Cik no tiem zināji tu?

Par ķirbja izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālamerika. Liecības par to senākajiem radiniekiem atrastas Meksikā un datētas ar laiku 7000-5500 gadi pirms mūsu ēras.

Senatnē ķirbju mizas, to apaļās formas dēļ, tika izmantotas sieviešu frizūrās, matu apjoma vizuālai palielināšanai.

Vienīgais kontinents, kurā netiek audzēti ķirbji, ir Antarktīda.

Ķirbis ir viena no retajām svaigām dabas veltēm, kura uzturvērtība var saglabāties pat gadu no novākšanas brīža. Pasaulē ir vairāk nekā 100 ķirbju šķirnes, tie mēdz būt dažādās krāsās – sākot no balta un beidzot ar zilu.

Ēdams ir gan ķirbja mīkstums, gan miza, gan tā sēklas, stīgas un ziedi.

Līdz šim smagākais ķirbis reģistrēts 2012. gadā ASV un tas svēris 911,27 kg. Latvijā smagākais un lielākais ķirbis šogad izaudzis Dagdā - Innas Kozlovskas dārzā izlolots 232 kilogramus smags milzis.

Ķirbis ir bagāts ar šķiedrvielām, tādēļ tas ir ļoti diētisks. 100g ķirbja satur tikai 20 kaloriju. Tāpat ķirbji ir bagātīgs A vitamīna avots, šis vitamīns nepieciešams redzes veselībai. Ķirbju sēklas ir bagātas ar dzelzi un B vitamīnu, kas uzlabo asinsrites un smadzeņu darbību.

Ķirbji satur daudz C vitamīna, tāpēc tie ir lieliski imūnsistēmas uzlabošanai.

Ķirbju ziedi satur ēteriskās eļļas, kas rudenī labi palīdz pretoties saaukstēšanās vīrusiem, tādēļ ķirbju ziedus ieteicams izmantot salātos vai izkaltēt tējai.

Ķirbja un kokosrieksta piena maskas iesaka izmantot ādas mīkstināšanai. Ķirbis atdzīvinās, mitrinās ādu un padarīs to gludāku.

Ķirbja sula ieteicama maziem bērniem zobu augšanas periodā, jo tā palīdz pret zobu nākšanas sāpēm.

No rīta apēdot vienu sauju ķirbju sēklu, tiks nodrošināta pozitīva oma. Ķirbja sēklas satur daudz šķiedrvielu, kā arī organismam nepieciešamās uzturvielas.

Tika uzskatīts, ka Helovīnu naktī mirušo pasaules vārti it kā paveras uz dzīvo pasauli, gari iet apciemot dzimtās mājas un pa pasauli klīst arī dažādi dēmoni un citi mošķi. Dārzeņos tika grebtas briesmīgas sejas, kuras izgaismoja ar iekšpusē ievietotām svecēm un novietoja pie māju durvīm, lai atbaidītu ļaunos garus un spokus.

Ko pagatavot no šīs veselīgās ogas? Lūk, interesantas un gardas receptes, ar kurām var iepriecināt arī tos, kas it kā ķirbi neēd!

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Foto: Shutterstock

Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Lasīt vairāk

Ķirbju konfektes

Līdz Ziemassvētkiem vairs nav tālu... Zinu, zinu, teiksiet, nav pareizi tā teikt oktobrī, jo veikalos tikai tagad sāksies Helovīnu sīkumu bums, un tikai pēc tam nāks Ziemassvētki. Ikdienā tiešām vēl nejūt svētku tuvošanos, vēl pat lapas nav nokritušas no kokiem. Bet sirdī? Un arī tīri no praktiskās puses? Svētku steigas drudzis nu itin nemaz neliekas kārdinošs, tāpēc jau tagad palēnām sāku apdomāt, kas jāsagādā Ziemassvētku dāvanu darināšanai, kādus rotājumus eglītei ar bērniem kopā varētu pagatavot (Marš, čiekurus vākt, lai pēc tam nav no sniega ārā jākasa!), ko cepsim ciemakukulim, ko gatavosim mājās svētku galdam, kādas garšīgas dāvaniņas cepsim. Nu ja, un paliek tik silti un gaiši ap sirdi... Tik domājot vien. Šīs konfektes gan nebūs no tādām, kuras var iesaiņot paciņās un palikt zem eglītes, bet gan tādas, ko sagatavot un likt uz svētku galda.

Lasīt vairāk

Ķirbju latte ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.

Lasīt vairāk

Ķirbja kēkss ar valriekstiem

Foto: mosfood

Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Ķirbju maize

Foto: Shutterstock

Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.

Lasīt vairāk

Ķirbju sēklu karameles

Foto: Shutterstock

Pašgatavotas ķirbju karameles ir tik kraukšķīgas un gardas, ka ātri vien pazūd no galda. Tās noteikti garšos arī kaimiņu bērniem, kuri apciemos jūs Helovīna svētku vakarā.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar žāvēto gaļu

Ķirbis labi sader ar kūpinātu gaļu ­ bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes sacepums ar bekonu, sīpoliem un ķirbju sēklām

Foto: Shutterstock

Sacepums, kurš "piesies" dūšu pat malkas cirtējam - tik sātīgs tas ir. Turklāt, tas ir ielisks veids, kā vari izmantot vakardienas maizi.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots ķirbju liķieris

Foto: mosfood

Šis neticami aromātiskais dzēriens sasildīs vēsajos rudens un ziemas vakaros. To var pievienot kafijai vai dažādām kūkām, kā arī izmantot gardu desertu receptēs.

Lasīt vairāk

Ķirbju uzputenis

Foto: Shutterstock

Ķirbju uzputenis jāpamēģina, lai saprastu - cik tas ir gardi.

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar plūmēm

Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbja zupa ar mannu

Foto: Shutterstock

Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Ķirbju - apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.

Lasīt vairāk

'Ananāsveidīgie' ķirbji

Foto: Shutterstock

'Ananāsveidīgie' ķirbji - cidonijas pārvērš ierasto ķirbju garšu līdz nepazīšanai!

Lasīt vairāk

Risoto ar sviesta ķirbi un papriku

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Ķirbju gotiņas

Kad vīrs stāsta savas bērnības atmiņas, kad varēja kilogramu "Gotiņu" konču apēst, man ieplešas acis, un grūti noticēt, jo es pati, cik vien sevi atceros, maksimums divas konfektes esmu varējusi apēst. Maksimums! Parasti pat vienu apēst ir bijis grūti, lai gan nav tā, ka man negaršotu, bet - kaut ko tik saldu un tik daudz... Un nekas nav mainījies. Tās ir konfektes, ko man gribas reti un maz.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!