Foto: Shutterstock
Tibetas medicīnā pastāv uzskats, ka ziemā visa dzīvības enerģija nolaižas zem zemes. Meklējot līdzības augu pasaulē, viss to spēks gada aukstajā periodā tiek sakoncentrēts saknēs, jo virs zemes viss sasalst un dabā valda sausums. Arī mūsu organisma pašregulācijas mehānisms līdzīgā veidā reaģē uz aukstumu, šūnām dodot komandu noslēgties, lai parūpētos par orgāniem un saglabātu iekšējo siltumu. Tāpat taču ziemā rīkojas arī cilvēki, aizverot mājokļu logus un durvis pēc iespējas ciešāk, lai iekšpusē maksimāli saglabātos siltums.

Šajā sakarā pieredzējusī Tibetas ārste un Šang Šung medicīnas institūta starptautiskās skolas direktore Puncoga Vangmo "Marie Claire" atklāj virkni noderīgu padomu, ko un kā pareizi ēst un dzert ziemā, nekaitējot savai veselībai.

Ziemā pieaug ne tikai ķermeņa prasība pēc iekšējā siltuma, bet reizē ar to arī ķermeņa svars. Kā saka tibetieši: kļūst smagāka ķermeņa būtība. Starp citu, ziemas periodā arī vīriešu sperma kļūst biezāka, tāpēc Tibetā iesaka bērnus ieņemt tieši šajā gadalaikā, iesaka Tibetas medicīnas speciāliste.

Kā uzskata Tibetas mediķi, tad daudzu slimību cēlonis viennozīmīgi ir nepareiza ēšana un dzīvesveids. Protams, katrs cilvēks ir unikāls, un arī katra cilvēka dzīves apstākļi ir ļoti atšķirīgi. Tieši tāpēc tibetiešu mediķi ļoti smalki apraksta ēšanas principus un dod rekomendācijas dažādiem dzīves apstākļiem. Ļoti liela nozīme tiek piešķirta gadalaikam, dzīvesvietai, vecumam, dzimumam, ķermeņa konstitūcijai un vēl daudzām citām niansēm.

Foto: Shutterstock
Piemēram, krasi atšķiras tropiskā klimata joslās dzīvojošu cilvēku ēšanas principi no tiem, kuri dzīvo karstās, tuksnešainās zemēs. Ja pirmajiem vajadzīgs sildošs ēdiens, tad otrajiem no tā būtu jāizvairās.

Tibetas medicīna uzskata, ka pusaudžiem līdz 17 gadiem, kā arī cilvēkiem pēc 70 gadiem organismā ir mazāk siltuma, tāpēc tieši šajos dzīves posmos ļoti svarīgs ir silts ēdiens. Kā garšvielu pie ēdieniem pusaudžiem iesaka pievienot ingveru, kas šajā periodā palīdz līdzsvarot organisma enerģijas plūsmu.

Vecāka gadagājuma cilvēkiem uzturā būtu jālieto muskatrieksti, kas palīdz uzturēt sirdi un nodrošina labu miegu. Vidējās paaudzes cilvēkiem savukārt ir ieteicams kardamons, kas labvēlīgi ietekmē nieres, vienu no vissvarīgākajiem stipras veselības nodrošinātājiem.

Vispārīgi Tibetas medicīnas ieteikumi dzīvesveidam un ēšanai ziemas periodā

Foto: Shutterstock

Kāpēc vakariņas ir tik svarīga ēdienreize? Kā zināms, daudzas rietumu diētas rekomendē ieturēt maksimāli vieglas vakariņas vai pat izlaist šo ēdienreizi, bet tibetieši domā citādi, īpaši, ja runājam par ziemas periodu. Tam ir divi iemesli. Pirmkārt, aukstā laikā paaugstinātā iekšējā siltuma rezultātā barība ātrāk pārstrādājas. Otrkārt, ziemas periodā naktis ir garākas, un, ja netiek paēstas normālas vakariņas, lielāko daļu nakts kuņģis būs tukšs, kā rezultātā zudīs ķermeņa siltums un reizē ar to arī enerģija.

Ziemā ieteicams vairāk lietot produktus ar saldu, skābu un sāļu garšu, bet izvairīties no rūgtiem un savelkošiem ēdieniem. Šai gadalaikā vairāk būtu jālieto gaļa, īpaši liellopa un aitas, kā arī zivis un vista. Cūkgaļu un kazas gaļu gan labāk nelietot. Tāpat noteikti ir jālieto veselīgas, vieglas zupas un buljoni, jo tie dod organismam enerģiju un siltumu.

No graudaugiem īpaša uzmanība jāpievērš miežu putraimiem un rīsiem, ko ieteicams izmantot zupās kopā ar sildošām garšvielām. Kviešu produktus uzturā ziemas periodā būtu ieteicams ierobežot.

Galvenās "ziemas garšvielas" ir kardamons, kas novērš ne tikai aukstumu ķermenī ,bet arī veicina zarnu trakta darbību un rūpējas par nieru veselību, muskatrieksts (uzlabo sirdsdarbību, apetīti un miegu), krustnagliņas (uzlabo kuņģa un aknu darbību, novērš aukstumu, uzlabo apetīti), ingvers (stimulē vielmaiņu), kanēlis un melnie pipari.

Ieteicamākie augļi, kas būtu izmantojami ziemā, ir āboli, persiki, ananasi, jo tiem arī piemīt siltumu radošas īpašības. Savukārt nebūtu vēlams aukstā laikā ēst vīnogas, banānus, arbūzus, jo tie organismam šajā periodā būs pārāk auksti un smagi. Jo īpaši ziemā, bet ne tikai, ir jāēd arī daudz dārzeņu, izņemot kabačus.

Foto: Shutterstock
Ziemā īpaši ieteicams ir karsts vai silts, uz pusēm ar ūdeni atšķaidīts, vārīts piens ar karotīti medus. Nelielos daudzumus ieteicams arī alkohols, piemēram, sarkanvīns vai stiprie dzērieni. Tikai ņemiet vērā, ka neliels daudzums alkohola Tibetas medicīnas skatījumā ir viena glāze vīna vai trīs ēdamkarotes kāda stiprā dzēriena. Kafiju, kurai raksturīga auksta daba un rūgta garša, labāk ziemas periodā maksimāli ierobežot. Lai nostiprinātu organismu, gada aukstākajā periodā ieteicams nodarboties ar elpošanas vingrinājumiem un jogu.

Par autori: doktore un profesore Puncug Vangmo ir beigusi Lhasas universitātes tradicionālās medicīnas fakultāti. Viņa ir pieredzējusi praktizējoša ārste, kura atvērusi daudzas slimnīcas un mācību centrus, kā arī ir Šang Šung Tibetas medicīnas institūta starptautiskās skolas direktore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!